Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Guide och planteringstips för dina bärbuskar

31 mar, 2017 
Eva Malmström
Plantera stora mängder bärbuskar!
Bärbuskar vill ha sol, lä och stora planteringshål. Även ordning och reda och skydd mot vind. Läs vår guide och se fram emot en riklig bärskörd.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Förarbeta noga innan du planterar bärbuskar

När du planterar bärbuskar bör du vara noga med läge och förarbete. Välj en solig plats med tillgång till mycket vatten.

Anlägg upphöjda bäddar med torv och sand blandad i jorden. I lerjord tillsätter du kompost.

Plantera blåbärsbuskar - så lyckas du!Brand logo
Plantera blåbärsbuskar - så lyckas du!

De upphöjda bäddarna blir varma tidigare och gör att buskarna kommer igång snabbare på våren.

Så planterar du buskarna

Dina buskar etablerar sig fortare om planteringsgroparna är stora så att rötterna får möjlighet att bre ut sig. Men avlägsna inte för mycket av den gamla jorden utan blanda upp den med jordförbättring.

Annons

Ordning och reda bland bärbuskarna

Skapa en struktur med gångar mellan bärbuskbäddarna. Det ska vara minst tre buskar av varje sort. Det gör att bin och andra pollinerande insekter lättare hittar dit.

Blanda inte! En rad hallon, en rad vinbär, en med krusbär och en med blåbär. Då blir det mycket lättare att rensa och hålla ordning. Och att skörda.

Tänk mikroklimat!

Var kommer vinden ifrån? Rama in bärodlingen med fruktträd för att ge välbehövligt skydd mot vind och motverka uttorkning. Det är inte bara marken som torkar när det blåser utan även bladen. Blåser det mycket ska man vattna.

Även häckar, plank och spaljéer kan hjälpa till att skapa ett bra klimat.

Om du inte kan bestämma dig  för var du ska plantera en växt du köpt kan du ställa den lite fint innan du hittat  den perfekta platsen. 
Om du inte kan bestämma dig för var du ska plantera en växt du köpt kan du ställa den lite fint innan du hittat den perfekta platsen. Foto: Eva Malmström

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons