Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Dags att klippa gräsmattan en sista gång för året

09 nov, 2017 
Monica Ljungberg
Nu är det dags att klippa gräsmattan en sista gång.
Varje gång gräsmattan klipps sent på hösten kommer tankarna: Är det sista gången innan vintern? Svaret är lika ofta – förmodligen inte. Gräset fortsätter nämligen att växa så länge det inte inte är alltför kallt på nätterna.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Här är fem tips för att sköta gräsmattan under höst och vinter:

1. Snaggat?

Klipp inte för kort. Låt sista klippningen hamna på omkring fem centimeters höjd. Blir gräsmattan för kort har den svårare att stå emot kylan.

2. Långhårig

Om gräset är för långt trycks det ner av snön där det skapas en perfekt grogrund för spridning av svampar och bakterier.

3. Tassa

Undvik att gå för mycket på gräsmattan under blöta höstar och under vintern. Det kan ge skador som gör att du måste stödså stora områden.

Samla ihop det klippta gräset och lägg i en skottkärra.
Foto: IBL

4. Rensa

Gräset får syrebrist och kan skadas av att du låter tjockt gräsklipp och stora lövhögar ligga kvar på gräsmattan. Flytta det istället till rabatterna där det skyddar perennerna, får maskarna att jubla och sätter fart på jordens mikroliv. Lite löv kan du låta ligga kvar och klippa med gräsklipparen.

Annons

5. Tänk på

Allt som ligger på gräsmattan kväver gräset och ger fula fläckar. Räfsa därför bort att fallfrukt, flytta undan trädgårdsmöblerna och plocka undan barnens sommarleksaker.

Se också: Karl Fredrik om trendande trädgårdsblommorBrand logo
Se också: Karl Fredrik om trendande trädgårdsblommor

Av Monica Ljungberg, Anni Andreasson

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons