Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarPionerBuketter och blomsterarrangemang

Årets höstfröjd – den tåliga och dekorativa benveden

05 sep, 2022 
Cecilia Lindberg
Årets höstfröjd 2022: Benved
Varje höst utses Årets höstfröjd. I år är det en tålig och trogen vän i trädgården som förs fram: Vi talar om den fantastiska växtgruppen benved - som fins i många olika former från buskar och småträd, upprätta, krypande och klättrande. Vissa är vintergröna och andra lövfällande med en lysande höstfärg.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

– Benved tål de flesta lägen, både ljus och skugga, säger trädgårdsprofilen Karl Fredrik Gustafsson, ambassadör för Stora Planteringsveckan som står bakom Årets höstfröjd, i ett pressmeddelande.

De lövfällande buskarna gör inte så mycket väsen av sig på våren, men skiftar färg från gyllene gult till olika röda nyanser på hösten och vissa arter får också dekorativa frukter som hänger som smycken från träden.

Karl Fredrik Gustavsson och Gunnel Carlson.
Karl Fredrik Gustavsson och Gunnel Carlson presenterar benveden - Årets höstfröjd 2022.

Svenskproducerade Evert’ E - en tålig sort

Karl Fredrik lyfter bland annat fram den svenskproducerade ‘Evert’ E, en vacker, tacksam och tålig sort ur E-plantsortimentet.

Lågväxande benved, tipsar Karl Fredrik, går utmärkt att kombinera med annan höstfägring i krukor, både vid entréer och balkonger. På samma sätt kan en solitär buske bli ett fint blockfång i en större kruka.

Karl Fredrik med den dekorativa frukten från benved.
Karl Fredrik med den dekorativa frukten från benved.
Se även: 10 lättodlade blommande perenner - för sol till halvskuggaBrand logo
Se även: 10 lättodlade blommande perenner - för sol till halvskugga

Vintergrön, klättrande benved

Gunnel Carlson, trädgårdsjournalist och författare, är en annan av Stora Planteringsveckans ambassadörer. Hon slår ett slag för de vintergröna klättrande varianterna.

Annons

– Om man har ett fult staket, kan en benved täcka den på ett par år. Den går även att beskära utan bekymmer, säger hon.

Benved.
Benved i höstskrud.

Bland de vintergröna sorterna varierar färgerna och teckningar på bladen. Det finns alltifrån vitvariegerade, till limefärgade och gulgröna bladverk. De klättrande sorterna fungerar även ofta som krypande marktäckare och kan beskäras till täta, låga häckar.

Juryns motivering

”Benved personifierar höstfröjd i ordets rätta bemärkelse! Flera av de bladfällande arterna låter andra plantor stå i fokus – medan de på säsongsfinalen slår till med all sin höstprakt av magnifika färger och iögonfallande frukter. Vintergröna benved har ett väldigt dekorativt bladverk året om, och de klängande arterna erbjuder ytterligare en dimension av användningsområden. Lättodlade och variationsrika har de därför utsetts till Årets höstfröjd 2022.”

Benved med röda frukter, Euonymus europaeus.
Benved med röda frukter, Euonymus europaeus.

Skötselråd för benved

I samband med offentliggörande av Årets höstfröjd ger Stora Planteringsveckan några råd om skötsel och beskärning av benved:

Annons

Benved är härdig till zon 4-5

I Sverige odlas många sorter av benvedssläktet, Euonymus, på friland. Många är härdiga upp till zon 4 eller 5. Benved finns i olika former: från buskar och småträd, upprätta, krypande och klättrande. En del är vintergröna och andra lövfällande.

Benved är lättodlad

Benved är i regel en relativt lättskött växt. Den trivs i vanlig trädgårdsjord, mylla gärna ner kompost och tillför lite kogödsel på våren. Benved trivs både sol och skugga, men bästa höstfärgen få de lövfällande arterna i sol och halvskuggiga lägen.

I torra lägen kan benveden lättare angripas av skadedjur. Det kan man förebygga genom att jordförbättra med organiskt material och vattna när det är en torr period.

Så beskärs benved

Vanlig benved kan behöva viss beskärning genom att man gallrar bort en del av de äldsta grenarna på vårvintern.

Vingbenved, körsbärsbenved eller klätterbenved behöver inte beskäras. Men man kan beskära dem eller formklippa dem under sommaren, om de brer ut sig.

Stora Planteringsveckan 2022 - 3-11 september

Stora Planteringsveckan är ett branschgemensamt event i landets trädgårdsbutiker. Syftet är att sprida inspiration och kunskap om hösten som planteringstid. Projektledare för arrangemanget är trädgårdsingenjören Karina Brozinic, som tillträdde i maj 2022.

Hon arbetar tillsammans med en styrgrupp som består av Andreas Karlsson – Blomsterlandet, Kai Christensen – BoGrönt och Miriam Dovrén – LRF Trädgård.

– Det känns otroligt spännande och roligt att få arbeta med folkbildning i de här viktiga frågorna, att sprida kunskap om allt man som trädgårdsodlare har att vinna på att förlänga säsongen och plantera på hösten. Men jag är också ödmjuk inför betydelsen av Stora Planteringsveckan och vad som gjorts tidigare. Det är verkligen ett gediget projekt som jag ser fram emot att bygga vidare på, säger Karina Brozinic.

Annons