Lästips:Videotips för din trädgårdPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarPionerBuketter och blomsterarrangemang

John Taylor: Så väljer du träd till trädgården

11 aug, 2017 
Marie Kasimir
John Taylor är trädgårdsmästare, inspiratör och välkänd från tv. Här ger han råd till alla som funderar på att skaffa ett nytt träd och tipsar om förslag som fungerar i mindre trädgårdar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

”Att plantera ett träd är alltid bra och en god gärning”

Först bör man fundera på vad man vill uppnå med trädet. Vill man skapa skugga? Vill man ha trädet för blomningen eller de fina bladens skull? Kanske är drömmen att helt enkelt ha ett vackert träd på en viss plats. Syftet kan också vara att trädet ska dölja något annat.

När man sedan väljer träd är det viktigt att vara noggrann.

–Det kan lätt bli fel om man skaffar ett träd som blir för stort, inte är tillräckligt härdigt där man bor eller får svårt att trivas på grund av fel ståndort. Men det händer sällan numera. Folk är bra på att fråga i plantskolan eller söka information på annat sätt, säger John.

Plantera och odla hallon – så gör du!Brand logo
Plantera och odla hallon – så gör du!
Japansk lönn, Acer palmatum. och ’Joseph Rock’, en vacker rönn som får citrongula bär.
Japansk lönn, Acer palmatum. och ’Joseph Rock’, en vacker rönn som får citrongula bär.

Estetiskt eller biologiskt

När man har koll på de här grundläggande sakerna tycker John att man antingen ska välja det vackraste trädet man kan tänka sig eller det som stödjer mest liv i form av insekter, fåglar, mossarter etc.

Annons

–Utgå från det estetiska eller det biologiska – och ibland går det faktiskt att kombinera!

Bra val för mindre trädgårdar är flerstammiga träd. Där slår John ett slag för lönnar av olika slag och kornell, gärna blomsterkornell.

–Det finns även många fina rönnar som är lämpliga i en liten trädgård. Arten Sorbus förstås och bra sorter som exempelvis ’Carmencita’. Själv funderar jag på att köpa en ambrarönn ’Joseph Rock’, den har otroligt fin höstfärg.

Magnolia och blomsterkornell är två praktfulla vårblommande träd.
Magnolia och blomsterkornell är två praktfulla vårblommande träd.

Fler trädtips

Sedan trädtipsar John i rask takt om magnolia, näsduksträd, mindre sorter av japansk zelkova, Zelkova serrata, till exempel ’Ogon’, och det spännande trädet sydbok, Nothofagus antarctica.

–Trädet har lite forntidskänsla, med lätt knotig stam, sirligt grenverk och ovanligt små blad.

Men oavsett vad vi väljer, huvudsaken är att vi planterar fler träd. Och tänk på trädets sluthöjd så att det inte blir för stort på platsen där det ska stå.

3 goda ting med träd

  • Ökar syresättningen.
  • Ger svalka sommartid.
  • Saktar ner vinden och ger lite värme när det är kallt.

Foto: IBL, Peter Helperin

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons