Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarBuketter och blomsterarrangemang

Claus Dalbys bästa tips för en lyckad krukrabatt

06 mar, 2018 
Monica Ljungberg
Danske Claus Dalby lär oss krukplantering. Här är hans bästa tips för att lyckas i år.
Den danska trädgårdsprofilen Claus Dalby är en mästare på att bygga krukträdgårdar. Här är hans bästa tips för att lyckas.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Claus Dalby kan konsten att kombinera växter på nya, spännande sätt där färger, former och struktur får planteringen att lyfta. Ett av hans signum är fantastiska krukplanteringar.

– Det är enkelt att skapa en vacker krukträdgård. Jämfört med att bygga en hel trädgård går det också väldigt snabbt. När du planterat i krukorna är det bara att arrangera och flytta runt dem som du önskar. Och när blommorna vissnat – byta ut till nya växter som passar säsongen, säger Claus Dalby.

Claus 7 bästa tips för krukrabatter

1. Köp bra jord

Så skapar du blomstrande sommarkrukorBrand logo
Så skapar du blomstrande sommarkrukor

Om plantorna inte växer som man hoppats beror det nästan alltid på att jorden har för dåligt kvalitet och att den inte gödslas. Välj därför en bra jord och kom ihåg att gödsla hela säsongen – det lönar sig! Många blir chockade när de inser hur avgörande jorden är.

Annons

2. Välj rätt krukor

Undvik färgglada krukor som konkurrerar med blommorna om uppmärksamhet.
Undvik färgglada krukor som konkurrerar med blommorna om uppmärksamhet.

Undvik mönstrade, dekorerade eller färgade krukor – de konkurrerar med blommorna. Allra snyggast är det om krukorna är enhetliga. Själv använder jag mest terrakottakrukor, men också planteringskärl av trä och zink. Se också till att krukorna är tillräckligt stora, små krukor torkar ut alltför snabbt.

3. Rensa efterhand

Ta bort vissna blommor efterhand så stimuleras växten att sätta fler knoppar.

4. Vattna rejält

Låt krukorna bli ordentligt genomvattnade så att rötterna inte behöver söka sig uppåt.

Annons

5. Byt jord

Claus Dalby bland en massa krukor.
Jorden är direkt avgörande för om din plantering kommer lyckas.

Byt ut all jord när säsongen startar så får plantorna de bästa förutsättningarna.

6. Träd i kruka

Det fungerar fint att plantera små långsamväxande träd som lönn, de kan klara upp till tre år i en kruka, sedan får de flytta ut i rabatten.

7. Övervintra

Välj frostsäkra krukor, alltså lerkrukor som bränts längre under hög temperatur. Töm dem på jord och ställ dem upp och ner, helst under tak.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons