Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Bästa täckmaterialet i gångar och odlingslådor

06 mar, 2017 
Allers redaktion
Lär dig vilket material du ska ha mellan pallkragar och odlingslådor.
Vad ska man ha för material i gångarna mellan sina odlingslådor och pallkragar? Stenplattor, flis, grus? Vi hjälper dig att reda ut begreppen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Täckmaterial i gångar – så funkar de olika materialen

Gräs

Gräs i gångarna är förlåtande om man råkar spilla lite jord, men blir bökigare för den som klipper gräset. Sniglar trivs i morgon- och kvällsfukt och kommer att älska det långa gräset längs kanterna om man inte är noga med trimmern.

Bark / träflis

Bark eller träflis är mjukt att gå på, och flis kan man producera själv med flismaskin. Eget kretslopp känns bra och sparar resor till tippen med det grova som inte går i komposten. Det krävs avskiljning mellan mark och material i form av tidningar eller markduk.

Stenmjöl / plattor / grus

Stenmjöl, plattor och grus kräver lite mer arbete i anläggningsskedet, men har fördelen att lagra värme och förbättra odlingsklimatet bland lådorna. Även om materialen i sig inte håller borta sniglar, är det ingen trivsam miljö för dem.

Annons

Naturliga täckmaterial

Naturliga täckmaterial i lådor och under gångar kan vara dagstidningar och reklam av matt papper, wellpapp, kartong, fodersäckar. Trycksvärtans inverkan på naturen diskuteras, men den får anses så försvinnande liten att fördelarna överväger.

Gör så här: Veckla ut tidningarna och låt dem överlappa med ca 20 cm. Lägg flera lager, det kväver gräset och till och med kirskål på en till två säsonger. Maskrosor bör däremot grävas upp innan täckning. Den stora fördelen med naturliga material är att de kom-posteras efterhand och släp- per in mikroliv, insekter och dagg. maskar.

Tänk också på att om markväv används i gångar och lådor gräver man ner något som aldrig förmultnar. I lådor och pallkragar fungerar syntetiska material bra i ett par år, men risken är att jorden utarmas när maskar och mikroliv inte tar sig in, alternativt får man jobba desto mer medvetet med god kompost.

Av Anette Brunsell

Läs också: Så funkar täckodling

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons