Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Årets ros 2021: Tre vinnare utsedda

02 feb, 2021 
Marcus Alm
Två av de rosor som blivit utsedda till Årets ros 2021.

I år har hela tre rosor fått dela på titeln 'Årets ros'. Det handlar om sorterna 'Pipar Hans', 'Professor Fagerlind' och 'Strömsro'. Här kan du läsa mer om vinnarna och se bilder på dem.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Varje år delar en expertgrupp från Rosens dag ut utmärkelsen 'Årets ros'. I år föll valet på hela tre olika rosor för att belysa på mångfalden. Gruppen utgick 2021 från de rosor som Programmet för odlad mångfald fann under en inventering av rosor i landet mellan 2004 och 2010.

Årets vinnare finns i Bourbon-Gruppen och Arthybrider och samtliga nominerade arter var minst 50 år gamla. Samtliga ingår i SLU:s Grönt kulturarv och kan hittas i handeln.

Se årets ros 2021

'Pipar Hans'

Bourbonrosen 'Pipar Hans' en av vinnarna av Årets ros 2021.

Den gammaldags buskrosen 'Pipar Hans' har anor från 1880-talet och sägs komma från Leksand. Sedan dess har den påträffats från Skåne till Ångermanland men särskilt ofta i Södermanland, Uppland, Västmanland, Gästrikland och i Dalarna. Här kan du läsa mer om 'Pipar Hans'.

Annons

'Professor Fagerlind'

Årets ros 2021: Professor Fagerlind.

Rosen förädlades av Folke Fagerlind vid Stockholms universitet, som forskade kring växters artbildning. När Fagerlind studerade rosornas benägenhet att korsbefrukta sig togs denna ros fram. Rosen växer i stora, överdådigt blommande, buskar.

Se också: Plantera barrotade rosor – så lyckas du!

Plantera barrotade rosor - så lyckas du bäst!Brand logo
Plantera barrotade rosor - så lyckas du bäst!

Det är en av de mest och tidigast blommande sorterna i Spinosissima–gruppen. Här kan du läsa mer om 'Professor Fagerlind'

Annons

'Strömsro'

En av vinnarna i Årets ros 2021: Strömsro.

Den gammaldags och unika buskrosen 'Strömsro' tros ha utländskt ursprung – men originalnamnet har inte gått att finna. Programmet för odlad mångfald återintroducerade den 2018 och gav den då ett nytt namn.

Programmet för odlad mångfald fann rosen på nio olika växtplatser från Skåne till Gästrikland. I svensk kultur är den känd sedan slutet av 1920- talet, men möjligen har den funnit här ända sedan 1890-talet. Den är enkel att identifiera på dess unika bladverk och blommor. Här kan du läsa mer om 'Strömsro'.

Källa: Växtforum, SLU

Annons