Lästips:Videotips för din trädgårdPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarPionerBuketter och blomsterarrangemang

Enkelt knep håller liv i amaryllisen länge

28 nov, 2016 
Malin Perlheden
Lär dig de enkla knepen som får amaryllis att leva längre.
Vi älskar amaryllis, men den vackra blomman slokar ofta alltför snabbt i vasen. Men det finns ett knep som gör att den står sig riktigt länge. Så här gör du.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Amaryllisen tillhör julens vackraste blommor men som snittblomma har en tendens att se trött och uppgiven ut alltför snabbt.

Under julen vill vi gärna pynta hemma med den fina växten men tyvärr tappar den sin fina form alltför snabbt. Anledningen är att amaryllis har en lång och ihålig stjälk som inte är så bra på att suga upp vatten.

Världens enklaste skötselråd för amaryllis

Blomsterhandlarna verkar dock inte ha några större problem med att få blommorna att stå ståtliga och fina. Stjäl deras teknik och se fram emot en snittblomma som står sig riktigt länge!

Gör så här

Stick ett litet hål högst upp på stjälken, precis under blomman, med en liten nål.

Se också: Smarta knepet som får amaryllisen att hålla längre

Smarta knepet som får amaryllisen att hålla längreBrand logo
Smarta knepet som får amaryllisen att hålla längre

Sätt därefter blomman i en hink med vatten så att den suger upp så mycket som möjligt. Spetsa öronen; när vattnet sugs upp genom stjälken sipprar luft ut genom hålet och det är inte otänkbart att amaryllisen ger ifrån sig ett pipande ljud.

Sätt fingret över öppningen i stjälken längst ner så att vattnet inte sipprar ut när du flyttar blomman från en vas till en annan.

Källa: Land.se

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons