Årets sommarblomma 2022 – en dröm med choklad- och vaniljdoft

Chokladskära

Doft och surr, som berör dina sinnen. Här är årets sommarblomma 2022: Chokladskäran.

Foto: @annikasnaturligating

”Som en mild fläkt från ögonblicket då du öppnar fin en ask praliner” - så beskrivs doften av årets sommarblomma: Chokladskäran. Blomman framhålls som en vacker och hållbar snittblomma vars färger - djupt mörkrött, kastanjebrunt, brunrött och en gnutta svart – brukar dra blickarna till sig.

”Vild, sober och vacker som en 'Sophisticated Lady'”. Så uttrycker juryn sig om valet av chokladskäran, Cosmos sanguineus ’Chocamocha’, även kallad chokladblomma, som utsetts till årets sommarblomma, som presenterades i samband med Malmö Garden Show.

Besläktad med rosenskäran

Arten växer vild i Mexiko och är en hybrid som är släkt med rosenskäran. Ursprungsarten lanserades som trädgårdsblomma i slutet av 1800-talet och blev snabbt populär. Sedan dess har chokladskäran blivit mer kompakt i sitt växtsätt.

Chokladskära och vit luktärt.

Chokladskäran är en vacker snittblomma som matchas fin med ljusa nyanser och vitt.

Foto: @annikasnaturligating

Se även: Så skapar du blomstrande sommarkrukor
6:30

Efter reklamen: Se även: Så skapar du blomstrande sommarkrukor

(6:30)

Slå på ljud

Blomman kan variera i längd mellan 30 och 70 centimeter, har ett skirt bladverk och skålformade blommor.

Så odlar du chokladskära

Växten trivs i soligt läge i väldränerad plantjord. Överdriv inte vattnandet och ge svag dos näring vid varje vattning. Nyp gärna av de blomställningar som blommat ut, så får du en tätare blomning.

Chokladskära drivs från knöl, frö eller köps färdig

Blomman kan köpas på plantskolan, som knöl eller som färdig blomma. Den kan också drivas upp från frö i såjord inomhus. Den bildar knölar som sedan sätts i krukor. Vänta med att sätta ut krukorna eller plantera ut plantorna tills risken för frost är över.

Eventuellt bör plantorna skyddas med fiberduk den första tiden. Har man tur blommar sedan växten från juni till en bit in i oktober.

Knölarna kan övervintras frostfritt

Blomman är egentligen en perenn, men den är inte härdig i vårt klimat. Det går att plocka in knölarna på hösten och förvara dem frostfritt fram till nästa säsong.

– Som odlare kan man inte vara otålig. Att odla just chokladskäran är en stor utmaning. Jag har tränat under tiotalet år. Jag använder enbart naturen som verktyg när jag styr tillväxten på mina plantor, något som är unikt för just min odling. Och efter 10 veckors strävan så kommer lyckan – allt flor på en och samma gång. Vi känner en enorm stolthet, när chokladskäran lämnar mig för att komma till nya förvaltare, säger Stefan Jacobsson, trädgårdsmästare på Ingla Blommor, i ett pressmeddelande.

Chokladskära, stor tagetes, tagetes , slideranka och palettblad i en samplantering.

Chokladskära, stor tagetes, tagetes , slideranka och palettblad i fin symbios.

Foto: @annikasnaturligating

Vill lyfta fram sommarblommornas egenskaper

Årets sommarblomma är ett initiativ som drogs igång i samband med Malmö Garden Show 2016. Bakom idén står trädgårdsprofilerna John Taylor, Kristina Darth och Patrik Vilsmyr som såg ett såg ett behov av att lyfta fram och sprida kunskap om ettåriga sommarblommor och deras fina värden och egenskaper. Kriterier för utmärkelsen är att blomman gärna ska ha en nära koppling till naturen, främja våra sinnen och bidra positivt till den biologiska mångfalden.

Säkerligen kommer chokladskäran under sommaren att finnas att titta på i många inspirerande planteringar. I Malmö lyfter Slottsträdgården fram blomman i en av sina nyrenoverade rabatter.

– I år kommer vår nyrenoverade kaférabatt i Slottsträdgården att fyllas med årets sommarblomma och ett flor av växter med nyanserna rosa, vitt och silver. Jag tror att de milda färgerna i växtvalen kommer framhäva årets sommarblomma på ett attraktivt sätt, säger Linnéa Dickson, trädgårdsmästare på Slottsträdgården.

Här är tips på hur du binder en vacker bukett med bland annat chokladskära.

Dessa blommor har tidigare utsetts till årets sommarblomma:

  • 2016: Stor daggsalvia
  • 2017: Lejongap
  • 2018: Sommarljus
  • 2019: Palettblad
  • 2020: Boliviabegonia
  • 2021: Mörkbladig sommardahlia