Experten tipsar: Så väljer du rätt pelargon!

Här är vackra pelargoner att satsa på i år.
Pelargoner är en storfavorit i många svenska hem. Men faktum är att alla sorter inte har samma egenskaper, utan lämpar sig olika bra för olika ändamål. Här ger pelargonodlaren Maria Lundgren sina bästa tips för att underlätta din pelargonplantering!

Det finns över 250 olika pelargonsorter. Pelargonen är en fantastisk blomma just på grund av sin mångfald – det finns hundratals olika färgkombinationer, vissa doftar och andra inte, och det finns en uppsjö av olika bladformer.

Så hur vet man vilken pelargon som passar bäst på ett visst ställe? Branschorganisationen Blomsterfrämjandet har rett ut begreppen, och med hjälp av pelargonodlaren Maria Lundgren tagit fram en guide.

Pelargonodlare Maria Lundgren.

Pelargonodlare Maria Lundgren. Foto: Blomsterfrämjandet

1. Balkongen

Caliente Rose.

Caliente Rose. Foto: Blomsterfrämjandet

Ingen sommarbalkong utan en pelargon! När det kommer till balkongens blomlådor, slår Maria Lundgren ett slag för de så kallade interspecifika pelargonerna.

– Det är korsningar mellan häng- och vanliga zonalpelargoner och jag kallar dem de nya superpelargonerna eftersom de är så himla bra! De växer fint och kraftigare, håller en frisk grön färg, är vind- och regntåliga och dessutom är blommorna självrensande, säger hon i ett pressmeddelande.

Här rekommenderar hon olika sorter ur Caliente-serien, och Marcada-sorterna ”Pink” och ”Magenta”.

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

2. Fönsterbrädan

Violino.

Violino. Foto: Annika Christensen/Blomsterfrämjandet

Alla har inte en balkong eller uteplats att plantera på. Men pelargoner kan man så klart ha inomhus också! En av Maria Lundgrens favoriter är den violetta sorten som heter ”Violino”.

– Den växter lite som gammeldags sorter och passar utmärkt både i inglasade uterum, på fönsterbrädan och verandan. Jag är också väldigt förtjust i ”Prins Felix” som är en vitblommande Mårbackatyp. Det är en vacker gammeldags sort som alltid känns modern!

3. Ampel

Caliente Pink.

Caliente Pink. Foto: Lina Arvidsson/Blomsterfrämjandet

Trenden att hänga upp amplar i taket håller fortfarande i sig 2017. Och vi förstår varför – det är ju så himla snyggt!

Naturligtvis går det alldeles utmärkt att låta pelargonerna inta amplarna. Maria Lundgren rekommenderar kärlekspelargonen ”Calliope Dark Red” eller ”Caliente Pink”, som utsågs till Årets Pelargon 2016.

4. Entrékrukan

Hälsa gästerna välkomna med ett härligt blomsterarrangemang. Maria Lundgren tipsar om att försöka sig på en samplantering, där man blandar pelargoner med andra sommarblommor.

– En bra bas är den vita pelargonen ’Americana White Splash’ som har ett vackert cerise öga. Sorten är fin att kombinera med till exempel cerise Million Bells och vit lobelia.

5. Gå-bort-present

Aquarello.

Aquarello. Foto: Blomsterfrämjandet/AB Kjell-Ingvars

En pelargon slår aldrig fel och är den perfekta gåvan till värdparet på sommarens alla middagsbjudningar.

– ”Aquarello” är en babyrosa sort som är som en dröm att få! ”Tango lavender” är en annan mycket bra sort som alltid är en uppskattad present, säger Maria Lundgren i pressmeddelandet.