Floristen tipsar: Vårrabatt på planka

Floristen Nettan Kelly med sitt arrangemang med vårlökar.

Foto: Christina Uhlin

Skapa ett enkelt och magiskt arrangemang med vårlökar – med bara några enkla saker. Här visar floristen Nettan Kelly hur du gör.

Slå ner en massa spik i en bräda, vänd den upp och ned – och vips så har du fått en fakir till vårens blommande vårlökar, grenar och snittblommor!

Floristen Nettan Kelly visar hur du får till en underbar vårrabatt på en planka, eventuellt betsad i en färg som passar in där du ska placera ditt arrangemang.

Vårlökar på planka – så gör du

Blomsterfakir på planka – så gör du!
1:15

Efter reklamen: Blomsterfakir på planka – så gör du!

(1:15)

Slå på ljud
  • Slå i gott om spik av olika längd. Det är fiffigt att helt enkelt lägga brädan på gräsmattan, slå i spiken och sedan lyfta upp.
Slå ner spikar av olika längd i plankan.

Foto: Christina Uhlin

  • Använd gärna växter från trädgården. Gräv upp vårlökar som hyacint och pärlhyacint, de lånar du till ditt arrangemang och planterar sedan tillbaka igen. Har du inte möjlighet att använda trädgården som "blomsterbutik" går det naturligtvis bra att köpa alla växter.
Kläm fast vårlökarna mellan spikarna.

Foto: Christina Uhlin

  • Sätt/kläm fast lökarna mellan spikarna – spetsa dem inte. Lökarna får inte skadas om de ska planteras ut i rabatterna sedan.
Tryck ner blommande kvistar av slån på spikarna.

Foto: Christina Uhlin

  • Tryck ner blommande kvistar av slån eller till exempel äppelträd, narcisser och eventuellt andra snittblommor på spikarna.
Låt en murgrönekvist slingra längst ner vid plankan.

Foto: Christina Uhlin

  • Låt en murgrönekvist eller fler slingra längst ner vid plankan.

Din vårrabatt håller sig fin över dagen, snittblommorna och annat klippt står inte längre. Däremot klarar sig växterna med lök mycket längre.