Årets pelargon 2020 är utsedd: Tango Deep Rose With Eye

Årets pelargon 2020 Tango Deep Rose With Eye i kruka på bord.

Tango Deep Rose With Eye är en så kallad zonalpelargon, som är den vanligaste typen av pelargon. Foto: Ida Magntorn

En bedårande, enkelblommande pelargon i intensiva färger. Den är robust och skir på samma gång och klarar uteliv med både regn och blåst.
– Och namnet ger en ju lust att dansa tango, säger Gunnar Kaj, blomsterkreatör som presenterade den nya favoriten.

Årets pelargon – juryns motivering

Årets pelargon 2020 har valts främst för den unika blomman. Titta noga och se att ögat är vitt med skira, rosa strimmor. Blombladen blir sedan nästan röda eftersom de ramas in av en ljusare kant. Det ger blomman ett fint djup och färgskiftningarna är vackra, både på nära håll och en bit ifrån.

Närbild av Tango Deep Rose With Eye som den 26 mars utsågs till Årets pelargon 2020.

En skönhet som trivs ute och klarar både regn och vind. Foto: Ida Magntorn

Passar i kruka, rabatt eller balkonglåda

Tango Deep Rose With Eye passar främst att använda utomhus, till exempel i entrékrukan, balkonglådan eller planterad i rabatten. Den är tålig för både regn och vind.

Fram tills dess att vädret är milt och nätterna frostfria är den även fin inomhus på fönsterbrädan, i uterummet eller på annan frostfri och ljus plats.

Skötsel: Så lyckas du med årets pelargon

Årets pelargon genom åren – här är tidigare vinnare

När du kommer hem med dina pelargoner kan de behöva planteras om. Titta på rötterna och se hur de ser ut. Välj kruka/låda/kärl med rejäl volym och jord av bra kvalitet. Pelargoner utvecklas allra bäst när de får rikligt med näring. Enklast är att vattna med en svag näringslösning vid varje vattning.

Vattna regelbundet, men låt jorden alltid torka upp något mellan gångerna. Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen, så att de hinner torka upp under dagen. Har du inte möjlighet till det fungerar det utmärkt att göra det på kvällen. Sämsta tillfället är mitt på dagen, eftersom mycket av vattnet avdunstar direkt.

Pelargoner vill stå ljust och luftigt. Om du samplanterar flera pelargoner eller planterar dem tillsammans med andra växter – tänk på att de inte ska stå för tätt. De växer ihop med tiden och mår bra av att stå lite luftigt i början.

Superknepet som får din orkidé att blomma igen:

Superknepet som får din orkidé att blomma igen
Slå på ljud

Mässan Nordiska Trädgårdar inställd

I vanliga fall presenterar Blomsterfrämjandet årets pelargon på den stora trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar i Stockholm. Den är inställd på grund av den pågående coronapandemin och på mässan i Älvsjö, där den vanligtvis håller till, förbereds ett tillfälligt sjukhus.

Plantera om och beskära pelargoner – så gör du för maximal blomning