Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdOdla sparrisOdla på balkong

John Taylor: Planer inför årets odlingar – detta går bort

07 mar, 2022 
John Taylor
Eken är John Taylors favoritträd och ekollon är grunden till allt.
Följa John. Tänk vad en tur i skogen kan göra. John Taylor kom hem med funderingar kring växter som behöver tas bort och växter han ska plantera.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Jag tog en lång promenad i skogen i helgen. Där träffade jag någon som höll på med att täcka över ett parti parkslide inför våren. Vi stod och pratade om det ett tag och var överens om taktiken med täckning, nerklippning och viss bränning som nyckelbegrepp.

Se videon: Detta är John Taylors kolonilottBrand logo
Se videon: Detta är John Taylors kolonilott

Det här påminde mig om en gammal lista över invasiva växter från trädgårdsutbildningen i England där parkslide, björnloka, en rododendronart och jättebalsamin var de stora bovarna.

Läs mer och beställ magasinet här

Många nya växter har kommit till, som röd jättegunnera, gudaträd och gul skunkkalla. Det finns sunda anledningar att ta bort dem, eftersom de kan störa den ekologiska balansen. Själv hjälpte jag till i min lokala naturvårdsförening med nedsågning och bränning av rododendron på 80-talet.

Annons

I min nuvarande stad Malmö tas just nu alla gudaträd bort eftersom de sprider sig otroligt lätt med frö och skott. Tyvärr kommer inte hanplantorna att sparas, även om det är lätt att se skillnad. För mig personligen känns det negativt att tänka alltför mycket på alla dessa arter som bör bekämpas. Det tar bort uppmärksamhet från det primära i mitt liv som är att plantera växter som är så bra för miljön som möjligt.

Ett stort ekträd.
Den magnifika skogseken, kungen av träd.

John Taylor: Jag älskar ek

En växt jag älskar är ek. Stor och vacker och i de flesta kulturer har den en speciell ställning som kungen eller drottningen av alla träd. Både skogsek och bergek lärde jag mig från en studie från 1984 har andra fantastiska egenskaper. Ek är nämligen arten med flest associerade insektsarter, hela 423 stycken!

Annons

Andra inhemska träd hyser också många olika insektsarter. Promenaden då? Jo tack. Jag kom hem med en idé och en säck med ekollon och hämtade mer dagen efter. Dessa tvättades och ligger i plastpåsar i kylskåpet. De ska sås ute i mars och sedan ger jag så många som möjligt till de som vill ha. Varför? För att jag kan och vill.

Sedan vi upptäckte att Amazonas var på väg att huggas ner och att ozonhålet ökade, har jag tänkt att man kan prata oändligt men till liten nytta. Bättre att göra något åt saken i stället.

John Taylor planterar ekhäck

Ekollon i skogen inspirerar John Taylor att plantera en ny häck.
Snart nya ekplantor.

Jag ska plantera ekhäck runt en av mina äppelodlingar. Det behöver inte bli lika tätt, som det blir med bok eller idegran, men lugnar blåst och gynnar insekter och fåglar.

Annons

Utrotning av arter – John Taylor reagerar

Parkslide i blom.
Parkslide i blom.

Det kan gå lite väl långt med prat om invasiva växter. När jag hör att växter ska ”utrotas” till höger och vänster blir jag lite orolig för folk, inte för växterna.

John Taylor är trädgårdsmästare, känd från tv och konstnärlig ledare för Den stora trädgårdsfesten vid Sofiero slott och slottsträdgård.

Annons