Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Håll rosorna fina längre – 9 trick som funkar

02 mar, 2020 
Tone Ruud Engen
En kvinna inspekterar sina rosor.
Foto: Shutterstock/TT
Visst är det vackert med rosor? De härliga snittblommorna är riktiga klassiker som passar året runt. Så här gör du för att hålla dem fina ännu längre!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att ha en ståtlig bukett rosor stående hemma är ett enkelt sätt att liva upp såväl inredning som humör. Tyvärr brukar snittblommorna dock vara en ganska kortlivad historia och innan vi vet ordet av börjar de sloka och tappa sina vackra blad. Men det finns flera enkla knep att ta till för att hålla liv i dem längre, även om du inte har gröna fingrar.

Se också: Följ med in i årets trädgård 2021

Följ med in i Årets Trädgård 2021Brand logo
Följ med in i Årets Trädgård 2021

Få rosorna att stå fina längre – 9 knep

 1. Ta bort bladen
  Ta bort alla blad från stjälken innan du sätter blommorna i vatten. Då förhindrar du att bladen faller av i vasen och stoppar vatten från att gå direkt in i stjälken.

 2. Snitta stjälken diagonalt
  Innan du sätter rosorna i vatten bör du lägga ett snitt längst ner på stjälken. Se till att detta är på diagonalen så att stjälkarna kan absorbera så mycket vatten som möjligt.
 3. Byt vatten varje dag
  De bakterier som samlas i vattnet kan göra att blommorna vissnar snabbare än nödvändigt, byt därför ut det varje dag.
 4. Lägg ett kopparmynt i vasen
  Genom att ha ett kopparmynt i vattnet hjälper du naturen på traven; kopparn hjälper till att hålla vattnet rent genom att ta kål på oönskade bakterier.
 5. Häll lite salt i vattnet
  Lite salt i vattnet är ett enkelt sätt att säga till rosorna att ”dricka” mer. Dessutom innehåller saltet kalium som gynnar blommorna.
 6. Ge rosorna lite läsk
  Häll lite läsk i vattnet; sockret ger näring till rosorna och sänker surhetsgraden. Det gör att vattnets pH-värde ligger närmare blommornas och det blir därför lättare för dem att absorbera det.
 7. Häll några droppar vodka i vattnet
  Ett annat sätt att bli kvitt bakterier i vattnet är genom att hälla i några droppar vodka i vasen. Observera att det just bara handlar om några droppar annars riskerar det att ha motsatt effekt och du kan ha ihjäl blommorna.
 8. Placera rosorna smart
  Dina rosor mår bäst av att stå på ett svalt ställe, aldrig i direkt solljus eller vid ett element. Blommorna bör heller inte stå i närheten av frukt eftersom dessa utsöndrar ämnet etylen när de mognar och det gör att också rosorna ”mognar” och därmed vissnar snabbare.
 9. Rensa bort vissna blommor
  Håll ett öga på din bukett och släng rosorna som börjar att vissna. På så sätt förhindrar du att bakterierna sprider sig till andra blommor så att också de vissnar snabbare.

Källa: kk.se

Annons