Lästips:Videotips för din trädgårdPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarPionerBuketter och blomsterarrangemang

John Taylor testar trädgårdshandskar – se hans favoriter här

05 maj, 2020 
Anni Jähde
John Taylor testar trädgårdshandskar
Foto: Anni Jähde
– De ska ge bra grepp och sitta som en smäck.
Enkla, slitstarka och med bra passform. John Taylor ger handfasta tips på hur ett par bra trädgårdshandskar ska vara. Här testar han tolv olika allround-handskar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

En funktionell handske är viktig vid trädgårdsarbete. Den behövs för att skydda dina händer från skador och blåsor, ge bra grepp om redskapen och även hindra jord från att komma in i eventuella småsår.

Taylor & Surtanten – Nytt odlingsprogram med Jenny Neikell och John TaylorBrand logo
Taylor & Surtanten – Nytt odlingsprogram med Jenny Neikell och John Taylor

John Taylor har, efter många år som trädgårdsmästare, avverkat mängder av handskar och vet vad som krävs av en riktigt bra handske.

– Den ska sitta bra, inte vara så komplicerad och hålla länge.

Olika väder kräver olika handskar. Under höst, vinter och tidig vår behöver handskarna vara fodrade och vattenavvisande – tunna sommarvarianter duger inte under de kalla, blöta månaderna. Dessutom fungerar inte alla handskar till alla sysslor.

– En allround-handske kan vara för tjock till pilligt jobb, som att ta sticklingar och göra omplanteringar. Och tunna handskar ska ju inte användas när det gäller till exempel stensättning. Det säger sunda förnuftet, säger John.

Det finns tjocka specialhandskar för beskärning av rosor, med höga manschetter som skyddar underarmarna. Sådana är ett klokt köp om man har rosor, tycker John. Andra specialhandskar har dämpning mot vibrationer vilket är viktigt om man ska jobba med maskiner.

Annons

John berättar att många trädgårdsmästare har 3–4 par handskar för olika arbetsmoment under en säsong. En vanlig trädgårdsägare kan klara sig på ett par allround-handskar och några tunna sommarhandskar. Samt eventuellt roshandskar. Allround-handskarna bör hålla ett par, tre säsonger beroende på trädgård, tunna sommarhandskar slits fortare och roshandskarna används så pass lite att de ofta varar livet ut. Valet av handskar är i slutänden personligt. Prova i butiken hur handskarna känns att ha på och att storleken är rätt. Visst är det trevligt om de är snygga, men det är naturligtvis funktionen som är det viktiga.

Montagehandskar i trädgården

Benämningen trädgårdshandskar är inte vanlig, om handskarna inte otvetydigt är till för trädgård, det vill säga med blommönster eller liknande. Många av de tunnare typerna kallas montagehandskar, antagligen för att de kan användas i flera olika sammanhang och har en bredare kundkrets.

Så får du sommarens snyggast gräsmatta:

Så får du sommarens snyggaste gräsmatta – steg för stegBrand logo
Så får du sommarens snyggaste gräsmatta – steg för steg

Storlekarna ett problem

För den som har stora eller små händer kan det bli problem att hitta handskar. Har man små händer, storlek 6, kan man tvingas att leta bland barnhandskar som oftast är av enklare, och sämre, kvalitet. Dessutom är man kanske inte sugen på hur barnhandskarna ser ut. I de riktigt stora storlekarna, 11 och 12, är utbudet mycket begränsat. I flera butiker gick inte storlekarna upp till mer än 9/10.

Annons

Så här har vi gjort testet

  • Handskarna är valda efter kriteriet att kunna fungera till de flesta sysslorna i trädgården under den ordinarie trädgårdssäsongen. Några av handskarna är något tjockare men är inte fodrade vinterhandskar. Handskarna är inköpta i trädgårdsbutiker, byggvarubutiker med flera, några är beställda direkt hos företagen. Många av handskarna kan hittas och köpas över nätet.
  • John Taylor har tittat på handskarnas material, designen, hur de är sydda och sömmarnas kvalitet. De handskar som varit i hans storlek har han provat och bedömt vad det gäller komfort, hur lätta de är att ta på och hur de sitter runt handen, även under arbete. Handskar i mindre storlekar (damstorlekar) har John testat tillsammans med redaktionen.
  • Handskarna är inte testade under längre tids användning.

Här är resultatet av vårt stora test av trädgårdshandskar

Trädgårdshandske Kobolt, Hestra

Trädgårdshandske Kobolt, Hestra

Pris: 109 kronor.

Beskrivning: Getskinn med förstärkta fingrar. Ovandel i spandex. Resår runt handleden.

John tycker: Den bästa handsken av de jag testat här. Skinnet är mjukt och skönt, tyget på ovansidan är av syntet men det märks inte. Dubbelsömmarna gör dem hållbara. Dessutom är de snygga och ger en lite lyxig känsla. Absolut ett klipp till det priset!

Trädgårdshandske Plantagen

Svarta trädgårdshandskar från Plantagen

Pris: 199 kronor.

Beskrivning: Ganska tjockt syntetmaterial med förstärkt insida. Resår runt handleden med kardborrestängning.

Annons

John tycker: En okej handske, har inga egentliga invändningar. Känns väldigt syntetisk, men syntetmaterial har fördelen att de torkar snabbt. Det tröga materialet på insidan ger inte så bra grepp som man kan tro.

Trädgårdshandske Plantagen

Blå-vita trädgårdshandskar från Plantagen

Pris: 199 kronor.

Beskrivning: Getskinn med tunt syntetmaterial på ovandel. Resår runt handleden med kardborrestängning. Touch screen-material på tumme och pekfinger.

John tycker: En lätt och bra sommarhandske för de flesta trädgårdssysslor – men inte stenläggning såklart. Riktigt snygg (när det gäller färgerna, tycker MFF-supportern John) och inte överarbetad. Sitter som en smäck och ger bra grepp, som alla skinnhandskar. Touch screen-materialet funkar riktigt bra. Det kan vara otur, men tyget vid resåren fick små hål efter några gånger.

Arbetshandske trädgård, Biltema

Färgglada trädgårdshandskar från Biltema

Pris: 94:90 kronor.

Beskrivning: Lätt vadderad ovandel i spandex och insida av skinn. Resår runt handleden med kardborrestängning.

Annons

John tycker: Getskinnet ger ett bra grepp. Sitter bra på handen men är inte särskilt stretchig. Den är snygg på håll – men varför måste så många handskar i små storlekar vara rosa och blommiga? Ett bra pris för en handske med skinn.

Handske Guide Bauhaus

Trädgårdshandsken Guide från Bauhaus

Pris: 119 kronor.

Beskrivning: Syntetmaterial med stretch i ovandel och insida av syntetläder. Resår runt handleden.

John tycker: Materialet på ovandelen känns bra, ett sådant som torkar snabbt. Men syntetlädret i handen är halkigt, greppet blir därför dåligt. Det sitter öglor vid handleden, vilket inte är bra. Det finns risk att fastna i grenar etc. Snygg mossgrön färg och diskret blommönster.

Trädgårdshandske Gardol, Bauhaus

Trädgårdshandsken Gardol från Bauhaus

Pris: 169 kronor.

Beskrivning: Lätt vadderad ovandel i stretch. Insida i syntetläder med halkskydd. Kardborrestängning vid handleden.

Annons

John tycker: Oj, den här ser ut som mina snorkelhandskar! Den känns riktigt bra, med förstärkning på insidan, tillräckligt med stretch och en bra handledskrage. Men de små gummibitarna som ger bra grepp kommer att slitas bort ganska snabbt. Den är sydd av minst sju sorters material och det är en svaghet. Positivt är att det är tunnare tyg mellan fingrarna vilket gör det lättare att röra fingrarna.

Montagehandske Bluewear, Jula

Montagehandske Bluewear

Pris: 99 kronor.

Beskrivning: Ovandel av spandex/neopren, förstärkt insida av syntetläder. Kardborrestängning vid handleden.

John tycker: Riktigt bekväma – de här kan jag tänka mig att använda. Bra stretch, det är ett måste eftersom man knyter handen runt redskap. Men det är många sömmar och ytor som möter varandra. Det gör visserligen handsken skön, men där kan den också slitas fortare.

Allroundhandske Tegera

Allroundhandske Tegera

Pris: 266 kronor.

Beskrivning: Insida och det mesta av ovandelen i microthan, ett syntetmaterial. Resår runt handleden.

Annons

John tycker: De här handskarna är sådana jag själv köper. De håller länge, har bra stretch och jättebra dämpning under tyget inne i handen. Greppet är outstanding och de är vattenavvisande. Den grå färgen gör att de kan försvinna i trädgården, tur att de orange detaljerna finns...

Montagehandske Tegera

Montagehandske Tegera

Pris: 108 kronor.

Beskrivning: Getskinn med en del av ovansidan i tunn bomull. Resår runt handleden med kardborrestängning.

John tycker: När jag tar på de här känns det som om jag flyttar in på ett lyxhotell! Riktigt fin bomull på ovansidan, det torkar inte så snabbt men är väldigt skönt. Heltäckande getskinn på insidan är fantastiskt. Handskarna är även bäst för sitt pris.

Universalhandske Wolf Garten

Universalhandske Wolf Garten

Pris: 215 kronor.

Beskrivning: Lätt fodrad ovandel av spandex, insida av syntetläder.

John tycker: En väldigt lätt handske, behaglig att ha på. Tyget på ovansidan känns påkostat och det torkar snabbt. Syntetlädret på insidan är dock svårt att få ett bra grepp med. Breda över fingertopparna vilket gör det svårt att ta i saker. Priset högt för vad du får.

Handske Country Nelson Garden

Handske Country Nelson Garden

Pris: 123 kronor.

Beskrivning: Ovansida delvis i spandex, insida av getskinn. Resår runt handleden.

John tycker: En riktigt bra handske som jag verkligen kan tänka mig att använda. Fin kvalitet, både tyget på ovansidan och skinnet på insidan. Bra krage och resår, som gör den enkel att ta på och av. En enkel handske som sitter jättebra. Funktionen att paret kan knäppas ihop med en tryckknapp är suveränt.

Handske Brownie Nelson Garden

Handske Brownie Nelson Garden

Pris: 123 kronor.

Beskrivning: Ovansida av nylon, insida av getskinn. Resår runt handleden med kardborrestängning.

John tycker: En helt okej sommarhandske. Kanske i tunnaste laget för en hel del sysslor. Kvaliteten känns bra både vad det gäller skinn och tyg.

Annons