Fem steg för att lyckas med att odla bondbönor i år

Nu är bondbönan på frammarsch! Det är en värsting med högt närings- och proteininnehåll som varit bortglömd i nästan en hel generation. Dessutom är den god, användbar och lättodlad.

1. Dags att så bondbönor

Trots dess namn är bondbönan inte närmare släkt med bönorna, utan tillhör ärtfamiljen och vickersläktet. De flesta ärter och bönor vill ha riktigt varm jord före sådd, men bondbönan gror redan vid 4-5 plusgrader och kan i princip sås så snart tjälen gått ur jorden. Även om det kommer frostnätter senare tål plantan lite kyla. Plantorna blir cirka 70 centimeter höga, men det finns både lägre och högre sorter. Beräkna tio plantor i en pallkrage och blötlägg först fröna under natten.

Skalade bondbönor är delikata, de små kan du använda med läderhöljet kvar.

Skalade bondbönor är delikata, de små kan du använda med läderhöljet kvar.
Foto: Christina Högardh-Ihr Naturfotograferna/IBL Bildbyrå

Tips!

Har du problem med sniglar kan förgroning vara att föredra. Plantorna är inte lika känsliga för angrepp om de hunnit växa till sig lite. Glöm inte att avhärda plantorna under ett par veckor före utplantering, alltså att gradvis vänja dem vid uteklimatet genom att sätta ut dem i skuggan på dagen och bära in dem på natten. Ett annat alternativ är att ha dem i kallbänk med lock som öppnas ordentligt dagtid.

2. Välj rätt bondböna

Det finns ett antal olika bra sorter på marknaden, de flesta med vit blomning, men smaken kan skilja något. Vill du spara eget utsäde, tänk på att bara odla en sort per år, eftersom de lätt korsar sig med varandra. Torka bara moget utsäde som har ett mörkt streck på sidan.

Bondböna växter på en gren.

Bondbönan är fullpackad av näringsämnen och är dessutom lättodlad.
Foto: IBL Bildbyrå

3. Gödsla!

Bondbönan trivs i de flesta jordar, men är näringskrävande i början. Nässelvatten, guldvatten och marktäckning med färskt gräs ger extra kvävetillskott och en god start medan plantorna är små. Höga sorter kan behöva lite stöttning så att de inte lägger sig när baljorna tynger ner.

4. Undvik ohyra

Bladlöss.

Toppa plantorna efter blomning för att undvika bladlöss. Foto: IBL Bildbyrå

Det hör nästan till att bondbönorna får svarta bladlöss i toppen, men det är lätt avhjälpt genom att toppa plantorna så snart de blommat och börjat gå i baljor. Även ej angripna skott kan toppas för att påskynda mogningen. Skotten är goda att äta som tillbehör, lätt förvällda. Testa att samplantera bönorna med potatis för att undvika lössen. Bönorna trivs också i samplanteringar med andra ärter, blomkål, kryddor och morot. Undvik alla plantor från lökfamiljen – de bör odlas så långt bort från bönerna som möjligt.

5. Skörda en gång till

En korg full av bondbönor.

Bondbönor kan skördas två gånger per år om du börjar i tid. Foto: André Maslennikov / IBL Bildbyrå

Den som kommit igång tidigt med sådden hinner starta om plantorna och få en andra skörd framåt hösten. När det börjar komma nya bladskott vid basen, blomningen är över och bönorna skördade, klipp ner plantan till 20 centimeter från marken. I södra Sverige hinner det ofta bli nya små baljor, men annars är skotten också värda att ta vara på.

Av Anette Brunsell