Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarBuketter och blomsterarrangemang

Årets perenn 2022 utsedd: Diamantrör

22 sep, 2021 
Marcus Alm
Prydnadsgräset Diamantrör är Årets perenn 2022.
Diamantrör, Calamagrostis brachytricha är Årets perenn 2022. Det vackra prydnadsgräset är slående på hösten i slutet av augusti när de skira blomvipporna blir ljust rosa med inslag av grönt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Diamantrör, Calamagrostis brachytricha, Årets perenn 2022

Diamantrör är ett förtrollande vackert prydnadsgräs som kombinerar skönhet med anspråkslöshet och en härdighet som räcker för hela landet. Perennagruppen har därför utsett Diamantrör, Calamagrostis brachytricha till Årets perenn 2022.

Så här lyder motiveringen i ett pressmeddelande från organisationen Perennagruppen, som varje år utser Årets perenn på Elmia Garden.

Plantera perenner – så gör du!Brand logo
Plantera perenner – så gör du!

Prydnadsgräsets blomvippor, skira och fluffiga, blir slående i slutet på augusti då de utvecklas i ljust rosa toner med sköna inslag av grönt. Rörelsen som uppstår när vinden ligger på ger en oslagbar dynamik i alla trädgårdar. De lätta blomvipporna strålar som diamanter i solskenet när fukten legat på och de kunnat fånga upp vätskan.

Annons
Årets perenn 2022.

Efter den ljusrosa perioden övergår de så småningom till vackert silvergrått. Växten står stabilt och upprätt långt in på hösten och, beroende väder, hela vägen in till vintern. Bladen har en härlig höstgul färg.

Årets perenn 2022, Diamantrör, blommar från augusti

Det halvhöga prydnadsgräset kan användas på flera olika sätt. Som avdelare ger det dramatiska rum och som höjd i rabatter ger det dynamik. Det är dessutom ett perfekt gräs att odla i kruka, gärna med andra perenner.

Annons

Det blommar från augusti och övervintrar pålitligt i hela landet. I de zoner där vintern kommer tidigt passar en varm växtplats bäst.

Prydnadsgräset Diamantrör är Årets perenn 2022.

Så växer Årets perenn 2022

Diamantör är härdig i hela landet och växer naturligt utbredd i centrala och östra Asien. Höjden varierar mellan 50-60 centimeter bladhöjd i full sol och vipporna står på 80 centimeter och med måttlig fuktighet till 120-130 centimeter på skuggigare och fuktigare platser.

Detta säger experterna om Årets perenn 2022

Årets perenn 2022 är Diamantrör.

– Jag är svag för prydnadsgräs, jag tycker de är så användbara i trädgården. Vackert under en lång period och så praktiskt att Diamantrör är härdigt i hela landet och att de tål skugga. Själv tänker jag använda Årets perenn i kruka, säger Allers Trädgårds redaktör Marie Kasimir.

Källa: Elmia, Perennagruppen

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här

Annons