John Taylor: Så väljer du rätt häck till trädgården

Här tipsar trädgårdsmästare John Taylor om hur du väljer rätt häck till trädgården.
John Taylor är trädgårdsmästare i Slottsträdgården i Malmö och känd från tv. Han pratar gärna om vikten av att välja rätt häck till trädgården och bjuder på sina bästa planteringstips.

Häcken ger rumskänsla och utgör trädgårdens stomme. Därför är det viktigt att vara noggrann när man väljer häck.

– Tänk på häcken som en fondväg. Vilken stil vill du ha? En formklippt häck ger en ren och stram form med tydlig struktur. En friväxande är mer yvig och naturalistisk i stilen. Syren, oxel och berberis är några exempel på friväxande häckar.

Trädgårdsmästaren John Taylor framför en häck i Malmös slottspark.

Trädgårdsmästaren John Taylor.

Bland de traditionella formklippta häckarna rekommenderar John gärna idegran, avenbok, liguster, bok och buxbom.

– Häckar av gran och lärk blir inte lika täta, men jag tycker att de är riktigt fina – och bra alternativ för norra Sverige.

Insyns- och ingångsskydd

Trädgårdstider – behind the scenes
1:36

Efter reklamen: Trädgårdstider – behind the scenes

(1:36)

Slå på ljud

En häck ger insynsskydd, och väljer du en taggig häck som eldtorn eller berberis får trädgården även ingångsskydd! De besvärliga taggarna hjälper till att hålla ovälkomna besökare på avstånd.

– Jag skojar inte, det fungerar! Men även om eldtorn får vackra blommor och bär så kan den inte rekommenderas i det här sammanhanget. Den är jobbig att klippa, och inte så trevlig att ha i komposten heller.

Att bygga gångar av häckar är ett bra sätt att skapa intimitet i trädgården.

Att bygga gångar av häckar är ett bra sätt att skapa intimitet i trädgården.

John Taylors bästa tips för en lyckad häckplantering

  • Mät upp antal sträckmeter. Gräv upp hela längden och bearbeta jorden ordentligt innan du tar hem plantorna.
  • Köper du små häckplantor, 50–80 cm höga, bör plantorna sättas tätare än vad som rekommenderas, kanske fyra i stället för tre per meter, om häcken ska bli tät.
  • Att köpa barrotade plantor i stället för krukodlade är inte snålt, utan smart och effektivt. Och de säljs bara när det är rätt tid att plantera.
  • Lämplig planteringstid för häckar är oktober–mars. Vid höstplantering hinner rotsystemet etablera sig lite extra och plantorna startar snabbare på våren.
  • Efter plantering trampar du till jorden ordentligt så att den kommer i kontakt med rötterna. Täck med mer jord.
  • Beskär direkt efter plantering. Beskär varje topp för hand med sekatör. Det tar lite tid, men gör stor skillnad. Häcken blir snabbare tät och fin.
  • Har du planterat rätt tid på året räcker det att stödvattna. Undvik att övervattna, rötterna måste lära sig att söka sig neråt för att suga upp vatten.
Barrotade plantor ska i jorden så fort som möjligt. Utsätt dem helst inte för vind eller direkt solljus. Förvara dem i stället i skuggan inlindade i fuktig juteväv.

Barrotade plantor ska i jorden så fort som möjligt. Utsätt dem helst inte för vind eller direkt solljus. Förvara dem i stället i skuggan inlindade i fuktig juteväv.

Foto: Anni Jähde, Eva Malmström och Shutterstock