Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdOdla sparrisOdla på balkong

Inred med gröna växter – lyckas med hälsosamma växter i kruka

18 okt, 2021 
Emmy Lundström
Inspirerande inredning med gröna växter.
Skapa din egen sköna och gröna oas. Gröna växter är lättskötta, vackra och renar luften. Det finns många goda anledningar att fylla hemmet med dem och nu är de populärare än någonsin.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Få saker gör hemmet så levande och trivsamt som frodig grönska. Med gröna växter kan du enkelt ge hemmets alla rum ett rejält lyft.

Flera av de vanligaste krukväxterna kommer från varma breddgrader vilket gör att de trivs utmärkt i vår rumstemperatur, fikus och murgröna till exempel. Många av de gröna växterna är också ofta lättskötta och passar perfekt även för den som inte har så gröna fingrar.

Så fräschar du upp dina växter – 6 skötselråd som fungerarBrand logo
Så fräschar du upp dina växter – 6 skötselråd som fungerar

Genom att maxa mängden gröna blad i din bostad skapar du en avslappnad och hälsosammare miljö. Växterna omvandlar koldioxid till syre och ökar luftfuktigheten så att luften känns friskare att andas. Detta är extra värdefullt på vintern när vi värmer upp bostäderna och inomhusluften blir torr.

Annons

Växter som luftrenare inomhus

Växter med mycket bladmassa fångar även upp damm som lägger sig på bladen. Torka av bladen eller duscha växten då och då. Vissa gröna växter, exempelvis guldpalm och fredskalla, har extra bra luftrenande egenskaper eftersom de fångar upp skadliga ämnen ur luften.

Så att vi mår bättre där det finns levande växter beror inte bara på att de är fina att titta på!

Skapa en levande miljö i vardagsrummet med krukväxter. Några välplacerade exemplar ger soffhörnan eller bokhyllan nytt liv. Maxa på med grönt – ofta ryms fler växter än man kan tro!

På bilden syns guldpalm, strandkastanj, rumslind, pillerfikus, monstera och rosengeranium.
På bilden syns guldpalm, strandkastanj, rumslind, pillerfikus, monstera och rosengeranium.

Föröka dina växter med sticklingar

Ofta kan du sätta sticklingen i jord direkt, men det är också fint att se rötterna växa till sig i vatten innan du planterar sticklingen i en kruka.

Annons
Sticklingar i glas på soffbordet.

Skötselråd för gröna krukväxter

  • Olika slags växter har olika behov. Vet du var dina växter härstammar ifrån är det lättare att sköta dem på rätt sätt och veta hur mycket ljus de kräver. Växer de exempelvis i fuktiga skogar vill de gärna stå skuggigt och vattnas regelbundet.
  • Vattna på rätt sätt. Många växter klarar att torka ut någon gång ibland, men få kan stå med vatten i ytterkrukan utan att rötterna ruttnar. Känn alltid efter om jorden är torr eller fuktig innan du vattnar.
  • Alla växter mår bra av extra näring då och då. Har du torr luft inomhus eller om växterna står över värmeelement är det också bra att duscha dina växter ibland.
  • Byt jord. Med tiden blir jorden i krukan näringsfattig och behöver bytas. Ta också bort vissna blommor och blad med jämna mellanrum.

Lyckas med palettblad

  • Palettblad växer med rasande fart och är toppen att ta sticklingar ifrån. Perfekt om du vill ha många eller kanske byta med vänner.
Palettblad är ­omtyckta krukväxter som är både tåliga och snabbväxande. De kräver en hel del vatten och visar sin törst ­genom att hänga med bladen. Men de återhämtar sig snabbt när jorden blir blöt. Det finns en rad typer av palettblad, med olika färger och bladformer.
Palettblad är omtyckta krukväxter som är både tåliga och snabbväxande. De kräver en hel del vatten och visar sin törst genom att hänga med bladen. Men de återhämtar sig snabbt när jorden blir blöt. Det finns en rad typer av palettblad, med olika färger och bladformer.
  • Palettblad blommar med en ljuslila kolv, knipsa bort den eftersom den tar kraft från plantan och gör att bladfärgen bleknar.

Stickling av monstera i vatten

Föröka monstera i vatten.

Om din monstera växer snabbt går det alldeles utmärkt att knipsa av blad och sätta i vas. De speciella bladen, med flikar, tros ha utvecklats för att växten härstammar från platser där det blåser mycket.

Annons

Korgar som krukor inomhus

Ställ gröna växter i varierande höjd tillsammans. Använd gärna fina korgar som krukor, det ser ombonat och trevligt ut. Både guldpalm och strandkastanj är lättskötta växter som trivs ljust, men som även kan stå en bit in i rummet.

Ställ gröna växter i varierande höjd tillsammans. Använd gärna fina korgar som krukor, det ser ombonat och trevligt ut.

Både guldpalm och strandkastanj är lättskötta växter som trivs ljust, men som även kan stå en bit in i rummet.

Placera krukväxter på oväntade ställen

Gröna växter på kylskåpet.

Även de mest oväntade ställena i hemmet mår bra av en gnutta grönt – som ovanpå kylskåpet! Här en trio i gröna bladväxter –monstera, karlbergare och gullranka.

Annons

Inred med ett växtbord

Ett bord bara för växter inomhus.

Gör ditt eget växtbord och låt grönskan ta ordentligt med plats på en bänk eller ett skåp. Blanda olika slags växter och blad för en härlig mix. Använd gärna växter i olika höjd för att få till en bra dynamik. Här samsas citronträd, palettblad, en vas med blad från en monstera, en slingrande gullranka och en väggvas med ett blad från en strandkastanj.

Annons