Inspirerande trädgård: På Eksäter får hösten ta plats

Delad bild. Till vänster: En blå bänk och vacker naturträdgård på Eksäter. Till höger: Ett vackert växthus i trä och glas.

Foto: Malin Björkholm

Flammande lövverk och vissnande växter blandar sig huller om buller med blommor som fortfarande strålar. På Eksäter höststädas det varsamt, istället passar de på att njuta av trädgårdens rufsiga charm.

Trädgården på Eksäter ger sin sista stora föreställning för året. Löven flammar i gult och orange medan buskar och träd fortfarande dignar av frukt och bär. I rabatterna blommar de mest envisa sorterna ända tills frosten slår till.

– Man lallar liksom nöjt igenom sommaren och hinner vänja sig vid att det är skönt grönt och fint mest hela tiden, säger Kristina. Sedan kommer hösten, plötsligt blir man brutalt påmind om att inget varar för evigt. Men det skärper uppmärksamheten – man blir lite extra tacksam över varenda strålande, färgflammande dag som hösten bjuder.

Se också: 9 frosttåliga växter till höstens krukor

9 frosttåliga växter till höstens krukor
Slå på ljud

Från semesternöje till nytt hem

Katsurans vackra lövkrona skiftar i ett fyrverkeri av flera färgnyanser. Här vid en matta av doftfunkia.

Katsurans vackra lövkrona skiftar i ett fyrverkeri av flera färgnyanser. Här vid en matta av doftfunkia.

Foto: Malin Björkholm

Trädgården på Eksäter är gammal och tillhörde ursprungligen Per-Anders farmor Hilda och farfar Oscar. Formen och det mer omfångsrika växturvalet fick trädgården efter att Kristina och Per-Anders tog över. Först använde de huset som fritidsboende, medan de ägnade sig åt sitt stora gemensamma intresse – trädgården.

Härlig höstträdgård med flammande färger

– Sedan flyttade vi hit permanent för ett 10-tal år sedan. Men det var ju knappast som om vi fick mer tid åt annat, skrattar Kristina. Tvärtom fick vi möjlighet att ägna oss ännu mer åt att skapa och utveckla trädgården. Det som var vårt semesterparadis är nu vårt hem, och det blir bara bättre för vart år.

De inspirerar varandra hela tiden. Någon av dem kläcker en idé som sedan bollas fram och tillbaka. I tanken snurrar det ständigt minst ett tiotal olika projektidéer. Några av dem genomförs, medan andra leder till nya, bättre som så småningom blir verklighet. Resultatet har blivit en spännande och innehållsrik trädgård.

Ullungrönnen 'Dodong' är en favorit. Häftiga vårknoppar, vit blomning, höstfärger och vinterbär. Vacker året runt!

Ullungrönnen 'Dodong' är en favorit. Häftiga vårknoppar, vit blomning, höstfärger och vinterbär. Vacker året runt!

Foto: Malin Björkholm

– Med stor trädgård måste man också tänka stort, förklarar hon. Det går inte att åka till handelsträdgården och köpa ett par kassar av de dyraste och mest sällsynta plantorna. Väl i jorden ”försvinner” de och syns inte.

Mer för pengarna i trädgården

Ett knep för stora ytor, är att sätta många träd och buskar. Per krona räknat, blir det mycket växtlighet för pengarna. Ett annat knep är att bygga en bas av sådant som är ganska ”vanligt” och därför överkomligt i pris – som spirea.

Höstfina tips och höstfavoriter i trädgården

 • Ljus i trädgården! Så snart det blir mörkare på kvällarna tänder vi flera ljusslingor och låter dem lysa tills vi bestämt att vintern är över. Det behöver inte vara mer komplicerat än en enkel ljusslinga i ett träd för att ge det där lilla extra.
 • Visset är vackert! En snygg fröställning med rimfrost är lika vacker som den ljuvaste blomma.
 • Sluta inte rensa ogräs! Ogräs som lämnas kvar över vintern får försprång. Att höstrensa underlättar vårarbetet. Då kan självsådda fröer få chansen att växa till sig och blå små plantor.
 • Kantskär rabatter. Då ser det prydligt ut trots växterna förfall.
 • Frossa i lökar för höstplantering! Förförs inte av udda sorter i små påsar. "Vanliga" sorter är också fina, särskilt när du kan udda dig mängder av dem. Köp lök säckvis till ett bra kilopris.

Härliga höstfavoriter

 • Ullungrönn
 • Benved
 • Katsura
 • Rödbladig smällspirea
 • Körsbär
 • Zelkova
 • Lönn
 • Berberis

Varken märkvärdig eller dyr, men det förtar inte skönheten – en lång spireahäck i blom är mäktig. Minnet av Hilda och Oscar lever också kvar, i form av deras mest härdiga växter – doftfunkia, astilbe och strutbräken. Växter som stormtrivs just här och som kunnat delas, spridas och förökas många gånger om för att nu utgöra trädgårdens stomme.

Paret har kryddat sina planteringar med inslag av nyköpta växter och pepprat jorden med lökar. När det är dags för höstens lökplantering, förslår inte småpåsar med tjugo lökar långt. Istället köper de säckvis med lök och betalar per kilo. Mer blommor för slantarna helt enkelt. Och stor mängd av samma blomma blir också mer effektfullt i trädgårdens generöst tilltagna planteringar.

En blå bänk med återanvända stenar runt.

All sten som farfar Oscar rensat bort och slängt i skogsbrynet har burits in i trädgården igen och kommit till nytta. En del har använts för att terrassera, på kullen har hasselört, sockblomma, julros, doftviol och vivor planterats.

Foto: Malin Björkholm

– Förr var man mer budgetmedveten när man skapade trädgårdar, berättar Kristina, för prydnadsväxter var ju trots allt onödig ”lyx”. Då fick man byta plantor, ta sticklingar och fröså perenner. Det kräver tålamod och tar tid, men det är gratis.

Gårdens fina berberishäck är ett resultat av farmor Hildas tålamod. Hilda önskade sig berberis och en av sönerna grävde tålmodigt upp en hel mängd små självsådda plantor under en häck utanför sin arbetsplats. Nu är berberishäcken yvigt högvuxen och taggig som attan, men ändå en av Kristinas egna favoriter – med väldoftande vårblomning, vackra höstfärger och bären som lyser som klarröda juveler på bar kvist hela vintern.

Hösten är också då handelsträdgårdarna säljer ut växter för halva priset. En rea som Per-Anders inte gärna missar. Numera har den blivit ett tillfälle när de satsar på spännande perenner och en del våghalsiga experiment.

Här bor vi

Namn: Kristina, 53 år, trädgårdsentusiast på heltid, Per-Anders, 50 år, enhetschef på Varbergs kommun.
Storlek: Totalt 10 333 kvadratmeter, varav cirka 8000 kvadratmeter trädgård. Gammal skogs- och jordbruksmark, lätt kuperad.
Zon: 3, men varierar från 1-4 beroende på läge i trädgården.
Trädgårdens ålder: Äldsta delarna är från 40-talet, största förändringarna har skett de senaste tio åren.
Lyckas bäst med: äldre perenner som funnits här länge.
Kommer aldrig in i vår trädgård: Här finns inga totalförbud – det mesta är välkommet!
Drömmer om: Att utveckla trädgården för att locka fler besökare.
Bästa inspirationen: Från varandra och alla härliga besökare, engelsk trädgårds-tv med favoriten Monty Don.
Följ: Eksäter trädgård på Facebook eller @eksater_tradgard på Instagram.

Då kan de unna sig att testa udda växter – näsduksträd, glasäpplen, valnötsträd – som enligt zonkartan egentligen inte ska klara sig här.

Kristina Olsson städar varsamt i trädgården på hösten.

Kristina Olsson städar varsamt. Istället njuter hon av hösten och den rika äppelskörden.

Foto: Malin Björkholm

Att inte städa ihjäl sig på hösten är ändå det enklaste och mest budgetsmarta sättet att skaffa sig mer växtmaterial, menar Kristina. De låter växterna stå kvar i rabatterna när trädgården går i vila för vintern – av flera skäl.

Höststäda varsamt i trädgården

 • Behåll visset. Växterna mår bättre och det finns risk att växten ruttnar eller frostsprängs om de klipps ner.
 • Struktur. Vissnade växter ger struktur, höjd och form under vintern. Utan dem blir det platt och trist.
 • Skörda lagom. Grönsaksskörden som inte hunnit tas om hand får stå kvar och bli till glädje för de vilda djuren. Det gäller också blommor, vars fröer uppskattas av fåglarna.
 • Massor av löv, då mår gräsmattan inte bra. Räfsa in löven i rabatter runt perenner och buskar. Det blir jordförbättring och ett skyddande, isolerande täcke åt växterna. På stora ytor gräsmatta får åkgräsklipparen göra jobbet. Den klipper sönder löven, så att de lättare förmultnar eller blir mat åt maskarna.

Se fler bilder från Eksäter i bildspelet nedan

Växthuset syns genom växtlighet på Eksäter.

I växthuset mellanlandar trädgårdens krukade växter, innan de sen flyttar in på vinterförvaring i garaget. Foto: Malin Björkholm

Närmast huset står två gamla lindar som hamlats för att få kompakta, rundade kronor. Under lindarna består planteringarna av växter i blålila och silvriga toner.

Närmast huset står två gamla lindar som hamlats för att få kompakta, rundade kronor. Under lindarna består planteringarna av växter i blålila och silvriga toner. Foto: Malin Björkholm

Ytor för umgänge passar lika bra på hösten som resten av året.

Ytor för umgänge passar lika bra på hösten som resten av året. Foto: Malin Björkholm

Ovanför stigarna väntar överraskningar. Här i form av klättrande växter över en ark.

Ovanför stigarna väntar överraskningar. Här i form av klättrande växter över en ark. Foto: Malin Björkholm

Bakom grönskan gömmer sig huset.

Bakom grönskan gömmer sig huset. Foto: Malin Björkholm

Härliga färgblandningar uppstår när höstanemonen, kantnepetan och montbretian möts över mattan av lammöra och glansnäva.

Härliga färgblandningar uppstår när höstanemonen, kantnepetan och montbretian möts över mattan av lammöra och glansnäva. Foto: Malin Björkholm

Höstens vackra bladverk uppskattas på Eksäter.

Höstens vackra bladverk uppskattas på Eksäter. Foto: Malin Björkholm

Trädgårdshortensian är en av trädgårdens mest ihärdiga, långvariga blommor.

Trädgårdshortensian är en av trädgårdens mest ihärdiga, långvariga blommor. Foto: Malin Björkholm

Med sina blå blommor är trädgårdhortensian perfekt för att bryta av de röda och gula färgerna i trädgården på hösten.

Med sina blå blommor är trädgårdhortensian perfekt för att bryta av de röda och gula färgerna i trädgården på hösten. Foto: Malin Björkholm

Murgröna är frosttålig och klättrar vackert i trädgården.

Murgröna är frosttålig och klättrar vackert i trädgården. Foto: Malin Björkholm

På hösten får katsurans blad en söt, vaniljliknande doft av nybakade kakor. Katsura kallas därför även för kakträd.

På hösten får katsurans blad en söt, vaniljliknande doft av nybakade kakor. Katsura kallas därför även för kakträd. Foto: Malin Björkholm

Berberis är underskattad, menar Kristina. De vackert klarröda bären kan dessutom användas om man vågar trotsa taggarna.

Berberis är underskattad, menar Kristina. De vackert klarröda bären kan dessutom användas om man vågar trotsa taggarna. Foto: Malin Björkholm

Strutbräkenets torkade, sirliga bladverk väver sig in i kastanjerodgersian.

Strutbräkenets torkade, sirliga bladverk väver sig in i kastanjerodgersian. Foto: Malin Björkholm

Den vildväxande trädgården på Eksäter blir helt magisk på hösten.

Den vildväxande trädgården på Eksäter blir helt magisk på hösten. Foto: Malin Björkholm

Vipphortensian 'Wim's Red' bjuder på flera färgskiftningar, från vitt till rosa för att sedan mörkna till vinrött.

Vipphortensian 'Wim's Red' bjuder på flera färgskiftningar, från vitt till rosa för att sedan mörkna till vinrött. Foto: Malin Björkholm

Som en extra bonus belönas de till våren med en hel rad självsådda småplantor. En del får stå och växa till sig på plats, andra samlas varligt upp och krukas, så att de kan växa till sig innan de flyttas till annan plats. Samma sak sker i den generösa grönsaksodlingen, som är Kristinas stolthet under sommaren, men där det blir mer skörd än hon klarar att ta hand om.

– Usch, jag är jättedålig på att sylta, safta och frysa in, suckar hon. På våren är man lätt överambitiös och jag odlar grönsaker lika mycket för ögonfägnad som för mat. Under sommaren är det fantastiskt att kunna hämta färska grönsaker i sitt trädgårdsskafferi.

Blir överraskad

Men ofta räcker orken inte till för att ta hand om all skörd – istället tröstar hon sig själv med att det blir mat åt vilda djur. Kvarlämnade grönsaker hinner också fröa av sig. Det brukar ge rekordtidig start på nästa säsong och en del nya, oväntade kombinationer, som när krondill och amarant plötsligt samsas i grönsakslandet.

– Ibland städar jag bort något som hamnat fel, men oftast får det stå kvar. Det är väl rebellen i mig, säger hon med glimten i ögat. Jag gillar ”rymlingar” och vill inte vara stilpolis i onödan. På det viset bjuder trädgården hela tiden på små överraskningar.

Magiska dekorationer och arrangemang till allhelgonahelgen