Hanna Hellquists trädgård görs om i ”Sommaren i Grums”

Anders Stålhand och Hanna Hellquist

SVT/My Matson

Hanna Hellquists hus i Värmland är en plats för många projekt. I SVT-satsningen ”Sommaren i Grums” får tittarna var med när trädgården pysslas om. Ett trädgårdsprogram i viss mån, men framför allt ett program fyllt av samtal med inbjudna vänner. Samtalen handlar om allt ifrån att skaffa barn eller inte till klimatångest, djur, alkoholism och om att ärva en livsuppgift.

- Jag hoppas att tittarna ska uppskatta de härliga mötena och att man kan inspireras till att göra trädgården till en plats för sådana möten, säger trädgårdsmästaren Anders Stålhand som bidrar med sitt kunnande i de trädgårdsprojekt som genomförs.

Hanna Hellquist på sin gård i Grums.

”Sommaren i Grums¡har premiär i SVT1 den 23 augusti 2022.

My Matson/SVT

Hanna Hellquist ärvde huset efter sin far

Huset som ligger på landet utanför Grums har programledaren och författaren Hanna Hellquist ärvt av sin far, en man som hade många projekt igång och stora drömmar för huset. När hon tog över det 2009 var det i ganska dåligt skick och de senaste åren har hon rustat upp det och inrett det, en process som hon berättar om i ett reportage i tidningen Elle.

Tv-profil från Äntligen hemma

Förra sommaren var det dags att ta ett mer medvetet tag om trädgården, vilket blev till en programidé där trädgårdsmästaren Anders Stålhand, som tidigare bland annat setts i Äntligen hemma i TV4, står för det gröna kunnandet.

– Det har varit otroligt roligt att få jobba så nära med Anders, som rakt av är Sveriges kunnigaste och roligaste trädgårdsmästare, säger Hanna Hellquist i ett pressmeddelande inför premiären av programmet.

Även Anders Stålhand är glad över samarbetet. Han är bekant med Hanna sedan tidigare och berättar att de tidigare har pratat om att samarbeta, men att det var först med ”Sommaren i Grums” som bitarna föll på plats.

Hanna Hellquist.

Hanna Hellquist har ständigt nya projekt på gång. I ”Sommaren i Grums” görs hennes trädgård om.

Foto: My Matson/SVT

Bodde i gäststuga på tomten under inspelningen

Under inspelningen bodde Anders i Hanna Hellquists gäststuga för att kunna förbereda de olika momenten.

– Det som syns i tv går ju ganska fort att filma, men det var bra att vara på plats och kunna arbeta i trädgården på morgnarna till exempel, säger han.

Oscar Zia en av vännerna som hälsar på i Grums

I de sex avsnitten får tittarna träffa komikern Jonathan Unge, artisten Oscar Zia, låtskrivaren Josefin ”Little” Jinder, deckarförfattaren Malin Persson Giolito, radiokollegorna Kodjo Akolor och David Druid samt poddprofilen Ina Lundström som hälsar på och arbetar i trädgården, för det är så Hanna vill ha det när hon får besök.

Anders Stålhand och Hanna Hellquist under inspelningen av ”Sommaren i Grums”-

Anders Stålhand och Hanna Hellquist under inspelningen av ”Sommaren i Grums”-

SVT

Under programmets gång planteras örter och perenner, en ekopool rustas upp och en del av tomten blir till en äng som attraherar pollinatörer.

Se även: Följ med in bakom kulisserna hos Mandelmanns
2:20

Efter reklamen: Se även: Följ med in bakom kulisserna hos Mandelmanns

(2:20)

Slå på ljud

Utmaningen för Anders Stålhand har varit att tillsammans med Hanna skapa en trädgård som är långsiktig och rimlig att förvalta.

Mycket på gång i Hanna Hellquists hus

– Hela grejen med det här är att det är Hannas plats som hon har ärvt av sin far. Han hade många spännande idéer och nu är det Hannas drivkraft och intressen som ska styra. Hanna älskar att göra saker fort och nu. Hon är kanske inte lika glad för att rensa ogräs. Då är utmaningen att skapa en trädgård i samklang med hennes drömmar, men som inte kräver så mycket underhåll, säger Anders Stålhand.

Hanna Hellquist med taxen Ines.

Hanna Hellquist och dvärgtaxen Ines i samband med inspelningen av ”Sommaren i Grums”.

Foto: My Matson/SVT

Sommaren i Grums

Premiär: I SVT1 kl 21.00 tisdag 23 augusti (och på SVT-play 23/8 kl 02).

Del 1: Komikern Jonatan Unge kommer till Grums med ryggskott, och är inte alls beredd på att behöva slå en äng med lie.

Del 2. Artisten Oscar Zia har ofta besökt Hanna i Grums, men den här gången får han jobba. En damm ska rensas och en stig anläggas.

Del 3: Josefin Jinder – artisten Little Jinder – får äntligen köra traktor.

Del 4: Deckarförfattaren Malin Giolito Persson kommer dagen då en kompost ska anläggas, och det luktar värre än någon kunnat ana. Sen går de på loppis.

Del 5: Kodjo Akolor och David Druid , Hannas kollegor från Morgonpasset i P3, kommer till Grums dagen då ekopoolen ska rengöras.

Del 6: Ina Lundström, Hannas lagkamrat i På spåret, hjälper till att plantera stora träd.

Han hoppas att programmet ska inspirera tittarna till nya trädgårdsprojekt, men samtidigt framhåller han att det är ett underhållningsprogram där samtalen med Hannas vänner och sommarkänslan står i fokus. Mindre fakta än i andra trädgårdsprogram. Att ta med anteckningsblocket till tv-soffan kan man skippa, konstaterar han.

Hanna Hellquist.

”Sommaren i Grums” spelades in i augusti 2021.

Foto: My Matson/SVT

Perennrabatt med torktåliga växter

Anders egen favorit i programmet är en generös perennrabatt som anläggs på båda sidor om en trädgårdsgång. En perennrabatt behöver vara rejält tilltagen menar Anders för att växterna ska komma till sin rätt.

– Det är gräs, jättevädd, makedonisk knautia, rölleka och andra torktåliga perenner. Här blev det väldigt lyckat.

Slåtteräng för att gynna biologisk mångfald

Ett tema i programmet är hur man skapar en hållbar trädgård, ett ämne som ligger Anders varmt om hjärtat. I ett avsnitt fixas ett system för att ta hand om regnvatten från taket och så tar de tag i Hannas äng där hon sått ängsblommor.

–En äng måste ju slås också, för att behålla marken mager och för att inte gräset ska konkurrera ut ängsblommorna, säger Anders Stålhand.

Sommaräng, vänner och en trädgård för drömmar och samtal står alltså på menyn när Sommaren i Grums har premiär den 23 augusti.

– Trädgård är, liksom tv-mediet, känslobaserat, och jag hoppas att programmet ska ge en härlig sommarkänsla och visa trädgården som en plats att njuta av, säger Anders Stålhand.

Anders Stålhand

Gör: Trädgårdsmästare, trädgårdslärare vid Biologiska yrkeshögskolan. Författare.

Kuriosa: Startade sin första plantskola, ”Ensamma trädets plantskola”, i anslutning till Mandelmanns trädgårdar på Österlen

Aktuell: Medverkar i ”Sommaren i Grums” som har premiär 23 augusti.

Bor: På landet i närheten av Hornborgasjön.

Senaste egna trädgårdsprojektet: Har precis byggt ett nytt växthus på 40 kvm, ett komplement till sitt andra växthus där han bland annat odlar tomater. ”Det nya huset ska bli ett njuthus, där jag vill skapa ett engelskt klimat för att odla vinterblommande växter, mimosa och lökväxter. Ett försök att fylla det där mörka hålet mellan odlingssäsongerna.”

På gång: Arbetar med en ny bok som planeras att ges ut om något år. ”Men det är nog bäst att det är hemligt ett tag till vad det är för bok.”