Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Gröna växter i kruka i hemmet – hälsosamt och vackert

20 okt, 2021 
Kerstin Holmberg
Gullranka och monstera är två väldigt populära krukväxter.
Fyll ditt hem med växter och lev ett grönt och skönt liv. Det är inte bara fint att titta på, det är även bra för hälsan.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Visst mår man bra av krukväxter? De är vackra, trivsamma att pyssla med och det är så fräscht när det är grönt i hemmet.

Det finns en hel del forskning som kommit fram till att vi mår bra av att vara ute i naturen och i trädgården. Hur vi påverkas av växterna inne är inte lika väl undersökt men mycket tyder på att inneväxterna får oss att må bra.

Studier av växter på kontor har visat att trivseln och den sociala gemenskapen ökar samtidigt som stressen minskar när det finns växter. I studier från Kina och Japan har forskarna sett att stressen går ned och att blodtrycket kan sänkas lite av krukväxters närvaro.

Så fräschar du upp dina växter – 6 skötselråd som fungerarBrand logo
Så fräschar du upp dina växter – 6 skötselråd som fungerar

En förklaring till allt detta är antagligen att vi är gjorda för att vistas i gröna miljöer. Där känner vi oss hemma och kan slappna av. Det är naturligt för människan att leva bland växter och djur. Och det verkar också som att växter inomhus får oss att vilja gå ut mer.

Annons

Renar krukväxter luften?

Växterna ökar luftfuktigheten inomhus när de avdunstar en del av vattnet vi ger dem. Bäst på detta är den törstiga hortensian. Däremot visar nya forskningsrön från Drexel University i USA att växter inte renar luften särskilt mycket. Det har vi annars trott i många år.

För att få den effekten skulle vi behöva ha mellan hundra och tusen växter per kvadratmeter. Då är det effektivare att öppna ett fönster för att få in friskare luft. När du placerar ut dina växter hemma så tänk på att de kan stå både i fönster och inne i ett rum. Kolla var de trivs och sätt rätt växt på rätt plats.

Plantera porslinsblomma i kruka

Porslinsblomma är lättodlad i kruka.

Porslinsblomman är en lättodlad slingerväxt som trivs där det är ljust men inte i direkt solljus. Du ser att den trivs då den börjar blomma. Den kan blomma flera gånger under en säsong, med några års mellanrum eller inte alls.

Annons

Vattna när den torkat upp, håll jorden jämnt fuktig när växten blommar. Var noga med att den inte blir stående med vatten på fatet eller i ytterkrukan.

Strandkastanj inomhus

Strandkastanj är exotisk och kan bli stor i kruka.

Strandkastanjen känns exotisk och blir stor. Om den blir för stor går den att beskära. Vattna när den torkat upp under sommaren och håll den ganska torr på vintern.

Ge näring 1–2 gånger i månaden på sommaren och aldrig på vintern. Vill stå ljust eller halvskuggigt och undvik direkt solljus sommartid.

Annons

Fredskalla är lättskött och tålig

Blommande fredskalla i kruka.

Kallan kan stå långt inne i ett rum och bli en härligt grön rugge. Lätt att dela och plantera om för att få ännu fler. Även om den klarar att stå i dunkel blir den större och blommar mer om den står ljust.

Håll den jämnt fuktig och ge näring en gång i veckan under sommarhalvåret och en gång i månaden resten av året.

Benjaminfikus ska inte ha direkt sol

Benjaminfikus i kruka i fönsterkarm.

Benjaminfikusen vill stå ljust men inte i direkt sol. Den vilar på vintern, flytta inte på den då – den kan tappa alla sina blad. Låt jorden torka upp, men inte helt, mellan vattningarna.

Annons

Ge näring en gång i veckan under sommarhalvåret och en gång i månaden på vintern.

Svärmorstunga klarar sol och skugga

Svärmorstunga i kruka.

Svärmorstunga kan stå i sol eller skugga. Sol gör att bladen får vackrare färg. Vattna först när växten torkat upp ordentligt och ge näring varannan vecka från vår till höst.

Föredrar sandig jord så blanda gärna upp vanlig blomjord med sand, små lecakulor eller grus.

Azalea kräver mycket vatten

Azalea behöver mycket vatten i kruka.

Azalea är en törstig växt som blommar mycket. Den kan stå inne i rummet och ger du den bara vatten hela tiden håller den sig fin länge. Finns i många olika färger.

Annons

Aloe till sår och brännskador

Aloe vera kan användas mot sår och brännskador.

Aloe vera är bra på att läka sår och brännskador. Om du bränner dig eller får ett sår någonstans, skär av en bladbit och behandla skadan med gelén som finns i bladet.

Bind upp monstera

Om din monstera blir för stor i kruka kan den behöva bindas upp.

Monsteran kan växa sig stor och yvig, men då kan du binda upp den, mot till exempel en mosstock. Den trivs med att stå ljust, men inte i direkt solljus.

Annons

Vattna när jorden känns torr och ge näring en gång i veckan på sommaren och en gång i månaden på vintern. Duscha den gärna ofta.

Gullranka vill ha ljus

Gullranka på piedestal.

Bladen på gullrankan blir vackrare om de får lite ljus. I stark sol bleks de. Låt jorden torka upp helt mellan vattningarna. Ge svag dos näring en gång i veckan från vår till höst. Duscha bladen då och då.

Som liten är växten fin i ampel. När den blir större behöver den ett stöd att klänga på.

Annons

Vattna hortensia ofta

Hortensia måste vattnas ofta i kruka.

Hortensian vill ha vatten ofta, minst tre gånger i veckan. Låt den inte torka ut, den kan ha svårt att hämta sig efter det. Den vill ha ljus, men inte direkt solljus. Ge näring en gång i veckan.

Annons