Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

John Taylor: ”Årets vackraste tid är här!”

08 jun, 2022 
John Taylor
John Taylor, trädgårdsmästare
”Årets vackraste tid är här och allt verkar stå i blom samtidigt. Iris, dubbel orange vallmo, grekvädd, rosor, sömntuta, klematis och de sista tulpanerna – det är fantastiskt!” Här berättar John Taylor om vad han gör just nu i sin kolonilott i Malmö.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Köksträdgården är lika vacker som rabatterna, med tyngden på det gröna och det ordnade. Hos mig är allt i jorden nu, till och med gurka och physalis.

Jag täcker mellan raderna med gräsklipp för att bevara fukten på den lätta, sandiga jorden på kolonin. Men väntar tills solen har värmt upp jorden ordentligt. Täcker jag för tidigt tar det några extra dagar för solen att tränga sig ner, och varje dag är viktig.

Fröogräs rensas bort

Om det har regnat mycket väntar jag också tills jordens övre skikt torkat och de första små fröogräsen har rensats. Med “små” menar jag att jag har gått ner på knäna för att se dem millimeterstora, där bara de två hjärtbladen har kommit upp. Det låter lite nördigt, men jag har med mig en kopp kaffe och bara drar mellan raderna med en handgrep. Då är det gjort. De första sallatsplantorna som inte blev till sallad varje dag under april är nu meterhöga och åker på komposten.

Annons

Enstaka plantor av rucola lämnas kvar för att blommorna är vackra och omtyckta av insekter. Sallat ersätts med några rader brytbönor av sorten ’Provider’.

John Taylors kolonilott.
Johns kolonilott levererar mängder med grönsaker.

Dessa kokas några minuter, kyls ner och blir en kall bönsallad med vinägrett. Många bönor fryser jag till vinterns middagar. Det finns också plats för två brysselkålsplantor av sorten ’Igor’. Dessa såddes i april och har varit ute i kallbänken några veckor fram till nu. Jag upplever att sallat tar ganska mycket kraft från jorden, så när den rycks upp gräver jag ner ett rejält lass kompost.

Se också: Odla jordgubbar – så får du sommarens godaste bärBrand logo
Se också: Odla jordgubbar – så får du sommarens godaste bär

Sockerärtor skördas, åkervindan läggs på torkning

Sockerärtorna ’Carouby de Mausanne’ är också skördeklara och ingår i nästan varje måltid om de inte äts på stående fot. Jag måste dock se upp för åkervindan som gärna vill använda dem som klätterstöd. All vinda läggs i en kruka på landet där de får torka upp under sommaren. Lök som sattes under hösten har också börjat lämna plats för märgärten ’Alderman’, som kan sås när jorden blivit lite varmare.

Annons

Majsen är planterad

Majsbädden är planterad med ’Sweet Nugget’ och duken mot duvorna har precis tagits bort. Majs ger ett lyxigt intryck med de stora, glansiga kurviga bladen.

Att odla själv och kunna skörda sin egen mat och ha den på tallriken inom några minuter är det fina med ett trädgårdsland mitt i storstaden. Men efter en lång arbetsdag på min äppelodling är jag lika trött som en lärare, sjuksköterska eller elektriker. Och då är jag tacksam för det finns mat att köpa som är odlad av någon annan.

John Taylor är trädgårdsmästare, författare, äppelodlare och känd som programledare i SVTs Trädgårdstider.

Annons