Höstpyssel i trädgården – 7 fina och enkla idéer

Fixa finaste höstdekorationerna! Monika Jönsson driver trädgårdsbutik i Lomma och visar hur du enkelt gör kransar och komponerar krukor med naturlig känsla. Här bjuder hon på sina bästa tips!

Lättgjord mosskrans

Klä en hamstomme med mossa, vira fast med spoltråd. Dekorera kransen med fynd från naturen – kastanjer, murgröna, och kvistar, gärna av lärk.

Mosshjärtan

Små mosshjärtan finns att köpa som färdiga stommar. Lätt att dekorera med valfritt material.

Se också: Så gör du höstens snyggaste krans

Här valde Monica ljung, spansk mossa, silvergirland och murgröna, och toppade med ett friskt grönt äpple.

Mosshjärta vackert dekorerat

Små hjärtan som dessa finns att köpa färdiga, sedan är det bara att dekorera med valfritt material.

Brokiga färger i samplanteringen

I höstens färgprakt fungerar det att samplantera växter även om de inte matchar. Så länge de kompletterar varandra och förstärker den färgglada känslan går det bra. Här får vinterbär och mörkbladig klöver inlindade i mossa sällskap av en brokbladig växt.

Brokig samplantering

Höstens färgprakt gör det lättare att plantera ihop växter som kanske inte matchar, men ändå kompletterar varandra och förstärker just den färgglada stämningen som råder. Här bland annat skimmia och klöver inlindade i mossa.

Tavla av växter

Det är roligt att göra en tavla som lever. Häfta fast hönsnät på baksidan av en gammal tavelram. Stick ner en mix av taklök i nätet och täck baksidans rötter med en bit filt eller markväv. Avsluta med en bit hönsnät. Duscha konstverket lite då och då.

Grönt jättehjärta

Mossa är ett av höstens favoritmaterial och perfekt att klä kransar med. Forma ståltråd eller hönsnät till en stomme med hjärtform. Klä stommen med mossa som du virar fast med spoltråd. Dekorera av hjärtats lust. Monica använde bland annat kastanjer och murgröna.

Hjärta av grönt dekorerat med kastanjer och murgröna

Hjärta av grönt dekorerat med kastanjer och murgröna.

Höstsmyckade krukor

Piffa upp dina befintliga krukor med höstfina detaljer som äpplen, nypon och små pumpor.

Piffa upp dina befintliga krukor med höstiga detaljer.

Fina gravdekorationer

Enkla gravdekorationer är lätt att göra själv och blir ofta både vackrare och mer personliga. Du behöver bara en bit stickmassa (oasis) som grund, och sedan fyller du på med exempelvis gran och valfria blommor som dekorationer. Plocka gärna kottar och grenar i skogen att pynta lite extra med.

Att göra egna gravdekorationer är inte svårt – och det blir både personligt och fint.

Tips till dig som vill göra trädgårdsdekorationer

 • Leta efter material när du är ute i naturen och trädgården. Samla sådant du kan använda för att pynta en mosskrans, eller lägga till som färgklick eller dekorativ detalj i krukplanteringar.
 • Skaffa spoltråd (mjuk ståltråd på rulle) samt kraftigare ståltråd till kransstommar. Hönsnät är bra när du vill skapa egna stommar. Du behöver även en avbitartång för att klippa i metall – förstör inte din sax eller sekatör.
 • Plantera buskar, träd och blommor som ger dig rikligt med pysselmaterial på hösten.

Bra växtval för pysslaren

 • Benved
 • Fläder
 • Hortensia
 • Lärk
 • Murgröna
 • Prydnadsäpple
 • Rosor som ger fina nypon
 • Rönn
 • Snöbär
 • Vinterbär (Skimmia)

Av Minna Mercke Schmidt

Foto: Minna Mercke Schmidt