Lästips:Videotips för din trädgårdPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarPionerBuketter och blomsterarrangemang

Färgfest i höstträdgården - njut av säsongens vackra träd

24 okt, 2022 
Karen Elise Lindberg
Lars Lindberg
Höstlöv.
Höstens färgfest bjuder på stor variation.
Färgsprakande växter på hösten är guld värda. De låter oss njuta av ett fantastiskt avslut på odlingssäsongen. Här får du tips på växter som ger ett sprakande fyrverkeri.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är lätt att välja växter efter hur de ser ut på sommaren. Men det finns många träd och buskar som målar trädgården i underbara, varma färger långt efter att plantorna lagt av sin sommardräkt.

Bladens klorofyll bryts ner

Redan under sensommaren när dagarna blir kortare och svalare börjar träd och buskar förbereda sig inför de kalla årstiderna. Kolhydrater transporteras in i knoppar, bark och yttre ved. Bladens gröna klorofyll bryts ner och innehållet av kväve och magnesium tas tillvara.

Flocknävan ’Karmina'.
Den lilla flocknävan ’Karmina’ lyser i rabatten i gulrött när de mörkrosa blommorna vissnat. Den är lättodlad och kan bli en fin marktäckare.

Xanthofyll och karoten ger färg

Under allt det gröna i bladen finns det gula färgämnet xanthofyll, som nu visar upp sig. En del blad innehåller också karoten som gör bladen brandgula. Vid låg temperatur blir dessutom bladens cellvätska trögflytande. Sockerhalten ökar och det gör att det bildas mycket av det röda färgämnet antocyanin.

Annons
Benved med frukter.
Benveden får ­underbara små karminröda frukter i månadsskiftet augusti september. Senare får den sprakande röda blad. Härdig i zon 5.
Se även: Plantera blåbärsbuskar - så lyckas du!Brand logo
Se även: Plantera blåbärsbuskar - så lyckas du!

Lövens höstfärg hänger ihop med vädret

En del höstar är det färgsprakande skådespelet extra fint. Det händer när soliga höstdagar med klar luft följs av kalla nätter. Om det däremot blir kallt långsamt får många träd inga höstfärger alls. I Sverige brukar småländska höglandet och fjällen få väldigt vackra höstfärger, medan kusttrakterna får nöja sig med mildare nyanser.

Annons
Bind en krans av allt det höstvackra. Ta det du hittar i trädgården och skogen. Bind gärna mot en stomme av halm. Här har vackra blad blandats med rönnbär, prydnadsäpplen och renfana. Du kan också blanda i kvistar och ris.
Kameleontbuske.
Kameleontbusken har blad i grönt vitt och rosa på sommaren. Hösten ger växten lysande röda blad. Härdig i zon 5.
Annons
Japansk lönn - katsura.
Den japanska lönnen ’Katsura’ har blekt gulgröna blad med röda kanter på sommaren och blir knallröd på hösten. Härdig i zon 2. Fin i kruka.
Korallkornellen ’Sibirica’.
Korallkornellen ’Sibirica’ ger färg året om med sina röda grenar. Beskär växten regelbundet eftersom nya skott har vackrast färg. Härdig i zon 7.
Annons
Höstlöv.
Från vänster till höger, uppifrån och ner:
1. Vildvin 2. Näva 3. Lönn, Acer negundo ’Flamingo’ 4. Amerikanskt blåbär 5. Bok
6. Ros 7. Lönn, Acer palmatum ­dissectum ’Red Dragon’ 8. Lönn, Acer palmatum ’Atropurpureum ’9. Svarta vinbär 10. Vanlig lönn
11. Ek 12. Lönn, Acer palmatum 13. Smällspirea ’Diabolo’ 14. Perukbuske
15. Hortensia
16. Silverax 17. Lind 18. Lönn, Acer palmatum ’Katsura’ 19. Prydnadskörsbär 20. Krusbär 21. Forsythia
Annons