Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdOdla sparrisOdla på balkong

Vitt och grönt sätter tonen i oas för vila och kreativitet

19 jul, 2022 
Kerstin Holmberg
Trädgård med pergola
Helen Rosenkvists gröna, sköna trädgård.
Helens trädgård är ett vilsamt projekt. Från de tre uteplatserna njuter hon av växterna i vitt och grönt. Och långsamt gräver hon upp sin gräsmatta och utvecklar sina odlingar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Allt började när Helen Rosenkvist satt på uteplatsen vid sitt hus för tolv år sedan. Hon hade bott här några år med sin man Bengt och sonen Måns. Hon tittade ut över gräsmattan och tänkte att här skulle man ha något fint att titta på. Så beställde hon en grävare som tog upp en stor rabatt. Så blev Helen och hennes man bitna och fortsatte utveckla trädgården.

Se också: Plantera klematis – så gör du!Brand logo
Se också: Plantera klematis – så gör du!

– Det kanske är mest jag som blev biten, säger Helen, men min man är också intresserad och tycker att det blir fint. Det är mest han som bygger och gräver. Han har faktiskt byggt allt här.

Annons
Trädgård med pergola.
Det är viktigt att kunna sitta och njuta i trädgården tycker Helen. Här är hennes matplats under pergolan. Den är avgränsad med en klippt ligusterhäck. Innanför den växer vildjehortensian ’Annabelle’. En favorit som finns på många ställen.

Vita blommor och gröna blad är favoriter i trädgården

– Jag tycker det blir lugnt, harmoniskt och vackert att titta på, säger hon och visar ett hörn av trädgården där bambu, elefantgräs och murgröna växer tillsammans i en rabatt.

Elefantgräs, bambu och murgröna.
Ett av Helens gröna hörn. Här har hon kombinerat elefantgräs, bambu och murgröna.

Gröna bladformer som är helt olika och vackra tillsammans.

Annons

– Trädgården har fått växa fram långsamt under tolv år. Efter rabatten vid den första uteplatsen har vi haft nya projekt efter det och det kommer nya hela tiden, säger Helen.

Olivträd, curryört och eukalyptus.
Växter på rad. I vita krukor finns olivträd, curryört och eukalyptus bredvid soffan mot staketet på en av uteplatserna.

Viktigt att må bra i trädgården

Ett av projekten har varit att bygga fler uteplatser, nu finns det tre i olika väderstreck runt huset. Det gör att Helen och hennes familj kan sitta i sol eller skugga hela dagen.

– Det är viktigt att kunna sitta här och må bra. En helt nödvändig del av trädgården, säger hon.

Annons

Men att vara i trädgården och jobba är också avkoppling för Helen. Hon tycker det är meditativt att fixa, rensa ogräs, plantera växter, vattna och anlägga nya rabatter.

Fontän med lejon.
Vattenytan i tunnan täcks av andmat. Lejonet ger ett härligt porlande ljud.

– Det ger sån ro i själen. Det är rena terapin att hålla på. Tiden liksom försvinner och jag mår bara bra, säger hon.

Olivträd och fikonträd står utomhus året om

Och att ha haft trädgården under pandemiperioden har varit ovärderligt. Runt om i trädgården står svarta och grå krukor med gräs, olivträd, blodfläder och fikonträd. De står ute hela året och klarar det bra. Helen tog in dem på vintern till för fem år sedan men tröttnade på att släpa och lät dem stå kvar.

Annons

– Det är ju så varmt här i Skåne. Det är lätt att odla här tycker jag.

Randgräs.
Randgräset är vackert men får hålla sig i krukorna vid loungesoffan. Annars ger det sig ut i hela trädgården, säger Helen.

Väljer tåliga och lättodlade växter

På ett ställe vid en rabatt har Helen gjutit en liten damm genom att gräva en grop i jorden, hälla cement i den och forma en stor skål. Det har blivit en fin liten vattenspegel. Här finns inslag av silverfärgade blad i planteringarna. På marken växer lammöron invid ett silverpäron. Helena väljer mest växter som är tåliga, välkända och lättodlade.

– Det har bara blivit så. Jag har valt växter efter hand och utifrån vad jag blivit inspirerad av. Jag hämtar mycket idéer från Instagram och från handelsträdgårdar jag besöker, berättar hon.

Annons

Ska plantera ett stort korstörne

Nyligen har en dröm gått i uppfyllelse. Helen har köpt ett stort korstörne som hon längtat efter i flera år.

– Det har ju inte gått åt så mycket pengar under pandemin, säger hon. Så jag unnade mig att köpa ett stort träd. De är ju inte direkt gratis. Det kommer bli så fint när jag planterat det.

Rosa hortensia.
Från att tidigare enbart valt vitt och grönt har Helen försiktigt börjat plocka in fler färger, den rosa hortensian blir ytterligare ett vackert blickfång.

Det trädgårdsprojekt som ligger framför henne nu är att släppa in nya färger i trädgården. I rabatterna ska hon plantera blå stäppsalvia ’Blue Bedder’. Och i anslutning till korstörnet ska hon bygga en stor odlingslåda där det ska växa doftande örter och blommor i lime och mörkrött.

Annons
Helen Rosenkvist med sin vidjehortensia.
Helen älskar att vara i trädgården och ta hand om sina växter. Här klipper hon av en blomma på vidjehortensian ’Annabelle’.

– Det får plats nu när sonens studsmatta och fotbollsplan försvinner. Jag ser de nya trädgårdsinslagen framför mig och gläds åt dem. Det här äventyret är oändligt. Mitt intresse bara växer. ●

Här bor vi

Namn: Helen Rosenkvist.

Familj: Mannen Bengt och sonen Måns.

Jobbar: I informationen på Ica.

Var: Trelleborg.

Zon: 1.

Storlek: 500 kvm.

Favoritväxt: Ingen särskild men gillar vita blommor och vackra bladverk.

Instagramkonto: @green_iz_the_new_black

Annons