Lästips:Videotips för din trädgårdPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarPionerBuketter och blomsterarrangemang

Kärlek och kaos bakom kulisserna hos Karl Fredrik på Österlen

19 apr, 2022 
Anni Jähde
Karl Fredrik och Petter vid en urna fylld med rosa hortensia.
Det är sannerligen ingen slow-tv det handlar om på Eklaholm. Det gäller för tv-teamet att hänga med på de tusen saker som är på gång, alla spontana infall – och mitt i allt vill besökare prata och fotografera. Vi var med under en intensiv inspelningsdag hemma hos Karl Fredrik och Petter på Österlen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Kanske är detta ingen representativ dag för att spegla hur det går till när tv-programmet ”Karl Fredrik på Österlen” spelas in. Eller också är det precis det. För det smärre kaos som råder den här dagen, är lite av Karl Fredriks signum. Det händer saker hela tiden när han är inblandad.

Nu är det förstås lite extra. Extra allt, skulle man kunna säga. För samtidigt som tv4-teamet spelar in pågår förberedelserna inför kvällens stora kärleksfest med 50 gäster och dragshow i Karl Fredriks och Petters privata trädgård.

Karl Fredrik på Österlen framför kameran.

Karl Fredrik har koll mitt i kaoset

Det är nämligen inget fejk när sådana saker spelas in – det är på riktigt. Stolar, bord, glas, dekorationer, blommor och folk som springer hit och dit. En enda stor röra tycks det – men Karl Fredrik har koll in i minsta detalj.

Annons

Champagneglasen – för naturligtvis ska det drickas bubbel – bärs ut i backar och Karl Fredriks vän Louise, som är inkallad hjälp tillsammans med ett tiotal andra vänner från hemstaden Örebro, säger stopp: ”Sitter etiketterna kvar undertill?! Det går inte, det kommer Karl Fredrik att få spel på!” Louise har varit med många gånger och vet precis.

Följ med bakom kulisserna hos Karl Fredrik på Österlen:Brand logo
Följ med bakom kulisserna hos Karl Fredrik på Österlen:

Det här är bara en av tusen saker som ska bli på helt rätt sätt. Karl Fredrik visar och ger instruktioner, hittar en rosa boa som han sveper om halsen, skrattar och försöker hinna med en korvlunch på stående fot samtidigt som han berömmer något som blivit vackert och ”så härligt!”.

En regnbågsfärgad skylt med texten ”Fluff, fluff, fluff”.
Tillbehör till festen.

Filmteamet med producenten Ylva Hultén håller koll på vad som händer och följer med i svängarna. Plötsligt stannar de upp och Karl Fredrik får vända sig lite bättre mot kameran och säga det han just sagt en gång till, men lite tydligare.

Annons

Det blåser ordentligt, som så ofta över Österlens slätter, och regnet hänger i luften. Plötsligt faller de första dropparna och alla får bråttom. Så mycket som möjligt ska räddas in under tältet, säckar måste dras över ljudanläggningen och kameror behöver skyddas.

Producent Ylva Hulthén bär på rosa hortensior.
Alla får hjälpa till. Producent Ylva Hultén hämtar fluffiga hortensior till arrangemangen.

Förbereder en regnbågsfest

Så kommer solen fram igen och Karl Fredrik ropar på producent Ylva:

– Tänk om det kommer en regnbåge nu – då måste kameran vara med! Det vore ju perfekt när det är en regnbågsfest vi ska ha här!

Hans förmåga att tänka på lämpliga filmsekvenser samtidigt som han förbereder en extravagant fest är imponerande.

Anna-Karin och Henrik Andershed pimpar en trappa med blåa snittblommor.
Vad göra när agapantusplantorna inte blommar tillräckligt? Jo pimpa med massor av snittblommor! Vännerna Anna-Karin och Henrik Andershed har hjälpt Karl Fredrik förr.

Inget manus: ”Det här är äkta vara”

Ylva Hultén ser helt lugn ut trots rådande uppståndelse.

– Ja, jag är inte alls orolig, det här blir jättebra. Vi får faktiskt alltid lite bättre filmmaterial när något går tokigt eller blir fel. Det är bara tacksamt.

Annons

– Och både Karl Fredrik och Petter är jättebra, säger Ylva. De säger bra saker på ett spontant och fint sätt. Några manus har vi inte, det här är äkta vara.

Det märks att hon gillar jobbet med programmet.

– Jag har producerat många reality-program tidigare, som Robinson och Farmen, men det här är så fint. Inga konflikter, ingen röstas bort, ingen blir ledsen. Det är bara vackert, vänligt och positivt. Det värsta som kan hända är ungefär att Karl Fredrik blir sur när han förlorar i sällskapsspel.

Karl Fredrik står för idéerna i programmet

Filmteamet är litet, en inspelningsassistent, en ljudtekniker och två fotografer förutom Ylva själv. Idéerna kommer främst från Karl Fredrik, sedan bollas de med Ylva och formas efterhand.

– Vi har ju en plan men det blir överraskningar hela tiden, det händer en massa knasiga saker, säger Ylva. Men det är också därför programmen blir så bra för tittarna.

Programmet följer årstiderna

Nu är det inspelning nio dagar i sträck, av det blir det lite drygt ett program. Så kör de på en gång i månaden för att följa årstiderna.

Annons

Under tiden håller Karl Fredrik, Petter och personalen i gång verksamheten med butiken och alla kunderna. Just nu, när det är full cirkus i privata trädgården som ligger utmed vägen och därmed är exponerad, stannar många nyfikna upp och följer aktiviteterna.

Besökare vill få en glimt av inspelningen

En kvinna tjoar på Karl Fredrik och vill ta bilder på honom: ”Vi har åkt ända från Varberg för att se dig!”

Karl Fredrik växlar några ord och ställer upp för foto. Han är omtänksam och rädd om sina kunder och tittare.

– Det ger ju lite krydda för besökarna att få en glimt av inspelningarna. Dessutom vill vi att det här ska vara äkta – och det här är ju våra liv. Personal och vänner får ofta vara med i programmen.

– Ja inte sällan får de först hjälpa till och sedan vara med som gäster, säger Karl Fredrik och skrattar.

Foto: Karl Fredrik Gustafsson och Petter Kjellén
Karl Fredrik Gustafsson och Petter Kjellén har blivit Österlens blomsterkändisar tack vare programmet.

Blev kändisar med tv-succén

Det är mycket arbete och offentlighet, men varken Karl Fredrik eller Petter ångrar att de tackat ja till tv-programmet.

Annons

– Och det blir inget om inte vi båda vill göra det här, säger Karl Fredrik.

Petter konstaterar att det naturligtvis blivit stor skillnad från ett ganska ordinärt liv till dagens kändisskap.

– Men min åsikt är att om livet kastar ett äventyr på en, så ska man fånga upp det, säger han. Beslutet var alltså inte så svårt, även om min mamma framförde en rimlig oro om vi verkligen skulle göra det här.För Petter har det varit viktigt att få vara sig själv.– Det är inga roller vi spelar, det tror jag att folk ser och uppskattar.

Att programmet är omtyckt får de ständiga bekräftelser på.

– Det har kommit besökare hit och nästan gråtit när de berättar vad programmet betyder. Och under coronaisoleringen har vi förstått att vi varit ett glädjeämne för många. Det känns fantastiskt!

Karl Fredrik har en fjäderboa om halsen när han äter en korv som lunch.
En boa runt halsen, påfågelsfjädrar under armen och en korvlunch i farten. Inget konstigt alls när det gäller Karl Fredrik.

Fakta om programmet

  • ”Karl Fredrik på Österlen” visas i TV4 med säsongspremiär i slutet av april.
  • Detta är den tredje säsongen, åtta avsnitt kommer att sändas.
  • Många av vårens avsnitt går i kärlekens tecken. Det firas Alla hjärtans dag, Pridefestival, Kärleksfest och inte minst förlovar sig Petter och Karl Fredrik.
  • Tittarsiffrorna är inte exakta, men de har legat över 800 000.
  • Programmet visas även på TV4 play där det sker en stadig ökning av antalet tittare.
  • Filmteamet består av Ylva Hultén, producent, Alexander Pååg, fotograf Calle Nordstrand, fotograf, Markus Hadriz, ljud, samt Mathilda Högberg, rekvisitör.
Annons