Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdOdla sparrisOdla på balkong

Ta vara på skörden: gör Elin Lewenhaupts vackra vitlöksring

30 aug, 2022 
Cecilia Lindberg
Torkad vitlök.
Odlaren, kreatören och influencern Elin Lewenhaupt siktar på att vara självhushållande på de flesta grödor. Att göra något vackert och samtidigt användbart av det ätbara är något hon gärna ägnar sig åt, till exempel i form av en maffig vitlöksring att hänga på väggen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Elin Lewenhaupts vitlöksring.
Hur du gör den fina vitlöksringen kan du se i ett rörligt inslag på Elins Instagramkonto @elinlewenhaupt.

– Det är fint att inreda med det man odlat till sin självhushållning, säger Elin Lewenhaupt som på som på Instagram visar hur man gör en vitlöksring att hänga på väggen.

– Istället för att göra en fläta av vitlökar kan man ju göra en ring. Den blev riktigt maffig. Sen plockar man ju av den successivt, men man kan ändå njuta av den länge.

Se även: Plantera vitlök: Här är knepen för att lyckasBrand logo
Se även: Plantera vitlök: Här är knepen för att lyckas

Självförsörjande på vitlök

Att odla vitlök är relativt enkelt, menar Elin, men väder och vind, tillräckligt med vatten och näring spelar in. Förra året blev vitlökarna klena, men i år har Elin skördat uppemot 120 stora och fina vitlökar. Det täcker väl täcker hennes familjs årsbehov.

Annons

– Vi använder ungefär en vitlök per vecka, men vitlök är ju något som är superkul att ge bort också, så jag tror de kommer att gå åt.

Vitlök som torkas.
Elin Lewenhaupt har satt upp ribbor på en södervägg på baksidan av snickerboa. Här får vitlöken torka ett par veckor under det utskjutande taket.

Elin Lewenhaupt bor med sin familj på en gård ett par mil norr om Eksjö i Småland, ett område som tillhör odlingszon 5, vilket kan vara en utmaning. Förra året blev det ovanligt kallt i november vilket gjorde att vitlökarna inte kom i marken förrän i mitten av december då vädret var tillräckligt milt.

Vitlöken skördades i slutet av juli och hängdes sedan upp att torka i knappt två veckor. Elin har på en södervägg, på baksidan av gårdens snickarboa, satt upp träribbor där vitlöken torkas i skydd av ett utskjutande tak.

Annons

Så gör du en vitlöksring:

Detta behöver du:

Ståltråd, sax, vitlökar

1. Forma en stadig en ring av ståltråd.

2. Putsa vitlökarna, men låt blasten vara kvar.

3. Sortera dem i olika storlekar från stor till liten.

4. Börja med de stora vitlökarna och jobba dig ner i storlek. Fäst de första två vitlökarna med ståltråd, fortsätt sedan genom lägga en vitlök på ringen och vira lökens blast växelvis runt varje lök och längs med stålringen.

5. Fäst de sista lökarna med ståltråd.

Vitkål.
Vitkål är en av många grödor som Elin Lewenhaupt odlar.

Förutom vitlök odlar Elin en rad grödor i en egen köksträdgård. Dessutom har hon en stor odlingsyta tillsammans med syskon och föräldrar.

Annons

Ambitionen är att bli självförsörjande på så många livsmedel som möjligt. I sommar har hon för egen del satsat extra på tomater, en gröda som går åt i stora mängder i familjen där tre barn ingår. Tomaterna används i många olika former, men en hel del går åt till köttfärssås och till att göra egen ketchup.

– Mitt mål är att bli självförsörjande på tomater. Jag har skördat cirka 100 kilo tomater som jag odlar både i tunnelväxthus och på friland, säger hon.

Odlingsyta.
Familjeodlingen har utökats inför årets säsong.

Driver medlemsportal om odling och självhushåll

Intresset för odling och självhushållning har Elin med sig från barnsben. Hon är uppvuxen på en gård med mjölkkor, vilket hon själv också jobbade med till 2016 då hon fick sitt första barn.

Annons

Då började hon istället inrikta sig på odling och självhushållning och sedan dess har hon parallellt med odlingen byggt upp sitt instagramkonto samt en medlemsportal för personer som är intresserade av självhushållning. Där delar hon med sig av odlingstips och erbjuder också kurser och workshops online.

Elin Lewenhaupts tips för en lyckad vitlöksskörd

  • Sätt lite mer vitlök än du tror att du behöver
  • Täck bädden med kompostgaller så att vitlökarna får vara i fred från djur.
  • Vitlök behöver rejält med näring och vatten. Gödsla bädden ordentligt på vintern, fyll på tidigt på våren. Vattna kontinuerligt med guld- eller nässelvatten.

Biodling, höns och prepping

På gården finns förutom de stora grönsaksodlingarna även biodling, höns och det finns planer på att skaffa köttkaniner.

– Jag ser ett stort intresse för självhushållning och odling just nu och även för prepping, vilket jag själv också har börjat att utforska och inspirera kring.

Annons