Lästips:Videotips för din trädgårdPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarPionerBuketter och blomsterarrangemang

Gör ditt eget växtterrarium – enkelt och vackert med trädgård på burk

01 okt, 2020 
Gitte Høtbjerg Hansen
Två olika exempel på enkla terrarium du kan göra till dina växter.
Växtterrarier är både fina att se på och lättskötta. Och så roliga att göra!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Om du vill pyssla med inomhusväxter på ett nytt sätt är detta ett roligt projekt. Ett växtterrarium är helt enkelt en dekorativ miniträdgård i en glasbehållare att ha inomhus. Det är enkelt att göra och kräver väldigt lite underhåll. Man kan använda alla möjliga glaskärl – vas, syltburk, guldfiskskål, terrarium – så länge det är genomskinligt.

Se också: Så gör du höstens snyggaste krans

Så gör du höstens snyggaste kransBrand logo
Så gör du höstens snyggaste krans

Börja med att bestämma om du vill ha ett öppet, stängt eller delvis stängt terra­rium. Ett slutet växtterrarium fungerar som ett mini-ekosystem och sköter sig själv helt och hållet. Det kan dock vara lite knepigt att få till rätt balans. Om det blir för fuktigt bildas mögel och växterna kan ruttna. Det är mycket lättare att reglera fuktigheten i ett öppet glaskärl.

Välj rätt plantor till ditt växtterrarium

Det finns både tork­tåliga och fuktälskande växter som passar i terrarium. Blanda inte växter med olika behov i samma arrangemang. Välj tropiska och subtropiska växter, såsom rosenstänk och miniormbunkar, till ett stängt terrarium. Suckulenter och kaktusar trivs i öppna kärl. Tänk på att välja växter i olika storlekar och färger.

Annons

Miniträd i fokus

Citronfikus är ett långsamväxande träd som med sitt karakteristiska bonsailiknande utseende passar fint i ett terrarium med tropiska plantor. I ett terrarium med kaktusar och suckulenter kan ett paradisträd vara fint som blickfång.

Börja med en stor växt som får spela huvudrollen och bygg på med mindre omkring. Dekorera med mossa, snäckor, stenar eller något annat fint. Lek, testa, ändra… vi lovar, du kommer ha kul!

Så här gör du ett terrarium till dina växter – steg för steg

Detta behöver du för att göra ett växtterrarium

Glaskärl – vi har använt oss av ett terrarium med en liten öppning uppe i kupan.

Grus – för dränering.

Aktivt kol – detta säljs i djuraffärer.

Mossa

Blomjord eller jord för växtterrarium

Växter – här har vi använt Rosenstänk (Hypoestes phyllostachya), Citronfikon (Ficus microcarpa), Benjaminfikus (Ficus benjamina, 'Variegata').

Stenar – eller annat som du vill dekorera med.

Se bildspelet nedan för att få en exakt guide på hur du ska göra för att få ditt eget magiska växtterrarium.

Vinter och höst när det blir kallare utomhus och i hemmet är ett terrarium till växterna varmt välkommet – och så vackert inomhus.

Annons