Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

De vanligaste trädgårdsfrågorna till John Taylor

05 feb, 2018 
Marie Kasimir
John Taylor med en rosbuske.
John Taylor, trädgårdsmästare och tv-profil: vilka är de vanligaste frågorna du får? Hur brukar du svara?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

1. Vilken växt ska jag välja?

– Först blir det frågor om läget. Vad är det för ståndort på växtplatsen? Var i landet bor de? Sedan försöker jag känna in hur mycket tid, lust och intresse personen är beredd att lägga ner på sin trädgård. När jag fått en uppfattning om det försöker jag tvinga på dem den vackrast möjliga växt som kan passa!

Trädgårdstider – behind the scenesBrand logo
Trädgårdstider – behind the scenes

2. När och hur ska jag beskära mina träd?

– Svaret på frågan om när är nästan alltid JAS – i juli, augusti och september. Men i södra Sverige kan man beskära även i oktober och november. Jag brukar också berätta om grundläggande beskärningsregler som är att man tar bort döda, sjuka korsande och gnuggande grenar, och kanske vissa inåtväxande. Det är också att beskära så det blir luft i mitten, och att inte beskära mer än 20 procent av trädet vid samma tillfälle.

Annons

3. Hur ska jag göra med min kompost?

– Om komposten är för blöt behöver den luftas. Blanda in torrt organiskt material, till exempel halm, och vänd komposten oftare. Är komposten för torr kan den behöva vattnas. Redan när man bygger komposthögen kan man vattna så att den blir lite fuktig i mitten.

Ibland är det fördelaktigt att gödsla en komposthög med stallgödsel eller hönsgödsel så att den blir lite mer näringsrik. Men kompost blir framför allt jordförbättring, inte massvis med näring. Jag försöker också få folk att bygga en trefacks-kompost så att det blir tydligare när en kompost är färdig. Annars lägger man kanske bara sina rester på toppen hela tiden.

Fotnot: Ståndorten beskriver de växtmäs siga förutsättningarna på en plats. Exempelvis klimatzon och läge – sol, skugga, skyddat eller blåsigt, samt jordmån – lätt, tung, fuktig, torr, pH-värde. JAS står för juli, augusti och september och är den tid på året då de flesta vedartade växter tål att beskäras.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons