Fågelholk väderstreck – så ska du hänga fågelholken

Två fågelungar utanför en fågelholk.
Fågelungar har en otrolig förmåga att reglera sin egen kroppsvärme, trots att det kan bli riktigt varmt i holken. Men de gör det på bekostnad av sin tillväxt och nu kommer forskare vid Lunds universitet med ett konkret tips till alla som har fågelholk i sin trädgård.

Fågelholk i rätt väderstreck – så ska du hänga holken

I en vanlig fågelholk kan det bli rejält varmt under soliga vårdagar – i vissa falla upp till 50 grader.

Fågelungar så unga som tio dagar är skickliga på att reglera sin egen kroppsvärme

Fågelungar så unga som tio dagar är skickliga på att reglera sin egen kroppsvärme. Foto: Shutterstock/IBL

Trots det har nykläckta småfågelungar en förmåga att skickligt reglera sin kroppstemperatur, så att de inte överhettas. Problemet är bara att så mycket energi går åt till att reglera temperaturen att tillväxten hos de små ungarna hämmas. Det har forskare vid Lunds universitet kommit fram till i en ny studie.

Se också: Så gör du egen fågelmat

Så gör du egen fågelmat
Slå på ljud

– Vi har studerat blåmesungar men våra resultat gäller med all sannolikhet även andra hålhäckande småfåglar i liknande miljöer och klimat, säger Fredrik Andreasson, biolog vid naturvetenskapliga fakulteten i Lund i ett pressmeddelande.

Placera holken i skugga

För att hjälpa fågelungarna en bit på traven, så att de slipper ägna så mycket kraft åt att göra sig av med värme, har Fredrik Andreasson ett konkret tips till alla som planerar att hänga upp en fågelholk i trädgården.

– Sätt den inte i söderläge, för det är där det blir allra varmast. Går det så bör man välja en skuggig plats.

Placera inte fågelholken i söderläge, varnar forskarna.

Placera inte fågelholken i söderläge, varnar forskarna. Foto: Shutterstock/IBL

Förutom att studien ger konkreta tips till alla holkägare, är den också intressant på ett annat plan enligt forskarna. Den visar nämligen vad som antagligen kommer att hända med småfåglarna om temperaturen stiger till följd av klimatförändringarna. När de aktivt måste reglera sin kroppstemperatur blir det mindre energi över för att leta efter föda och tillväxt. Detsamma gäller förmodligen andra djur, enligt pressmeddelandet.

För att genomför studien lade forskarna handvärmare under bomaterialet inne i holkarna under en veckas tid. Under tiden bomiljön värmdes upp, mätte forskarna temperaturen i holken, ungarnas kroppstemperatur och vikt.

Blåmesar börjar lägga sina ägg i mitten av april.

Blåmesar börjar lägga sina ägg i mitten av april. Foto: Shutterstock/IBL

”Farligt att bli för varm”

Att små fågelungar som bara är tio dagar gamla så väl kan reglera sin egen temperatur, överraskar forskarna.

Skäm bort småfåglarna och mata dem året runt

– Det är anmärkningsvärt och det tyder på att det naturliga urvalet har premierat den här förmågan hos fåglar. Det är helt enkelt farligt att bli för varm, säger Fredrik Andreasson.

Resultatet av studien har publicerats i en artikel i Journal of Avian Biology.