John Taylor: Längtan växer – nu vill jag se vackra trädgårdar igen

John Taylor saknar Monets trädgård i Giverny.

Monets drömska trädgård.

Foto: Shutterstock/TT

Följa John: Nu känner John Taylor en stark längtan att åter få besöka favoritträdgårdar utomlands. Första resan kommer att gå till Normandie.

Har jag gjort någon nytta i trädgårdsvärlden i år? En snabb titt i mina anteckningar visar att jovisst, lite grand har jag gjort: Klematis, rosor, perenner och lökar har satts. En ny jordgubbsbädd är på plats. Grönsaker och bär har skördats i mängder och allting är lite större.

Jag tror nästan alla som har kommit in i trädgården har fått med sig en växt som present härifrån och familj och vänner har bjudits in för trevliga fester och träffar.

En jordgubbsplanta med bär.

Nytt för i år – ett jordgubbsland.

Foto: Shutterstock/TT

John Taylor planterade 400 träd i år

Har dessutom satt 400 nya träd på vår äppelodling, och att sätta nya träd är något som alltid gett mig mest hopp för framtiden.Men det finns ett litet spöke som har påverkat oss alla förstås.

3:01

Efter reklamen: Följ med in i Årets Trädgård 2021

(3:01)

Under de trumpna tiderna vi kämpat oss igenom har det knappast gått att besöka andra trädgårdar – särskilt inte de stora fina, där man kommer in i en drömsk stämning och verkligen får ny inspiration, inte minst av mötet med trädgårdsmänniskor.

Även när man träffat folk i våra fina svenska besöksträdgårdar har man hållit flera meters avstånd. Nu har det visserligen blivit lättnader men jag tror jag behöver besöka trädgårdar i utlandet igen. Framöver blir det resor med tåg och buss, för att inte bidra med mer klimatkaos, och då börjar funderingarna kring vilka trädgårdar jag vill se igen.

Man har många typer av minnen – smakminnen, muskelminnen, doftminnen. Om jag har ett specifikt trädgårdsminne, är det en trädgård laddad med vatten, ljus och färg som ändras från minut till minut.

En trädgård som jag har en relation till innan första besöket på grund av tavlorna som målats där och i närliggande hus. En trädgård fylld av rosor, iris, vallmo, blåregn och näckrosor. Det är Monets trädgård i franska Giverny.

Monets trädgård i franska Giverny.

Foto: Shutterstock/TT

Även byn är makalöst vacker med stenhus täckta av alla möjliga sorts växter. Luften andas historia och kultur.

Det finns andra trädgårdar i Normandie där intensiteten är densamma. Bois des Moutiers, Les Jardins d’Agapanthes och Chateau de Brécy för att nämna några. Men jag gissar att resan börjar i Danmark, som jag kan se från stranden trots allt.

Första återbesöket blir i den magiska Forstbotanisk Have i Charlottenlund, norr om Köpenhamn. Trädgården som få känner till.

Kvittensmarmelad

Kvittenträdet ’Vranja’ som sattes för två år sedan gav bra skörd. Alla i familjen fick marmelad. Fin blomning under våren dessutom.

Kvittensfrukt samt marmelad i burk.

Foto: Shutterstock/TT

John Taylors plättar-i-luften sprider sig för mycket

Plättar-i-luften alltså... Bra att den överlever vintern men måste den sprida ut sig så mycket i rabatten? Får gräva upp stora bitar och ge bort.

John Taylor är trädgårdsmästare, känd från tv och konstnärlig ledare för Den stora trädgårdsfesten vid Sofiero slott och slottsträdgård. Varje månad skriver han sin kröna Följa John i Allers Trädgård och på allas.se.

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här