Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

10 vackra rabattrosor på parad: blommar hela sommaren

01 jul, 2022 
Cecilia Lindberg
Rosor.
Två av de nominerade rosorna.
'Chandos Beauty', också kallad 'Morten Korch' är tehybridrosen som vann juryns hjärtan och utsågs till Årets Ros 2022. Läs om den aprikosrosa vinnaren och de andra vackra rabattrosorna som blev nominerade.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Varje år, redan på vårkanten utses Årets Ros. På Rosens Dag den 2 juli får vinnaren ofta lite extra uppmärksamhet.

På Rosens Dag ordnas evenemang över hela landet och det bjuds på underbar blomsterfägring med olika sorters rosor från norr till söder.

Se även: Plantera barrotade rosor - så lyckas du bäst!Brand logo
Se även: Plantera barrotade rosor - så lyckas du bäst!

Målet med dagen Rosens Dag och Årets Ros är att öka intresset för och kunskapen om rosor.

Inför Årets Ros 2022 nominerades tio vackra rabattrosor. Rabattrosor gör sig bäst i grupp och finns i flera storlekar. En gemensam nämnare är att de blommar under lång tid.

Annons
'Chandos Beauty', också kallad 'Morten Korch'.
'Chandos Beauty'.

Här kan du läsa om de nominerade i Årets Ros 2022

’Chandos Beauty’, också kallad ’Morten Korch’ (Vinnare)

’Chandos Beauty’, introducerades av engelska Harkness 2005. Den är en kraftigväxande tehybrid med lång blomning, från slutet av juni till långt ut på hösten. Doften är fruktig med kryddiga inslag. De stora blommornas färg är ljust aprikosrosa. ’Chandos Beauty’ förtjänar en plats där både doften och de vackra blommorna kan avnjutas, kanske vid en uteplats eller en gång där du ofta passerar. Den går också fint att odla i kruka och att använda som snittblomma. Rosen blir 80-100 centimeter hög och härdigheten räcker till zon 3, eventuellt 4.

Annons
A whiter shade of pale.
’A whiter shade of pale’.

’A whiter shade of pale’

En storblommig rabattros/ tehybrid. Den introducerades 2006 i Storbritannien av Colin A. Pearce och är uppkallad efter den klassiska rockballaden med bandet Procol Harum. Det kraftiga och stabila växtsättet gör den utmärkt att använda både i kruka och rabatt. Fin att klippa av och använda som snittblomma. Blommorna är stora, löst fyllda, vackert rosa och bleknar i kanterna till ljust rosa, nästan vitt. Rosorna är väderbeständiga och står fint även när regnet öser ner. Bladverket är mörkgrönt och svagt glänsande. Zon 3, eventuellt 4. Höjd 70-90 centimeter.

Annons
Black forest rose

’Black forest rose’

Rabattros/marktäckande ros med buskigt växtsätt, introducerad av Kordes 2010. Bladverket är grönt, något glänsande. De röda blommorna är medelstora, halvfyllda och skålformade till flata. Doften är svag. Rosen blommar rikligt från månadsskiftet juni/juli till långt ut på hösten. En mycket frisk sort. Lämplig som marktäckare, häckar, massplantering, kantväxt. Blir upp till 70 centimeter hög och 50 centimeter bred. Härdig till zon 4.

Annons
Fellowship.
’Heidi Klum’

’Fellowship’

En cirka 80 centimeter hög klasblommig rabattros introducerad 1992 av Harkness i Storbritannien. Den har ett tätt och upprätt växtsätt med ett mörkgrönt och glänsande bladverk. Blomningen är kontinuerlig och riklig från slutet av juni till långt ut på hösten. Blommorna är stora till mycket stora (9-11 centimeter i diameter) och fyllda till tätt fyllda. Blomfärgen är aprikos-tonad orange. Doften är medelstark. Kan odlas både i rabatter och i kruka. Fin som snittblomma. Härdighet zon 4.

Annons
Rosen Heidi Klum.
’Heidi Klum’.

’Heidi Klum’

En klasblommig rabattros/patio-ros från Tantau 1999. Den har dubbla, stora, och tätt fyllda violettrosa blommor som bleknar till ljust violett. Blomningen är riklig från midsommar till höst. Doften är stark. Växtsättet är lågt och buskigt, cirka 50 ucentimeter. Passar i framkanten av rabatter och är perfekt för odling i kruka. Zon 3 eventuellt 4.

Rosen Home and garden.
’Home and garden’.

’Home and garden’

En vacker floribundaros från Kordes 2001. Den blommar med medelstora till stora, fyllda, ljusrosa blommor med svag doft. Växtsättet är buskigt och upprätt. Blommar juni-oktober. Passar både i rabatt och kruka. Vacker och hållbar som snittblomma. Höjden är cirka 60-80 centimeter och den är härdig till zon 3, eventuellt 4.

Annons
Rosen Hot chocolate.
’Hot chocolate’.

’Hot chocolate’

En floribundaros förädlad av Tom Carruth i USA och introducerad av Week’s Roses 2003. Rosen sticker ut på grund av sin unika färg; roströd med en lätt lila skiftning på de yttre kronbladen åt det mera mörkorangea hållet. De stora, fyllda blommorna kommer i mindre klasar och doften är medelstark och fruktig. Blir 70-90 centimeter hög. Hot chocolate är frisk och härdig till zon 3.

Rosen Minerva
’Minerva’.

’Minerva’

För den som älskar rosor med blå toner är ’Minerva’ ett härligt alternativ. Den är en klasblommig rabattros med buskigt och upprätt växtsätt, framtagen av den belgiske rosförädlaren Martin Vissers och introducerad 2010. Minerva får medelstora, halvfyllda till fyllda, lila blommor med stark doft. Äldre blommor får en mer silverlila ton. Blomningen är kontinuerlig från midsommar till tidig höst. En användbar ros då den kan planteras i grupper, som kantväxt eller som solitär, blir även fin i kruka. Söt också som snittblomma. Höjd och bredd 60-80 centimeter. Härdig till zon 3.

Annons
Nostalgie.
’Nostalgie’.

’Nostalgie’

Är en tehybrid introducerad av Tantau i Tyskland 1998, som blivit enormt populär här i Sverige. Växtsättet är buskigt och tätt. Höjden blir ca 80 centimeter. De nya skotten som växer ut har en vacker, nästan röd färg. Bladen blir blåaktigt mörkgröna, starkt glänsande och läderartade. Blommorna är iögonfallande. De yttre kronbladen är mörkt rosa. De inre kronbladen är först crèmevita till rosaaktigt vita, men deras färg övergår gradvis mot mörkt rosa eller körsbärsrött på de delar av kronbladen som nås av solen. De kronblad som är skuggade förblir crèmevita. Nostalgie är frisk och härdigheten räcker till zon 3 eventuellt 4.

Annons
Stockholm
’Stockholm’.

’Stockholm’

En klasblommande rabattros/floribunda från Poulsen i Danmark som blivit populär. Den introducerades på marknaden 2008. Blommorna är medelstora till stora och tätt fyllda, ljusgula med limegröna yttre kronblad. De ljusnar till limevita efter hand. Doften är citrusliknande, medelstark och behaglig. ’Stockholm’ blommar rikligt och nästan oavbrutet från slutet av juni till långt ut på hösten. Blomman är också vacker och hållbar som snittros. Rosen blir cirka 60-80 centimeter hög, är relativt frisk och härdig till zon 3 eventuellt 4.

Källa: Rosens dag, www.rosensdag.org

Rosens dag

Rosens Dag arrangeras den 2 juli när Rosa har namnsdag och sker i samverkan mellan Svenska Rosensällskapet, Programmet för Odlad Mångfald (POM) och GRO Plantskolor.

Annons