Lästips:Videotips för din trädgårdPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarPionerBuketter och blomsterarrangemang

Här är julens trendigaste växter och blommor 2019

20 sep, 2019 
Redaktionen
Händer pysslar med olika typer av julblommor
Väljer du klassiskt röda julstjärnor eller dekorerar du med trendigt vita julrosor? Julens trendväxter spås vara både traditionella och nytänkande i år. Från personliga julgranar till dekorationer i växtform – här är julens trendigaste blommor och växter 2019.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Julen kan se ut på många olika sätt, men svenskarna är överens om att julbelysning, julgranen och julblommor är några av faktorerna som bidrar med mest stämning i hemmet. Enligt Plantagen går det, trots julens relativt sett traditionella karaktär, att skönja trender i våra hem även vad gäller julens blommor och växter.

Varannan svensk har ett julträd hemma, medan drygt var tionde har tre eller fler som de dessutom pyntar. Ett julträd behöver dock inte innebära en klassisk gran, även om den för många fortfarande är det givna valet i hemmet. Den som skippar granen eller kompletterar den satsar troligtvis på en rumsgran eller en cypress, enligt 2019 års trendrapport från Plantagen.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Rapporten baseras på en konsumentundersökning med 1 010 svaranden i Sverige samt intervjuer med experter inom växter, trender och inredning.

Så ser julgranen ut 2019

För många som väljer den klassiska julgranen handlar det emellertid inte längre om en perfekt symmetrisk gran, en så kallad Disney-gran som syns i julfilmerna. Allt fler vill istället ha en lite mer unik och personlig gran där det icke-perfekta blir ett charmigt drag istället för en defekt.

Annons

– Formklippta kungsgranar säljer fortfarande, men det finns ett växande intresse för det unika och kantstötta – de lite mer sneda och vinda granarna, säger Johan Orre, hortonom (expert på trädgårdsvetenskap reds. anm.) på Plantagen.

Allt fler vill även pynta granen med andra växter och blommor. Enligt Plantagens undersökning har 47 procent antingen dekorerat eller kan tänka sig att dekorera julgranen med växter.

Julgran dekorerad med lila blommor och pynt i matchande färg
Allt fler vill även dekorera med växter och blommor i julgranen.

Ekologiska granar är också, av förklarliga skäl, i ropet i vinter.

– Efterfrågan på ekologiska granar växer snabbt hos konsumenterna – faktiskt så snabbt att produktionen inte riktigt hänger med. Ekologiskt blir överlag viktigare för konsumenterna när de köper växter, och det ser vi även för julgranar, säger Johan Orre.

De populäraste julblommorna 2019

Klassisk röd julstjärna i kruka i julpyntat fönster
Den röda julstjärnan är en klassisk favorit bland svenskar.

När det kommer till julens trendigaste växter är de klassikerna som är de mest efterfrågade. Julstjärnan och amaryllisen är storfavoriterna även i år. Hyacinten kommer som nummer tre på listan över julens populära blommor bland svenskar och sedan följer de något mer ovanliga novemberkatusen och julkaktusen samt rumsgranen.

Annons

Det finns dock tecken på att allt fler är sugna på något nytt vid sidan av det traditionella, kanske inte minst eftersom jultraditioner kan se så olika ut. Enligt Plantagen är julrosen en uppstickare som blir allt mer populär.

Julrosen blir alltmer populär bland julblommor. Här i glasvas med mossa.
Den vackra julrosen är en uppstickare bland julens trendiga blommor och växter.

– Vårt förhållningssätt till julen blir mer och mer avslappnat, och vi experimenterar allt mer. Se bara på glöggen och skumtomtarna där det kommer nya smaker och varianter varje år. Det är i linje med en långsiktig uppluckring av jultraditionerna, säger trendexperten Stefan Nilsson.

Enligt Stefan Nilsson kommer vi även se större julgrupper. Det är fortfarande de traditionella blommorna i dem, men de blir både bredare och lägre, gärna på stora fat.

Röd amaryllis är både klassiskt och trendigt julen 2019
Traditionsenligt i rött är alltid ett säkert kort i juletider.

Mikrotrenden: Blommor som julklapp

I och med att allt fler börjar leva mer hållbart och konsumera smartare spås växter och blommor bli populära som alternativa julklappar. Det kan kännas som en utmaning att slå in den annorlunda klappen, men fina lådor och presentförpackningar löser det problemet. Dessutom kan det vara fint att ge blomman precis som den är.

– Suckulenter passar perfekt för fina presentförpackningar. Växter som gåva har dessutom ett inbyggt godhetsvärde som passar fint tillsammans med den ökade medvetenheten kring hållbarhetsfrågor, säger trendexperten Stefan Nilsson.

Av Nanna von Knorring/Elledecoration.se

Foto via: Plantagen

Annons