Följa John: En av Sveriges vackraste arts and craft-trädgårdar finns i Leksand

Påfågelsträdgården på Hildasholm där yvig blomning ramas in av formklippt i fina mönster.

Påfågelsträdgården där yvig blomning ramas in av formklippt i fina mönster.

Foto: Ingemar Blomqvist

Jag har haft nöjet att besöka många vackra trädgårdar i olika länder. I dessa pärlor har jag fått inspiration som räcker mer än en livstid. Men Sverige bjuder på precis lika vackra trädgårdar som andra länder.

Många trädgårdar har funnits på önskelistan men inte hunnits med. För oss som bor i södra Sverige och har nära till kontinenten händer det alltför ofta att vi drar söderut och missar det fina som finns här hemma.

Se också: Följ med in bakom kulisserna på Trädgårdstider i SVT

1:36

Efter reklamen: Trädgårdstider – behind the scenes

(1:36)

Så när jag reser uppåt i landet, privat eller i jobbet, kombinerar jag det nästan alltid med ett besök i den lokala stadsparken och konsthallen för att vidga mina vyer. Under semestern slappnar jag av och tänker sällan på jobbet.

Förra sommaren blev det vackra promenader i Bergslagen, Västmanland och Hälsingland. För en född engelsman och numera skåning är dessa platser väldigt vackra och exotiska. Som ett annat land nästan. Resan ledde också till gamla trädgårdskollegor i Dalarna som bjöd på fina turer runt Siljan och ut i skogen.

Följa John: Det är kul när någon bryter mönstret

Där fanns en fin trädgård vi skulle besöka och namnet lät bekant… Hildasholm – ja, den har jag många gånger blivit uppmanad av folk att besöka! Huset och familjen är väldigt kända, och när jag efteråt berättade för folk att jag varit där fick jag en föreläsning om den berömda mannen och diverse kungligheter och konstnärer.

De formklippta granarna på Hildasholm är berömda.

De formklippta granarna på Hildasholm är berömda.

Foto: Ingemar Blomqvist

Hildasholm – en av Sveriges vackraste arts and crafts-trädgårdar

”Men trädgården då”, utbrast jag. ”Ett litet mini-Sissinghurst mitt i Leksand. Varför sa ni inte det?” På Hildasholm hittade jag en av de vackraste Arts and crafts-trädgårdarna i Sverige, med fina buxbomshäckar och överdådiga rabatter. Trädgården är designad och anlagd av en kvinna, Hilda Munthe.

Nu i efterhand tänker jag att trädgården kändes som Italien, med värmen och ljuset och granar klippta som cypresser. De symmetriska rummen har ofta ett lätt asymmetriskt innehåll genom små excentriska detaljer i planteringarna eller en mindre skulptur. Allt det fina och ytterst välskötta präglas av en djup förståelse och vördnad för trädgården som övergår i den vackra naturen runtomkring.

De små slutna rummen bjuder på lekfulla överraskningar, som en påfågelsträdgård och en gul trädgård. Ja! En gul trädgård hör ni. Något som jag många gånger själv funderat på att göra för att reta upp folk som säger att gult är fult.

John Taylor ser framemot hösten

John Taylor plantera lök på hösten.

Foto: Shuttterstock/TT

I södra Sverige går det bra att plantera sättlök på hösten om jorden är lätt och vintern inte blir alltför blöt och kall.

’Ailsa Craig’ är en fin sort.

John Taylors oro över bristen på blommor

Tulpanen 'Belle Epoque'.

Foto: Shutterstock/TT

Dahlior var svåra att få tag på i våras och nu börjar det bli ont om tulpanlökar – ’Belle Epoque’ var slutsåld redan i våras!

Vad är det som händer?

John Taylor är trädgårdsmästare, känd från tv och konstnärlig ledare för Den stora trädgårdsfesten vid Sofiero slott och slottsträdgård.