Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Allt du behöver veta om Trädgårdstider 2022 – så blir årets säsong

22 feb, 2022 
Lukas Ernryd
Tareq Taylor, Pernilla Månsson Colt, John Taylor och Malin Persson i Trädgårdstider.
Ett säkert vårtecken är här. Trädgårdstider drar igång – för elfte gången. I år fokuserar det superpopulära programmet i SVT på hemester. Och dahlian får en särskild plats.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är inte konstigt att Trädgårdstider blivit en av SVT:s mest älskade långkörare. Kvartetten består av trädgårdsmästaren John Taylor, inredaren Malin Persson, kocken Tareq Taylor och programledaren Pernilla Månsson Colt.

Alla är karaktärer som kan sina områden utan och innan. Tillsammans bildar de delar som går upp i en högre helhet. Samtliga går också rakt genom rutan.

Se också: Trädgårdstider – behind the scenesBrand logo
Se också: Trädgårdstider – behind the scenes

Programmet har haft andra namn tidigare. Först var det Trädgårdsfredag, sen blev det Trädgårdstisdag, Trädgårdsmåndag och Trädgårdsonsdag.

Annons

För några år sedan landade man i ett namn som inte var knutet till en veckodag: nämligen Trädgårdstider.

Då har Trädgårdstider premiär 2022

Första programmet sänds på SVT1 klockan 20 den 22 februari. Det betyder att programmet drar igång en hel månad tidigare än förra året. Sannolikt är ändringen helt i linje med tittarnas lust att gå ut i trädgården och dra igång med vårens arbete.

Vi älskar ju våra trådgårdar.

Under pandemin har intresset exploderat och plantskolorna vittnar om betydligt fler kunder än tidigare år.

Därför är det ingen slump att årets tema i Trädgårdstider blir hemester.

– Jag tror det är den bästa säsongen vi har gjort. Det är ett väldigt bra tema nu när vi spenderat mycket tid hemma och inte kunnat ta oss ut i världen på samma sätt, säger inredaren och programledaren Malin Persson till Leva & Bo.

Annons

Nio nya avsnitt från Torstens gård

Även i år återvänder produktionen till "Torstens gård" utanför Lund. Här var man för första gången år 2019. Då var det en fantastiskt belägen ödegård bland kohagarna, men den utgjorde en rejäl utmaning för gänget. Det fanns ingen trädgård alls utan mest vildvuxenhet och potential.

Nu är det betydligt mer ordning på torpet. Och ett vackert orangeri.

Gården byggdes av en man som hette Torsten någon gång på 1960-talet. Efter sig lämnade han en enorm ladugård med maskiner. Något som satte fart på teamets fantasi.

Malin Persson, Tareq Taylor, Pernilla Månsson Colt och John Taylor är programledarna i Trädgårdstider.

Säsongen börjar med lite vänskapligt gnabb vid grinden till gården. Jargongen har för övrigt blivit lite av programmet signum. Det kan låta tufft men är det aldrig.

Annons

I första avsnittet går de igenom vad som hänt på platsen sedan sist. Den ovanligt kalla vintern i Skåne har satt sina spår överallt. Citronträden ser inte så piggt ut. Pelargonierna ber om hjälp.

En sak är säker. Det finns mycket att ta tag i.

John Taylor rivstartar med att kuppa in ett projekt: En ruinträdgård.

– När bestämde vi det? undrar Tareq Taylor.

– Alla rika hade detta förr i tiden. Och dessutom, berättar du vad du ska laga för mat?

Kocken Tareq Taylor.
Programledaren Pernilla Månsson Colt.
Annons

De skrattar. Stämningen är minst sagt god. Det är tydligt att de vet var de har varandra efter många timmar framför kameran tillsammans.

I premiäravsnittet visar John Taylor också hur man snabbast möjligast sätt klipper ner en perennrabatt. Malin Persson har också groddskola och Tareq Taylor lagar mat på det som sparades från förra året i den nybyggda jordkällaren.

Trädgårdsmästaren John Taylor.
Inredaren Malin Persson.
Annons

I avsnitt två anlägger Pernilla Månsson Colt något som hon alltid drömt om - en egen snittblomsodling. Malin Persson visar hur man maximerar en pallkrage. John Taylor bygger en större kompost och Tareq Taylor lagar vietnamesisk mat.

I det andra programmet bestäms också den årliga tävlingen. Varje år tävlar ju programledarna mot varandra. Förra försökte de får fram den tyngsta pumpan, men i år blir det en match i blomsterlandet. Nämligen vem som kan odla den största dahlian.

Annons

Dessutom ska gänget bygga en svetthydda under säsongen. Något som kommer till användning när det svenska vädret inte visar sig från sin bästa sida, vilket ibland känns mer som regel än undantag.

Pernilla Månsson Colt, Tareq Taylor, John Taylor och Malin Persson

Ingen trädgårdsfest

Den traditionella trädgårdsfesten i slutet av säsongen uteblir i år. Avsnitten är inspelade under brinnande pandemi-säsong och därför blir ett något annorlunda upplägg denna gång. Istället kommer en barnfamilj och provar att hemestra i trädgården under en tid.

Annons
Se också: På besök i trädgårdsmästaren John Taylors kolonilottBrand logo
Se också: På besök i trädgårdsmästaren John Taylors kolonilott

Annons