Guide: avhärda dina plantor inför utesäsongen

Tomatplantor behöver avhärdas innan plantering.

Förkultivera, avhärda – och plantera ut. Med rätt förarbete mår plantorna som bäst.

Foto: Shutterstock

Sommaren står för dörren och det är dags för alla hemmaodlare att ta nästa steg – att avhärda sina förkultiverade grönsaks- och blomsterplantor.

Om du har en del erfarenhet av växter och plantering så är du kanske redan van vid de många olika begrepp som dyker upp så snart den första snön har börjar smälta. Den som däremot är ny i odlingsvärlden har många nya ord att lära sig. Ett ord som ofta dyker upp är förkultivera, alltså att så frön i kruka inomhus. Att förkultivera sina plantor är ett bra sätt att både förlänga odlingssäsongen och att få större chans att lyckas med sina blommor och grönsaker då det tar ett tag innan både temperatur och väder ger tillräckligt bra förutsättningar för att man ska kunna plantera i jorden.

Se också: Så tomater – så lyckas du!

Så tomater – så lyckas du!
5:21

Efter reklamen: Så tomater – så lyckas du!

(5:21)

Slå på ljud

Avhärda växterna före plantering

När du har sått dina frön och de vuxit till små plantor är det dags att ta nästa steg innan utplantering, de ska avhärdas. Många säger även härda, vilket betyder samma sak. Genom att gradvis utsätta dem för det lite tuffare klimatet utomhus kommer de vara i bättre form när det är dags att flytta ut på riktigt. Beroende på vilken klimatzon du bor i får du anpassa takten till vädret, men en bra tumregel är att starta ungefär två veckor innan du vill plantera ut dem.

Vad betyder förkultivera och avhärda?

Att förkultivera betyder att du sätter frön inomhus i krukor istället för att plantera dem direkt i jorden utomhus.

Att avhärda eller härda innebär att låta plantorna växa sig starka med gradvis yttre påfrestning, för att steg för steg göra dem redo för sitt nya och tuffare klimat när de väl får flytta ut.

Behöver anpassa sig efter vädret

Små plantor är inte bara känsliga för temperatur, utan även för vind och stark sol. Det gäller alltså att börja i liten skala så att de inte får en chock när de tas ut. Den första dagen kan det räcka med endast en halvtimme i lä och filtrerat solljus innan de tas in igen. Redan innan härdningen börjar är det dessutom läge att bli lite sparsam med vatten och eventuell gödning. Detta för att att plantorna inte behöver lika mycket vatten när de står svalare, och för att de ska börja anpassa växtkraften efter sina nya och lite tuffare utomhusförhållanden. Efter en period av att flytta krukorna in och ut är de sedan redo att flytta utomhus på riktigt!

Förodla gurka, tomater och chili i krukor innan du planterar ut.

Förbered plantorna inför sommaren genom att ge dem korta stunder utomhus, och öka sedan tiden.

Foto: Shutterstock

En trädgård i samklang med naturen

Steg för steg – så avhärdar du dina plantor

  1. Vilken tid du kan börja plantera ut dina frösådda plantor beror dels på vad du odlat och på var du bor. Ta först reda på vad dina växter vill ha gällande nattemperatur och andra väderförhållanden, och börja avhärda cirka 1–2 veckor innan.
  2. När plantorna ska börja härdas så bli mer sparsam med vattnet. Plantorna ska inte vissna men vänja sig vid att inte vara konstant fuktiga. Var uppmärksam på hur fuktig jorden i krukan är.
  3. Räkna med att lägga en del tid på att härda plantorna. Den första dagen kan du ställa ut krukorna i skyddat läge och utan direkt sol i en halvtimme, sedan öka på tiden en timme per dag om vädret tillåter. Här är det bra att ha en fiberduk till hands, den skyddar både mot sol och vind och håller värmen om det är lite kyligt. Till slut kan de stå ute hela dygnet.
  4. När plantorna är redo så planteras de i jord efter de förhållanden de vill ha.

Vill du ha fler trädgårdstips?

Följ oss på Facebook – klicka här

Följ oss på Instagram – klicka här

Få nyhetsbrev – klicka här

Källa: Trädgårdsväxter.com, Protect-Garden