Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Floristen tipsar: Vårrabatt på planka

21 maj, 2021 
Anni Jähde
Floristen Nettan Kelly med sitt arrangemang med vårlökar.
Skapa ett enkelt och magiskt arrangemang med vårlökar – med bara några enkla saker. Här visar floristen Nettan Kelly hur du gör.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Slå ner en massa spik i en bräda, vänd den upp och ned – och vips så har du fått en fakir till vårens blommande vårlökar, grenar och snittblommor!

Floristen Nettan Kelly visar hur du får till en underbar vårrabatt på en planka, eventuellt betsad i en färg som passar in där du ska placera ditt arrangemang.

Vårlökar på planka – så gör du

Blomsterfakir på planka – så gör du!Brand logo
Blomsterfakir på planka – så gör du!
  • Slå i gott om spik av olika längd. Det är fiffigt att helt enkelt lägga brädan på gräsmattan, slå i spiken och sedan lyfta upp.
Slå ner spikar av olika längd i plankan.
  • Använd gärna växter från trädgården. Gräv upp vårlökar som hyacint och pärlhyacint, de lånar du till ditt arrangemang och planterar sedan tillbaka igen. Har du inte möjlighet att använda trädgården som "blomsterbutik" går det naturligtvis bra att köpa alla växter.
Kläm fast vårlökarna mellan spikarna.
  • Sätt/kläm fast lökarna mellan spikarna – spetsa dem inte. Lökarna får inte skadas om de ska planteras ut i rabatterna sedan.
Tryck ner blommande kvistar av slån på spikarna.
  • Tryck ner blommande kvistar av slån eller till exempel äppelträd, narcisser och eventuellt andra snittblommor på spikarna.
Låt en murgrönekvist slingra längst ner vid plankan.
  • Låt en murgrönekvist eller fler slingra längst ner vid plankan.

Din vårrabatt håller sig fin över dagen, snittblommorna och annat klippt står inte längre. Däremot klarar sig växterna med lök mycket längre.

Annons