Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Hennes app håller koll på vad som ska göras i trädgården: ”Tröttnade på att googla och glömma”

16 maj, 2022 
Marie Kasimir
Andrea Westling
Har du någon gång glömt något viktigt du tänkte göra i trädgården? Andrea Westling har och det landade i att hon skapade en fiffig app som påminner och tipsar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vad går appen ”Mitt trädgårdsår” ut på?

– Den är en sorts trädgårdskalender. Användarna lägger in vilka växter de har i sin trädgård och vilken växtzon de bor i. Sedan får de anpassade råd, månad för månad, om vad som behöver göras i trädgården, till exempel att gödsla klätterrosen eller beskära äppelträdet.

Var kommer trädgårdsråden ifrån?

– Jag har sett till att hitta korrekta råd. De kommer från pålitliga källor, de bästa råden från olika håll. Resultatet är sammanställt i en databas.

Hur fick du idén att göra en trädgårdsapp?

– Jag skapade den för min egen skull, för att jag så ofta glömde vad som borde göras i trädgården och när. En dag tröttnade jag på att googla och glömma och gjorde istället en kalender åt mig själv i excel. När min man såg den sa han att det där kan ju bli en app! Jag hade inte tänkt tanken, jag är i byggbranschen och visste inget om appar.

Se även: Beskära rosor - klippen som alltid är rätt att göraBrand logo
Se även: Beskära rosor - klippen som alltid är rätt att göra

Vem behöver en trädgårsapp?

– Jag ser en bred målgrupp med alla sorters trädgårdsinnehavare, inte bara nybörjare. Kände ju själv behov av de här funktionerna fast jag haft trädgård i 15 år. Många kommer nog även att märka att det syns stor skillnad i trädgården om man exempelvis gödslar vid rätt tidpunkt.

Annons

Vilken respons har du fått sedan appen släpptes i september i fjol?

– Användarna är otroligt positiva, jag trodde folk skulle vara mer skeptiska. De tycker appen är praktisk och vacker och känner en trygghet i att veta vad som behöver göras och när. Och de gillar att man kan bocka av uppgifter efterhand.

Har du planer på att utveckla appen vidare och i så fall hur?

– Den svenska databasen byggs ut hela tiden. Frösådda blommor är exempelvis snart på väg in. Om användare saknar växter i appen kan de kontakta mig så lägger jag till dem. Tanken är också att gå utomlands med idén. Det gäller bara att hitta lämpliga växtdata-baser för de aktuella länderna.

Hur kom det sig att du faktiskt gjorde slag i saken?

– Det var corona. Som byggprojektansvarig på en stor hotellkedja blev jag permitterad och fick mer tid i trädgården och för excellistan som ligger till grund för appen. Annars hade jag troligen aldrig haft ork och energi för detta. Och så har jag en kompis i branschen som kunde coacha mig i starten.

Andrea Westling

Gör: Byggprojektledare och trädgårdsentusiast som på fritiden utvecklat en trädgårdsapp.

Aktuell: Appen ”Mitt trädgårdsår”, en praktisk digital trädgårdskalender anpassad för olika växtzoner.

Annons