Gör din egen gravdekoration

Gravdekorationer
Snart är det allhelgonahelg. Då är det dags att lägga något vackert på graven hos dem som lämnat oss. Floristen visar hur du gör en vacker och hållbar krans eller ett fint mosshjärta.

Att minnas människor som inte finns bland oss längre genom att tillägna dem en krans eller något annat fint arrangemang med växter skapar värme, säger Floristen Nettan Strahl som varit florist med egen butik i Sollentuna centrum i många år.

Se fler fina kransar här:

När du gör en krans till graven är det en god idé att låta det ta tid tycker Nettan.

– Lägg ned energi på det du gör, säger hon. Omsorgen är behaglig, skapar lugn och ger tid för eftertanke.

Kransstomme med utrustning och material

Samla först allt du behöver. Foto: Thomas Carlgren

Beskrivning krans till graven

Du behöver:

  • En halmstomme
  • Myrtentråd eller spoltråd
  • En sekatör
  • Kvistar från olika barrträd. Det blir fint att blanda olika former och färger i kransen.
  • Kottar och röda bär att dekorera med

1. Klipp små bitar av barrkvistarna. Det är för att de ska kunna följa kransens form. För stora bitar gör kransen spretig. Fäst bitarna med tråden. Surra fast bitarna ganska hårt. De kommer krympa lite när de torkar. Om de sitter för löst mot stommen kan de lossna. Se till att tråden du använder döljs av barrkvistarna.

2. Fäst tråden i en märla när du är klar. Den här är tillverkad av en skafttråd. Sätt fast märlan i kransen och fäst trådändarna i den medan märlan står upp. Fäst både änden du började med och den du slutar med. När du fäst ändarna ordentligt böjer du ned märlan mot kransen så det blir som på bilden.

3. Nu är det dags att dekorera kransen. Här sticker Nettan in kottar och röda bär mellan kvistarna. Hon kilar fast dem ordentligt för att de inte ska lossna. Hon sätter också dit några extra långa barrkvistar. På kottarna sitter det skafttråd som sticks ned i halmstommen. Det finns kottar med monterad skafttråd att köpa för den som föredrar det.

Glad florist visar upp krans.

Nettan Strahl med den färdiga kransen.

Kransen på plats.

Kransen på plats. Den kommer hålla sig fint över vinterns frost, regn och snö.

Floristens bästa materialtips för gravdekorationer

Gå ut i skogen och trädgården. Samla på dig det du tycker är fint. Mossa, kottar, torra kvistar, fröställningar eller vad du hittar. Prova dig sedan fram till hur du kan använda dina fynd.

Mosshjärta dekorerat för graven.

Hjärtan blir alltmer populära som dekoration på gravar och i minneslundar med. Mossbeklädda hjärtan finns att köpa som färdiga stommar. De går att dekorera på många sätt. Här är hjärtat prytt med röda bär, barrkvistar och en stor röd ros. Här har man virat en tunn batteridriven lysdiodsslinga runt hjärtat  och stuckit ner dekorationsordet Saknad.

Av Kerstin Holmberg

Foto: Thomas Carlgren