Häxan Hella utövar häxkraft för växtkraft

Höstens färger sprakar och dimmorna sänker sig över landskapet. Den moderna häxan Hella förbereder både sig själv och trädgården för övergången mellan höst och vinter. I sina böcker lyfter hon fram den urgamla kunskapen om naturens och växternas läkande förmåga och magi.

”Våra växter är magiska och fulla av läkekraft”

Allt fler längtar tillbaka till det naturliga. Dagens häxa väljer medvetet bort gifter och skadliga kemikalier. I dag finns en starkt växande rörelse av framför allt kvinnor som tillverkar egna mediciner, skönhetsmedel, parfymer, kosttillskott och rengöringsmedel.

– Den moderna häxans dekokter är fria från gifter och osunda tillsatser som sätter hälsan på spel för människa, djur och miljö, säger Hella Nathorst-Böös, 53.

Hon har skrivit tre böcker om läkeväxters användningsområden och om kvinnorna som i alla tider använt örtmedicin och magi. I ”Häxans Trädgård” och ”Häxans hus” beskriver Hella hur man kan byta ut alla syntetiska produkter från badrum och städskåp till gamla beprövade dekokter som fräschats upp med modern forskning. Nu i höst kommer hennes tredje bok, ”Häxans årstider – magisk trädgård året runt”.

– Det passar bra i häxrollen att gå sin egen väg, utanför det etablerade samhället. Jag klarar mig till stor del med det jag plockar och tillverkar själv, både när det gäller enklare örtmediciner, kosttillskott samt hud- och hårvårdsprodukter och tvätt- och rengöringsmedel.

Bilder ur boken "Häxans årstider – magisk trädgård året runt"

Bilder ur boken ”Häxans årstider – magisk trädgård året runt”. Hösten är tiden då man kan använda trädens och buskarnas frukter, såsom nypon, slånbär och hagtorn.

Hella är en dynamisk person som brinner för kvinno- och kulturhistoria och vill med sitt arbete främja hälsa för kropp och själ. Hon ordnar häxvandringar, föreläser och håller workshops om tillverkning av hudvårdsprodukter och om magiska ritualer.

– Den första växten där forskare lyckades isolera det verksamma ämnet var opiumvallmon. Den gav upphov till morfin som kunde söva och bedöva effektivt.

Därefter var det en läkare i England som i slutet av 1700-talet uppmärksammade hur en klok gumma i byn lyckades hjälpa många personer med hjärtbesvär med sin örtblandning. Läkaren insåg att det var fingerborgsblomman, digitalis, i örtblandningen som var den mest aktiva ingrediensen. Och än i dag används fingerborgsblomman vid tillverkningen av hjärtmedicin inom läkemedelsindustrin, eftersom den är så komplicerad att kopiera och framställa syntetiskt. Resultatet blir helt enkelt bäst om man använder själva blomman i medicinen.

Ökat intresse för hälsa

Brännässla, älggräs, rölleka, kamomill, fläder – naturen erbjuder sitt apotek till alla som vill lära sig att använda det. Växter är gratis att odla och plocka. Det betyder inte att man ska experimentera hej vilt med växter. De kan vara giftiga och farliga om man inte vet vad man gör. Och vid livshotande eller kroniska sjukdomar ska man alltid konsultera läkare.

– Tyvärr har svenska läkare sällan kunskaper längre om läkeväxter. I Finland kan läkarna mer om örtmedicin, liksom i Tyskland och många andra länder. I större delen av världen är man även i dag mer eller mindre beroende av sina läkeväxter eftersom de syntetiska medicinerna ofta är för dyra.

Häxans årstider.

En bild ur boken ”Häxans årstider – magisk trädgård året runt”.

Det finns en stor längtan tillbaka till naturen i vårt moderna samhälle. På sociala medier finns många grupper med detta tema.

– Vi vet att det är bra för oss att vistas i naturen, att arbeta i trädgården och att äta mycket frukt och grönt. Vegetariskt och veganskt ökar. Det är knutet till ett ökande intresse för fysisk och psykisk hälsa, djurens välfärd och för ett mänskligare samhälle.

Hella har varit intresserad av magi sedan hon var liten och som ung vuxen bestämde hon sig för att lära mer.

– Som barn har vi ett magiskt tänkande att allt är laddat med liv. Vi litar till vår känsla och intuition. Efterhand när vi växer upp tar det logiska tänkandet över och intuitionen sätts åt sidan. Men jag bestämde mig för att ta tillbaka och utveckla det magiska tänket.

Började utöva magi

När Hella var i 10-årsåldern läste hon om den nordiska gamla religionen och traditionen i skolan. Hon och en kompis gick till en park i Stockholm och gjorde en naturritual för att hedra de gamla asa- och vanagudarna Tor, Oden och framförallt Freja.

– Det är fint och viktigt att det finns en sådan stark kvinnosymbol, en Moder jord-gudinna, i den gamla religionen.

I vuxen ålder har Hella alltid haft kompisar som också är intresserade av magi och som hon ”trollat” tillsammans med ibland.

I 20-årsåldern blev hon allvarligt kär i en kille, men problemet var att det fanns en annan tjej i bakgrunden.

– Jag beslöt mig för att göra en seriös magisk ritual för att göra plats för mig i killens liv och gick och köpte en feministisk bok om magi. Ritualen jag kokade ihop efter råd från boken fick ett så direkt och konkret resultat att jag fick bevis på att magin verkligen funkade. Den upplevelsen var en varning och tankeställare. Jag insåg att magi kan vara kraftfullt på riktigt och ingen lek. Man ska vara försiktig med vad man önskar. Då bestämde jag mig för att bara ägna mig åt vit livsbejakande, positiv magi i Moder jords anda.

Jag har studerat mycket om läkeväxterna och hur de fungerar rent medicinskt, säger Hella Nathorst-Böös.

I ungdomen började Hella jobba inom media. Under många år frilansade hon som stylist och journalist. Hon märkte att hon kunde ha stor nytta av magiska ritualer.

– Jag har ofta använt magi för att hjälpa mig själv och andra i olika situationer. Men även om magi kan hjälpa oss med praktiska saker är min princip alltid att ödmjukt be magin om vägledning för att se möjligheter och hitta rätt i livets snårskog. Det vi vill ha är ju faktiskt inte alltid det som vi behöver, eller det som är bäst för universum. Mannen jag åtrår kan visa sig vara en hustrumisshandlare, eller runt det vackra huset jag vill köpa kanske det finns otrevliga grannar som jag inte skulle trivas med. De magiska ritualerna ger ofta ett annat resultat än det jag själv eller den jag hjälpt hade önskat, men resultatet brukar bli mycket bättre än någon hade kunnat föreställa sig.

Historiska kvinnor

Växterna har alltid varit en viktig del av de magiska ritualerna, både historiskt och för Hella.

– När jag växte upp hade vi ingen trädgård. Den egna trädgårdsodlingen började jag med för tio år sedan. Jag har studerat mycket om läkeväxterna och hur de fungerar rent medicinskt.

Under stadsvandringarna utgår Hella från Stigberget på Södermalm i Stockholm. Där låg en gång en galgbacke och avrättningsplats. År 1676 avrättades här åtta kvinnor under häxprocesserna, dömda för trolldom. En av dem var känd för att hon gjorde örtmediciner till fattiga och rika.

– Från galgbacken går vi till min örtagård där jag berättar om läkeväxterna och hur de kan användas i dag.

Hella leder häxvandringar.

Hella leder häxvandringar och håller workshops om bland annat magiska ritualer. Naturen är en plats för att samla kraft.

Trädgården tillhör ett av kulturhusen på Åsöberget på Södermalm i Stockholm. Den prunkar av alla hennes läkeväxter.

– Det går inte att berätta om läkeväxternas historia utan att även berätta historien om de kloka läkekunniga kvinnorna som kunde göra mediciner och salvor av växter, och om hur de drabbades av häxprocesserna.

Hella är i dag väl insatt i växternas läkeförmåga och hon gör regelbundet olika ritualer för hälsa, energi och välgång.

– Jag vill aldrig pracka på någon annan det här, men är det någon som frågar och ber om hjälp så kan jag göra det. En del är skeptiska, men det är förståeligt. I vårt samhälle har vi fjärmat oss så mycket från det magiska tänkandet. Jag har aldrig tänkt att jag är utvald, men jag har haft en stark inneboende längtan efter andlighet.

Ritualer året runt

Hennes nya bok är upplagd som en kalender med tips, råd och berättelser kring de olika årstiderna.

– Det handlar om trädgården och odlingen månad för månad, lite som den gamla ”Bondepraktikan” som alla bönder följde förr. Här ger jag också lite mer magiska dimensioner till trädgård, växter och natur.

I boken finns magiska ritualer som följer årstidernas växlingar. Och många historiska anekdoter om hur man gjorde i äldre tider.

– Jag använder magi för att kunna fokusera, för att rannsaka mig själv, se mina motiv och önskningar, mina underliggande behov och hur bra och dåliga känslor påverkar mig. Magin hjälper mig att träna upp min intuition så att jag får kontakt med min kreativitet. För mig är kreativiteten som en magisk energistråle som kommer från universum rakt ner i mig. En stråle som jag fångar upp och förvaltar. Magin hjälper mig att se och känna den.

Magin hjälper Hella att släppa taget om sådant hon inte kan förändra och den hjälper henne även att hjälpa andra.

– Genom magin känner jag mer tillhörighet till jorden och hela universum, till historien. Jag känner gemenskap med de som gått före mig, de som kommer efter och de som just nu går vid min sida. Magin hjälper mig att hitta något som är större än jag själv. Jag tror på en magisk skapande och god kraft i universum, något vi kan kalla för Gudinnans kraft.

Jack’o’lantern – pumpagubbens föregångare.

Visste du att …

… Halloweenhelgens pumpagubbe är en slags skyddstalisman? Den är faktiskt en uppdaterad version av en gammal irländsk tradition från hösthögtiden, då man firade minnet av de döda.

På Irland användes en stor rova för att karva ut en otäck spökgubbe, en så kallad ”jack-o’-lantern”. Enligt sägnen föreställde den en man som lurade djävulen. Efter mannens död tvingade djävulen honom att vandra över jorden på nätterna med enbart en liten lykta av en rova med en bit glödande kol i.

Jack-o’-lanterns ställdes på farstutrappen för att hålla onda spöken borta. Seden togs till USA av emigranter där man började använda pumpor istället. Pumpagubbarna kan alltså sägas både påminna om de döda samt hålla osaliga andar borta. Kanske de döda blir mindre osaliga om vi minns dem och hedrar dem!

Hella med sin häxkittel.

Hellas ritual för brustna hjärtan

Hösten är de magiska trädens tid. Nu plockas rönnbär, ekollon och hagtorn. Hagtorn används medicinskt för att stabilisera hjärtrytmen. Inom magi kan de användas för att läka hjärtesorg.

För en ritual med en amulett för att läka brustna hjärtan behöver du:

 • Hagtornsbär, färska eller torkade
 • Ett rosa ljus
 • Kåda eller rökelse med frankincense-doft (om du är känslig för rökelse kan du använda eterisk olja istället)
 • Några hibiskusblommor
 • Lite rotbitar från ålandsrot

Gör så här:

Utför gärna ritualen när månen krymper, vilket är en lämplig månfas för att läka sår och göra sig av med oönskade saker.

Plocka hagtornsbär och trä upp på en tunn ståltråd. De är ömtåliga när de är färska, så var försiktig. Torkade bär går också bra att använda.

 1. Forma ståltråden med de uppträdda bären till ett hjärta och fäst ändarna. Medan du gör detta, kontemplera över ditt krossade hjärta. Låt sorgen välla genom din kropp och låt gärna tårarna strömma fritt utan att torka dem. Andas sedan djupt med slutna ögon och ge plats för känslan att du en dag kommer vara älskad igen. Det kanske inte känns så nu, men försök föreställa dig att det kommer hända och försök minnas hur det känns.
 2. När hjärtamuletten är klar, häng upp den i ditt fönster.
 3. Ställ det rosa ljuset på fönsterbrädan.
 4. Ställ även rökelsen i fönstret och tänd den. Låt doften skapa stämning och dra in dig i en magisk sfär.
 5. När du är redo, strö ålandsrotsbitarna i en ring moturs runt ljuset medan du säger ”jag helar den sårade energin i mig och släpper den fri så den kan förvandlas till positiv energi”.
 6. Gör samma sak med hibiskusbladen medan du säger ”min energi höjs nu upp till kärlekens högsta nivå”.
 7. Tänd ljuset medan du säger ”så ska bli”. Titta in i lågan en liten stund. Låt ljuset brinna ner och försök så länge du kan att inte tänka på hjärtesorgen.
 8. Släng resterna från ritualen i levande vatten – i havet, sjön eller en å. Om isen ligger så kan du bränna upp resterna och strö askan för vinden.

Av Stina Helmersson
Foto: Ewa Stackelberg, Bladh by Bladh förlag