Lästips:Videotips för din trädgårdPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarPionerBuketter och blomsterarrangemang

Så beskär du hortensia – enkel guide

05 apr, 2022 
Anni Jähde
Trädgårdshortensia
En blommande hortensia är en härlig vy sommaren. Våren är det den bästa tiden att ta bort gamla fröställningar och döda grenar.
Vanlig hortensia beskärs på våren – då ska gamla blomställningar och döda grenar bort. Så här klipper du din hortensia på rätt sätt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det finns många olika hortensior och för att beskära dem rätt behöver man veta vilken sort man har. De flesta beskärs på våren, SDet här gäller för vanlig hortensia, Hydrangea macrophylla, också kallad trädgårdshortensia. Det är den art som får blå eller rosa blommor.

Den här hortensian blommar på fjolårsskotten och de får man inte klippa bort – då uteblir ju blomningen. Det är alltså ingen hård beskärning som gäller här.

Se videon hur du beskär på rätt sätt:

Så beskär du trädgårdshortensia på bästa sättBrand logo
Så beskär du trädgårdshortensia på bästa sätt

Klipp hortensia när risken för kraftig frost är över

Beskärningen sker på våren när det börjat komma nya blad. Bladen kan komma väldigt tidigt, särskilt om busken står skyddat, men vänta med beskärningen tills risken för kraftig frost är över.

Annons
Anni Jähde med en beskuren hortensia.
Det är en lätt beskärning som gäller för vanlig hortensia. Passa på att forma den lätt om det behövs, det vill säga att klippa in grenar som sticker iväg och bryter formen.

Klipp bort de gamla blommorna ner till närmaste blad eller bladpar, lämna några centimeter ovanför. Det är inte sällan bladknopparna torkar in eller fryser eftersom de kommer så tidigt, men det är ingen fara. Då klipper man av det som skadats ner till nästa friska blad.

Hortensia med gamla, förtorkade fröställningar.
De gamla blomställningarna brukar sitta kvar hela vintern.Click to add image caption

Passa på att klippa bort döda grenar nu också. Skrapa lite på barken – då ser man om veden är död eller levande. Är det grönt där du skrapar, lever grenen, är det däremot brunt är grenen död och ska tas bort.

Annons
Hortensia som beskärs på våren.
Även om det inte kommit några skott på grenen kan den leva, så klipp inte av den utan att göra ett litet skrapprov på barken. Blir det bara brunt, är grenen död.

Gallra grenar som står tätt

Har busken vuxit sig tät kan den gallras genom att gamla grenar som står trångt tas bort. Såga av dem ända nere vid marken.

Ta inte tar bort för mycket av grenen

Ofta kan delar av en gren dö, och det är lätt att tro att det är hela. Var uppmärksam så du inte tar bort för mycket.

Odla för nybörjare – nytt magasinLäs mer och beställ magasinet här

Den perfekta guiden för nybörjare i trädgården – och en perfekt present för någon som precis hakat på den gröna trenden!

Annons