Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarBuketter och blomsterarrangemang

Årets sommarblomma 2019: Palettblad

31 maj, 2019 
Marcus Alm
Palettblad är utsett till Årets sommarblomma 2019
Sedan 2016 utser Mäster Grön varje år Årets sommarblomma. Blomman ska vara en utplanteringsväxt som odlats i Sverige och som, förutom att vara vackra, har egenskaper som påverkar våra sinnen och bidrar till en mångfald av insekter i våra trädgårdar. Tidigare vinnare är stor daggsalvia, lejongap och sommarljus. Idag, 31/5 2019, presenteras Årets sommarblomma 2019.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Detta är Årets sommarblomma 2019

Årets sommarblomma 2019 är en svenskodlad utplanteringsväxt. Så här förklarar juryn sin vision med utnämningen av en sommarblomma varje år på aretssommarblomma.se:

”Den utvalda har ett högt odlingsvärde och en positiv påverkan på dina sinnen. Samtidigt har den vissa utvalda egenskaper som berikar trädgårdens insektsliv. En enskild växt, väl beprövad men kanske lite okänd, lyfts fram för att vi i juryn önskar att fler får uppleva dess skönhet och nytta. Någon gång har du kanske sett dem i den offentliga miljön, men det kan också vara en traditionell utplanteringsväxt som fått ett nyvaknat intresse.”

Motivering: Därför är palettblad Plectranthus scuttelarioides Årets sommarblomma 2019

Årets sommarblomma 2019: Palettblad
Årets sommarblomma 2019: Palettblad. Foto: Annikas Naturliga Ting / Mäster Grön

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Blommorna är himmelsblå som mitt lag, sa John Taylor till Årets sommarblommas Instagram.

”En sagolik växt fylld av fantasifulla mönster och kontraster! Bladen kan vara lika färgstarka och charmerande som blommor i allmänhet. Bladen kan också lyfta fram de andra fina blommorna och små bladen som lätt gömmer sig i dina samplanteringar.

Annons

Bladen är alltifrån rosagulliga som prinsessans kjol, över brons och lime till mörkt chokladbrunröda. Vissa chokladbruna med ljust limegröna uddkanter som sagokungens sammetsmantel. Addera flera nyanser och spektakulära mönster däremellan, allt utom blått.

Blåa kan däremot de pyttesmå blommorna vara, som på sensommaren utvecklas i långa, täta ax från bladvecken. Inte intresserad – nyp bort dem och bladen blir finare!

Bladen är lena, små eller stora, smala eller hjärtformade, oftast i två eller flera starka färger med fantasifulla mönster och med avvikande uddkant. Stjälkarna är unika, fyrkantiga, förgreningen tät och växtkraften otrolig.”

Så lyder juryns motivering bakom valet av Palettblad, Plectranthus scuttelarioides, Årets sommarblomma 2019.

«Se också: Lyckas med luktärterna - bästa sättet att så»Brand logo
«Se också: Lyckas med luktärterna - bästa sättet att så»

Juryn av Årets sommarblomma

John Taylor

Den välkända trägårdsmästaren John från Trädgårdstider i SVT är även konstnärlig ledare på Tjolöholms slott. Tidigare var han trädgårdsmästare i Malmö slottsträdgård där han bland annat skapade den årliga Malmö Gardenshow. John är också krönikör i Allers Trädgård.

Annons

Kristina Darth

Även Kristina är trädgårdsmästare, med stor erfarenhet av arbete med trädgårdar och odling i offentliga miljöer. Hennes Instagram-konto, Kristinadarth, har gjort henne till en välkänd profil i trädgårdssammanhang.

Patrik Vilsmyr

Patrik representerar Mäster Grön, en samlad försäljningsorganisation av olika odlare av främst krukväxter.

Fakta om Palettblad

Årets sommarblomma 2019, Palettblad, finns i många olika varianter.
Årets sommarblomma 2019, palettblad, finns i många olika varianter. Foto: Annikas Naturliga Ting / Mäster Grön

Det finns en uppsjö sorter palettblad att välja på idag, många har dykt upp efter att blomman tog sig hit från Asien under 1800-talet. Den är, enligt Årets sommarblomma, enkel att odla och föröka hemma, men även korsningar är enkla att lyckas med hemma. Det är anledningen till att så många nya sorter finns idag.

Annons

Årets sommarblomma tipsar om hur plantan kan användas på bästa sätt i svenska hem. Från vinter och tidig vår passar den bra som krukväxt både inne och ute och eftersom det både finns sorter som står upp och de som hänger så finns möjligheter att plantera palettblad både i kruka och i ampel.

Tidigare vinnare av Årets sommarblomma

Årets sommarblomma 2016: Stor daggsalvia, Mystic Spires Blue

John Taylor med Årets sommarblomma 2016: Daggsalvia
John Taylor med Årets sommarblomma 2016: Stor daggsalvia. Foto: Mäster Grön

Den första blomman att utses till Årets sommarblomma var stor daggsalvia. Så här motiverade juryn sitt val 2016:

”En ettårig Salvia, begåvad med det där lilla extra! Med sina långa, mystiska, axlika och intensivt blå blomställningar i toppen av stjälken har namngivningen varit lika enkel som självklar.

Annons

Blommorna är verkligen iögonfallande och med sin mustigt blålila färg gläder de både oss och djurlivet långt in på hösten. Blommorna är viktiga för trädgårdens flygfän, de utgör en av de bästa restauranger såväl för sommarens färgglada fjärilar som för de honungsproducerande bina. Salvians doftande blad är taggigt äggrunda, grågröna och glänser silverskimrande i solen.”

Årets sommarblomma 2017: Lejongap, Antirrhinum majus

John Taylor med Årets sommarblomma 2017: Lejongap.
John Taylor med Årets sommarblomma 2017: Lejongap. Foto: Mäster Grön

Så här motiverade juryn valet av lejongap som Årets sommarblomma 2017:

Årets sommarblomma 2018: Lejongap
Årets sommarblomma 2018: Lejongap. Foto: Mäster Grön

Årets sommarblomma 2018: Sommarljus, Gaura lindheimeri

Sommarljus blev Årets sommarblomma 2018 med motiveringen:

Annons

”På långa, vackert böjliga stänglar, sitter blommorna i klasar. Titta noga! Då ser du att varje stjärnblomma består av fyra kronblad, lätt hopnupna till en skål och ur mitten formligen väller ståndarsamlingen. Långa strängar och långa knappar med gyllengult pollen hänger utanför blomman. Det är som i sagans värld.

I de rosa och rosenröda sorterna går allt ton i ton medan de vita har rosa knoppar och vita strängar. De bevarar det rosa som en anstrykning, ett skimmer.

Blanda sommarljus av olika färg – de rosa kompakta ned de vita högre och sirligare. Det ångrar du inte! Plantera ihop med mörkbladiga växter – det blir magiskt, effektfullt.

Växten passar lika bra som bakgrund eller uppstickare i stor kruka på balkong och altan som i fönsterlåda och friplanterad i rabatt. Där blommar den från tidig sommar till sen höst och växer in bland både ettåriga och perenner, sticker upp och binder samman dem på en och samma gång.”

Källa: Årets sommarblomma, allas.se

Foto: Annikas Naturliga Ting / Mäster Grön

Annons