Vackraste nyårsdukningen – fira i blommornas tecken

Nyårsdukning.

Foto: Anders Norsell

När nyårsdukningen glittrar och glänser i guld blir blomsterprakten pricken över i. Stort eller litet, allt från små blomsterkvistar till praktfulla buketter och gröna slingrande girlanger höjer stämningen.
Nyårsbukett på fat.

Bländande blomsterprakt Gör ett fint bordsarrangemang med stickmassa, buntrosor och spännande snittblommor i en silverglänsande skål. Det blir en praktfull dekoration på festbordet.

Foto: Anders Norrsell

Bukett i mörkrött.

Härligt mörkrött. Ranunklerna har en underbart djupröd färg som passar perfekt till de rosa nejlikorna. Här finns också lila kalla, en kvist johannesört med bär och buxbom.

Foto: Jes Buusmann

Nyårsdukningen - festliga ­blomstertips

En girlang av hållbart bladgrönt och utbytbara blommor är bra om du ska ha middagsgäster mer än en dag. Byt blommor efter dukning. Girlangen är dessutom låg så att alla vid bordet kan se varandra.

Praktfull bukett i mitten - blanda budget och lyx

En praktfull bukett på bordets mitt är härligt. Välj ett färgtema och satsa på buketter från snabbköpet. De kan vara prisvärda, särskilt om de är svenskodlade. Välj till några extra lyxblommor som får lysa upp. Gör du ett lågt arrangemang kan du sticka blommorna i stickmassa så håller de längre.

Se även: Blomstrande julrosor - under hela vintern
1:49

Efter reklamen: Se även: Blomstrande julrosor - under hela vintern

(1:49)

Slå på ljud

Tips - så använder du stickmassa

Använder du stickmassa går den inte att återanvända. Har den en gång torkat är sugförmågan borta. Vissa blommor har väldigt mjuka stjälkar – hjälp till med att göra hålet med en styvare gren, för sedan in stjälken i hålet, ända ner i botten.

Champagne.

Skåla in tolvslaget! Små vaser med näpna rosa tallmyrtenblommor är sött på drinkbrickan. Champagneskålar med guldkant, guldfärgad bricka och guldfärgade ljuslyktor.

Foto: Anders Norrsell

Nyårsdukning.

Praktfullt i mitten. Girlangen av eukalyptusblad går att förbereda om du förvarar den svalt fram till dukningstillfället. Stick i rosor när det är dags för gästerna. Den guldfärgade ljusslingan gör blomstergirlangen extra effektfull.

Foto: Anders Norrsell

Bukett i mörkrött.

Härligt mörkrött. Ranunklerna har en underbart djupröd färg som passar perfekt till de rosa nejlikorna. Här finns också lila kalla, en kvist johannesört med bär och buxbom.

Foto: Jes Buusmann

Grönt vid varje kuvert

Det är uppskattat med en liten vas vid varje kuvert. En blomsterkvist eller bladgrönt, gärna ton i ton eller samma sort som finns i övrig bords­dekoration. Ett annat alternativ är att sticka en liten kvist i en vackert bruten servett och lägga på tallriken.

Tips för fina buketter – ta bort blad under vattenytan

Ta alltid bort de blad som hamnar under vattenytan. Ta bort så många blad som möjligt från stjälkarna för att ge all energi till blomman. Det är bättre att komplettera med separata bladstjälkar och gröna kvistar i buketten. Ju slätare stjälkarna är, desto mindre chans för bakterier att få fäste. Samma sak gäller rostaggar – ta bort dem, men försiktigt, ­annars får stjälken en större såryta där bakterierna gror.

Nyårsdukning.

Fint till servetten. Gör servettringar ev eukalyptusblad och bind ihop med myrtentråd.

Foto: Anders Norrsell

Nyårsdukning.

En pappersetikett med gästernas initialer blir ett fint placeringskort.

Foto: Anders Norrsell

Nyårsblommor.

Fint på fat. Stora vita liljor i en spännande kombo med små vaxblommor och limegröna krysantemumblommor. Grenarna med lava är fin extra dekoration.

Foto: Jes Buusmann

Kort stjälk ger längre hållbarhet

Ju kortare stjälk, desto längre hållbarhet på blomman. Dessutom ser gästerna varandra bättre med låga buketter och arrangemang.

Julros – tips för att få du blomman att hålla

Snitta julrosen, gör gärna ett långt snitt, ca 5 cm, så att stjälken får två ben. Då kan blomman lättare suga vatten längs hela snittytan. Ta bort de flesta bladen för att den ska orka dra vatten och vara stadig.Om du har en julros i kruka inomhus, ge den inte för mycket vatten. Klipp bort vissna blad så snart som möjligt.Julrosor älskar att stå svalt. Lägg gärna några isbitar i vattnet då och då.

Extra allt på festbordet: matcha bukett och tårta

Festbordet får en praktfull ­inramning om du matchar ­nyårsbuketten och tårtan! ­Rosor, nejlikor och anemoner står för fägringen tillsammans med ­klotlök, eleganta tallkvistar och eukalyptus. Tårtan ­dekoreras av en mörkröd ­nejlika och söta små tallmyrten.

Se också: 5 tips på hur du varvar ner under julen
1:06

Efter reklamen: Se också: 5 tips på hur du varvar ner under julen

(1:06)

Slå på ljud