Hennes app håller koll på vad som ska göras i trädgården: ”Tröttnade på att googla och glömma”

Andrea Westling

Shutterstock/privat

Har du någon gång glömt något viktigt du tänkte göra i trädgården? Andrea Westling har och det landade i att hon skapade en fiffig app som påminner och tipsar.

Vad går appen ”Mitt trädgårdsår” ut på?

– Den är en sorts trädgårdskalender. Användarna lägger in vilka växter de har i sin trädgård och vilken växtzon de bor i. Sedan får de anpassade råd, månad för månad, om vad som behöver göras i trädgården, till exempel att gödsla klätterrosen eller beskära äppelträdet.

Var kommer trädgårdsråden ifrån?

– Jag har sett till att hitta korrekta råd. De kommer från pålitliga källor, de bästa råden från olika håll. Resultatet är sammanställt i en databas.

Hur fick du idén att göra en trädgårdsapp?

– Jag skapade den för min egen skull, för att jag så ofta glömde vad som borde göras i trädgården och när. En dag tröttnade jag på att googla och glömma och gjorde istället en kalender åt mig själv i excel. När min man såg den sa han att det där kan ju bli en app! Jag hade inte tänkt tanken, jag är i byggbranschen och visste inget om appar.

Se även: Beskära rosor - klippen som alltid är rätt att göra
0:39

Efter reklamen: Se även: Beskära rosor - klippen som alltid är rätt att göra

(0:39)

Slå på ljud

Vem behöver en trädgårsapp?

– Jag ser en bred målgrupp med alla sorters trädgårdsinnehavare, inte bara nybörjare. Kände ju själv behov av de här funktionerna fast jag haft trädgård i 15 år. Många kommer nog även att märka att det syns stor skillnad i trädgården om man exempelvis gödslar vid rätt tidpunkt.

Vilken respons har du fått sedan appen släpptes i september i fjol?

– Användarna är otroligt positiva, jag trodde folk skulle vara mer skeptiska. De tycker appen är praktisk och vacker och känner en trygghet i att veta vad som behöver göras och när. Och de gillar att man kan bocka av uppgifter efterhand.

Har du planer på att utveckla appen vidare och i så fall hur?

– Den svenska databasen byggs ut hela tiden. Frösådda blommor är exempelvis snart på väg in. Om användare saknar växter i appen kan de kontakta mig så lägger jag till dem. Tanken är också att gå utomlands med idén. Det gäller bara att hitta lämpliga växtdata-baser för de aktuella länderna.

Hur kom det sig att du faktiskt gjorde slag i saken?

– Det var corona. Som byggprojektansvarig på en stor hotellkedja blev jag permitterad och fick mer tid i trädgården och för excellistan som ligger till grund för appen. Annars hade jag troligen aldrig haft ork och energi för detta. Och så har jag en kompis i branschen som kunde coacha mig i starten.

Andrea Westling

Gör: Byggprojektledare och trädgårdsentusiast som på fritiden utvecklat en trädgårdsapp.

Aktuell: Appen ”Mitt trädgårdsår”, en praktisk digital trädgårdskalender anpassad för olika växtzoner.