Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdOdla sparrisOdla på balkong

Experten: Så lyckas du hålla balkongväxterna vid liv

24 mar, 2017 
Malin Perlheden
Så här glada ska blommorna på din balkong vara!
Ingen balkong är komplett utan växter, men det är inte alltid helt lätt att lyckas. Som tur är finns det några enkla knep som gör det möjligt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Inredningen spelar visserligen stor roll när det kommer till balkongen, men det är trots allt detaljerna – i form av växter – som gör skillnaden.

En prunkande grön balkong ger ett ombonat, somrigt och härligt intryck och man kan nästan inte få för mycket.

Ett tips är att mixa blommande varianter med ätbara växter och tjusiga bladverk. Och du behöver inte ens så dem själv, det går lika bra att köpa färdiga från blomsterbutiken.

Att sedan hålla dem vid liv är en annan femma, men det finns knep för att lyckas. Vi har pratat med Jacob Nilsson, växtexpert och butikschef på Blomsterlandet City som här ger sina bästa tips.

Håll balkongblommorna glada och fina hela säsongen med de här enkla knepen.
Håll balkongblommorna glada och fina hela säsongen med de här enkla knepen. Foto: IBL

Så lyckas du med växterna på balkongen

1. Välj stora krukor

– Använd så stora kärl och krukor som möjligt. Visst går det jättebra att ha pelargoner och smultron i balkonglådor, men resultatet blir alltid bättre ju större och djupare krukorna är. Det blir allt vanligare att använda pallkragar även på balkongen.

Annons

2. Bra jord är A och O

– Plantera i bra jord. Köp inte den billigaste sorten, you get what you pay for. I många av de billigaste jordarna är det lite väl hög torvhalt. Välj gärna en kravmärkt jord som är bra.

3. Glöm inte näringen

– Ge näring. De flesta balkongkärl är rätt små och näringen förbrukas i och med att växterna blommar och skördas mycket. Den näring som finns i jorden du köper räcker oftast bara några veckor.

Det finns näringslösningar som man vattnar på och även varianter du blandar direkt i jorden.

Läs också

5 enkla skötselråd för pelargoner

Årets pelargon 2018 utsedd

4 tips: Så får du pelargonen att trivas i uterummet

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons