Lästips:Videotips för din trädgårdPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarPionerBuketter och blomsterarrangemang

Husdjur som blivit biten av orm? Då ska du göra det här!

11 maj, 2023 
Angelica Jaako Billenman
En katt och en hund och en huggorm
Våra hundar och katter är nyfikna och gillar att upptäcka saker i skog och mark. Tyvärr händer det ibland att ormar biter husdjur. Här är 5 råd för hur du ska agera om ditt husdjur blir biten av orm.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sommar och sol i all ära, men med värmen kommer också en del mindre trevliga överraskningar. I Sverige har vi, tack och lov, bara en giftig orm – huggormen, men den kan ställa till med tillräckliga skador ändå.

Så ser du skillnad på en huggorm och en snokBrand logo
Så ser du skillnad på en huggorm och en snok

Huggormen trivs när det är varmt och skönt, precis som vi människor. Oftast befinner den sig också där vi är, i skogen, på öppna fält, på varma klipphällar och till och med i våra sjöar och hav. Alla ställen där de kan hitta mat lätt.

Våra husdjur, särskilt hundar och katter, är nyfikna av naturen. En slingrande och väsande orm kan verka väldigt spännande. Därför är det inte helt ovanligt att de blir bitna under vår, sommar och tidig höst.

Annons

När huggormen hugger injiceras ett gift. Hur kraftig reaktionen blir är svårt att säga på förhand, det beror helt enkelt på mängden gift ormen injicerat.

Katter har en förmåga att klara av ormbett bättre än hundar, men i många fall kan det vara svårt att avgöra om katten blivit ormbiten eller ej eftersom du inte sett själva ormmötet, då katten varit ute på äventyr på egen hand.

En katt som är nära en huggorm
Det kan vara svårt att veta om din katt blivit ormbiten, eftersom den rör sig utomhus ensam.

Vilka är symptomen vid ormbett på husdjur?

Det bitna området blir svullet och ömt. Husdjuret blir trött. Ibland ser man också två små prickar i huden efter ormens huggtänder. Kräkningar och diarréer är inte ovanligt efter ett huggormsbett, och cirka var tionde hund drabbas av rubbningar av hjärtrytmen. Även andra symptom kan uppstå.

Annons

5 råd om du misstänker eller vet att ditt husdjur blivit ormbiten:

  1. Kontakta eller uppsök en veterinär så snabbt som möjligt. Huggormsbett kan vara livshotande för djur om de inte behandlas snabbt.
  2. Försök att hålla ditt husdjur lugnt och inte stressa det.
  3. Bär gärna ditt husdjur. Ju mindre husdjuret är i rörelse desto långsammare sprider sig giftet i kroppen.
  4. Lägg inte tryckförband.
  5. Försök inte att suga ut giftet.

Hur ska husdjuret behandlas efter ett ormbett?

Veterinärens behandling beror på ditt husdjurs symptom. För katter och hundar, som mår bra i övrigt, kan det betyda vila i hemmet. Är husdjuret påverkat skrivs det in för prover, dropp, smärtlindring och observation. Efteråt ordineras vila i 10-14 dagar efter bettet.

Så undviker du att ditt husdjur blir biten av orm

Det är ovanligt, men det händer att katter och hundar dör av huggormsbett så var försiktiga i skog och mark. Håll gärna gräsmattor kortklippta och ta bort lövhögar och stenrösen som ormarna gillar att ligga i.

När du är ute på promenad med din hund stampa gärna lite extra i marken för att skrämma bort eventuella ormar. Säkrast är också att hålla hunden kopplad.

Källa: Agria.se, Evidensia.se

Annons