Lästips:Videotips för din trädgårdPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarPionerBuketter och blomsterarrangemang

Måla med höstens bladverk - färgstarka buskar och träd för din trädgård

28 sep, 2022 
Hanne Gabel Christensen
Ginko på hösten.
Färgstarka träd med härliga kontraster.
Höstens flammande final är en höjdpunkt värd att planera för. Välj träd och buskar med omsorg för ett fantastiskt färgspel!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Något av det fina med att vi har årstider är den formidabla finalen som lövfällande träd och buskar bjuder på innan de tappar sina blad. Ingen sorti inför en lång vila kan väl vara vackrare än just denna?

Det som händer är att fotosyntesen stannar av när dagarna blir kortare och ljuset avtar. Mängden klorofyll, det som ger bladen dess gröna färg, minskar. Sista klorofyllen förvandlas till näringsämnen som grenar och stam tar hand om, och lagrar till nästa år. Kvarvarande ämnen, som ger röda och gula färger, blir nu de dominerande. Mängden av de här ämnena varierar för olika arter, därför får vissa träd och buskar starkare färger än andra. Det är de växterna som man ska välja om man vill få en färgsprakande höstträdgård.Det finns många arter att välja mellan, både i storlek, form och färger. Titta alltid efter just vad de buskar och träd du är intresserad av får för höstfärger och kombinera gärna några olika.

Se även: Följ med in i Årets trädgård 2022Brand logo
Se även: Följ med in i Årets trädgård 2022
Rönn på hösten.
Rönnar får fantastiska rödorange höstfärger som en av flera för- delar med detta träd. De blommar i maj med vita blommor och får senare bär som fåglarna älskar. Blir cirka 10–15 meter högt.
Annons

Träd för små och stora trädgårdar

Du kan hitta fina alternativ till såväl stora som små trädgårdar och även mindre träd och buskar att ha i kruka. En av de arter som har stor variation i storlek är den japanska lönnen. Det är en stor buske eller litet träd, som med sina dekorativa blad blivit mycket populär. Det finns sorter som hela säsongen har såväl rödaktiga som limegula blad, men finalen på hösten brukar ändå vara den bästa.

Den japanska lönnen ’Bloodgood'.
Den japanska lönnen ’Bloodgood’ blir ett par meter högt och växer i buskform. De mörkröda, nästan svarta bladen slår över i rödbrunt på hösten. Färgerna blir vackrast i halvskugga. Trivs på en lugn plats i väldränerad jord. Växer långsamt, kan planteras i kruka och beskäras.

Japansk lönn - mindre varianter passar i kruka

Den japanska lönnen härstammar från Japan, Sydkorera och Kina. Några är så små att de utmärkt passar att odla i krukor, de kan till och med bli till bonsaier. Vanligtvis är de lättodlade och tål det mesta, utom att stå alltför blåsigt.Men även en del av våra vanligaste träd, som bok och rönn, är väldigt vackra på hösten. Boken med bronsbruna blad och rönnen med röda. En del lite ovanligare träd kan vara spännande satsningar då deras höstfärger ger en extra dimension.

Annons

Prata gärna med en plantskola i närheten av där du bor, de kan rekommendera arter som passar hos dig. Värt att tänka på är om du vill ha något mer ut av trädet eller busken, som blomning eller bär. Eller att grenverk och stam är särskilt vackert och blir en tillgång på vintern.

Bladverk i många olika nyanser

Det är inte omöjligt att skapa en tavla med näst intill alla gula, röda och orange nyanser, kanske kompletterad av en del mörkt purpurfärgade blad. Här kan man välja vilken stil man gillar bäst – lite vild och skogslik, kontraster i formklippta städsegröna element eller kanske med prydnadsgräs mellan så övergångarna blir lite mjukare.

De finns alltså många möjligheter att måla med höstfärger – och tänk på att de också ska kunna njutas när du är inomhus i värmen och blickar ut i din trädgård.

Ginkgo.
Ginkgo är världens äldsta nu levande trädart. Det har spårats 230 miljoner år tillbaka i tiden. Trädet kan bli 10–15 meter högt och trivs i vanlig, väldränerad trädgårdsjord i sol till halvskugga. Dess speciella ljusgrön blad slår över i varmt gult på hösten.

Gult och bronsfärgat bladverk

 • Bok, Fagus sylvatica. Zon 4.
 • Flikbladig japansk lönn, Acer palmatum (Dissectum-Gruppen), ’Dissectum’. Zon 3.
 • Ginkgo, Ginkgo biloba. Zon 2.
 • Japansk trollhassel, Hamamelis japonica. Zon 3.
 • Tulpanträd, Liriodendron tulipfera. Zon 1 (2).
 • Tokyokörsbär, Prunus x yedoensis. Zon 3
Tokyokörsbär.
Tokyokörsbärets gyllene höstskrud speglar sig i dammarna. Dubbelt upp av de vackra färgerna alltså! Trädet blir medelhögt, cirka 5–6 meter och blommar i april–maj med vita blommor. Trivs i sol till halvskugga.
Foto: Tulpanträd.
Gyllene nyanser på höstens blad hos tulpanträdet. Det här stora trädets namn kommer av de doftande tulpanlika gröngula blommorna. Först efter närmre tio år börjar trädet blomma.

Rött–rödgult bladverk

 • Ambraträd, Liquidambar styraciflua. Zon 1.
 • Flikbladig solfjäderslönn, Acer japonicum ’Aconitifolium’. Zon 4.
 • Ginnalalönn, Acer tataricum ssp. ginnala. Zon 4 (5).
 • Japansk lönn, Acer palmatum, ’Ôsakazuki’. Zon 3 (4).
 • Kopparlönn, Acer griseum. Zon 3.
 • Papegojbuske, Parrotia persica. Zon 2 (3).
 • Rönn, Sorbus acuparia, Autumn Spire. Zon 6.
 • Ullungrönn, Sorbus ulleungensis, ’Dodong’. Zon5.
 • Vingbenved, Euonymus alatus. Zon 5.
Vingbenved.
Det är svårt att tro att vingbenvedens blad är ganska ordinärt gröna under sommaren. På hösten får de en fantastisk karminröd färg som får busken att stå ut från det mesta. Dessutom utvecklas konstfulla röda frukter med orange fröhöljen. Busken blir ca två meter hög.

Bordeauxfärgat bladverk

 • Amerikanskt judasträd, Cercis canadensis, ’Forest Pansy’. Zon 2.
 • Perukbuske, Cotinus coggygria. Zon 3.
 • Smällspirea, Physocarpus opulifolius, ’Diabolo’. Zon 6 (7).

Träd och buskar i alla storlekar

Ingen trädgård är för liten eller stor för att ha träd och buskar med vackra höstfärger. Det finns alla storlekar och former som kan passa din trädgård.

Annons
Trollhassel.
Trollhasseln har två högtider – tidig vår då den blommar på bar gren med små tufsiga blommor, samt hösten då bladen får en härlig gul färg. Leta efter sorter som har de bästa egenskaperna när det gäller höstfärger. Planteras i humusrik, väldränerad jord. Blir ca 3–4 m hög, kan dock skilja beroende på sort.

Till den lilla trädgården

Många olika japanska lönnar är små i storlekarna, till exempel ’Ôsakazuki’ och ’Dissectum’. Andra förslag är amerikanskt judasträd som blir 5–7 meter högt, perukbusken brukar inte bli mer än manshög och bland rönnar kan man hitta sorter som blir allt från två till sex meter höga. Trollhassel håller sig också nätt liksom vingbenveden som blir 2–3 meter hög.

Judasträd.
Judasträd ’Forest Pansy’, har hjärtformade bordeauxfärgade blad. Är ett mellanstort träd på 2–4 meter som får små ljuslila blommor i april–maj. Trivs i sol och halvskugga.

Till den stora trädgården

I stora trädgårdar kan man ta i ordentligt som den vanliga boken och ginnalalönnen. Tulpanträdet, som kan sluta på 12 meters höjd, är ett annat förslag liksom ambra- trädet. Många körsbärsträd får fina höstfärger och en del blir stora, till exempel bergkörsbär, Prunus sargentii, på 10 meter. Ekar kan också få vacker höstskrud, scharlakanseken, Quercus coccinea, är ett exempel på det.

Annons