Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Hur lyckas vi bäst med gurkodling?

16 jan, 2016 
Anni Jähde
Hur lyckas man odla gurka?
En läsare undrar: Hur odlar man gurka?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Fråga: Vi vill odla slanggurka men känner oss osäkra på i stort sett allt – hur ska vi gå tillväga?

Svar: Gurka är lätt att lyckas med och inget att oroa sig för. Slanggurkor vill ha mycket värme och trivs därför bäst i växthus. Det finns tåligare sorter som kan stå ute i skyddade lägen i den södra halvan av vårt land, men för att vara på den säkra sidan rekommenderar vi växthus.

Så frön inne i krukor 4–6 veckor före utplantering. När plantorna fått 1–2 blad förutom de första hjärtbladen planteras de om i större krukor med grönsaksjord. Ställ dem ljust och varmt. När frostrisken är över planteras de antingen i bäddar eller i stora krukor i växthuset.

Så lyckas du med tomatplantornaBrand logo
Så lyckas du med tomatplantorna

Gurka vill ha mycket vatten och näring, fyll på med hönsgödsel, gräsklipp eller annan näring under hela säsongen. Gurka har två sorters blommor, han- och honblommor. På de sistnämnda syns ett tydligt fruktämne. Det krävs alltså pollinering för att det ska bli frukter. Utomhus brukar humlor och bin sköta befruktningen. Har man ett växthus kan man välja sorter med bara honblommor som bär frukt utan pollinering. Ett annat alternativ är att gnugga blommorna mot varandra för att göra en egen pollinering.

Gurkor växer som långa rankor med sidoskott. Slanggurka bör man binda upp samt toppa alla sidoskott utanför en blomma och två blad. När gurkplantor trivs kan de ge stor skörd av underbart goda frukter.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons