Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Föröka dina rosor - tre olika metoder

04 jul, 2017 
Allers redaktion
Här är tre bra metoder för att föröka rosor.
Har du ett stort rosintresse är du kanske redo att själv föröka några av dina sorter. Det här är en rolig utmaning – och en av metoderna är riktigt lätt att lyckas med!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Prova ett spännande gör det själv-projekt!

När man har odlat rosor i sin trädgård ett tag börjar det att klia i fingrarna av lust att prova något mer. Så var det i alla fall för Christer Jonsson vars rosintresse gick från inget till väldigt mycket efter att ha följt med hustrun till ett föredrag som Lars-Åke Gustavsson, Sveriges kanske mest kända rosexpert, höll för Trädgårdsamatörerna.

Plantera barrotade rosor - så lyckas du bäst!Brand logo
Plantera barrotade rosor - så lyckas du bäst!

Nu är Christer vice ordförande i Svenska Rosensällskapet och på många sätt aktiv när det gäller rosor. Han är verksam i POM, Programmet för odlad mångfald, och har i flera år deltagit i att inventera, samla in och dokumentera okända rosor runt om i Sverige.

Annons

Christer har dessutom omkring 250 sorter själv i sin trädgård och experimenterar gärna med att föröka dem.

– Jag strävar egentligen inte efter att ha många olika sorter, säger han, men ser jag någon som verkar spännande vill jag prova om den funkar hos mig.

I hans småländska trädgård, zon 3–4, får han se till att odla rosor som tål klimatet och kupa upp jord kring de känsligaste.

Christer Jonsson är vice ordförande i Svenska Rosensällskapet och har över 250 sorters rosor i sin trädgård.
Christer Jonsson är vice ordförande i Svenska Rosensällskapet och har över 250 sorters rosor i sin trädgård.

Förökning av rosor kan, förutom genom frösådd, ske med rotskottförökning, sticklingsförökning och okulering. Det är tre olika metoder och man kan säga att det är tre olika svårighetsgrader, varav rotskottförökningen är lättast och som de flesta kan lyckas med.

Annons

Varför man ska föröka själv i stället för att gå och köpa nya plantor, det förklarar Christer med att det är en roligt utmaning. Men det finns också en djupare dimension.– Många av växterna i en trädgård har ju en koppling till någon person eller plats som värderas högt av trädgårdsägaren.Dessa relationer till våra växter går inte att ersätta, och då ger förökning möjlighet att bevara växten.– Faktum är att när vi är ute i villaträdgårdarna och inventerar för POM:s räkning, är ”Mormors ros” det vanligaste namnet vi hör. En ros som kommit från mormor och är ett kärt arv.Vandringsros är också ett uttryck som finns och beskriver en ros som vandrar vidare i släkten.Christer Jonsson visar oss här de tre förökningsmetoderna. Räkna med att det är lite pyssel – men var inte rädd för att testa! Stoltheten när en ”egentillverkad” ros börjar blomma är svårslagen för en trädgårdsentusiast.6 enkla knep som håller rosorna fina längreLäs mer

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

 

Annons