John Taylor: Det kan aldrig bli för mycket vårlökar

Vårens lökväxter
ger färg
och hopp!

Vårens lökväxter ger färg och hopp!

Foto: Shutterstock/TT

Följa John. För John kan det aldrig bli för många ­tulpaner och andra vårlökar i rabatterna. Det handlar om ett riktigt kärleksförhållande!

Det finns alltid plats för flera vårlökar och årets beställning från mig finns nu någonstans i Nederländerna. Jag tänker alltid mest på tulpaner men det finns många andra lökar att sätta. För mig börjar den äkta våren med narcisserna.

Jag är djupt förälskad i korta påskliljor som ’Baby Boomer’, ’Pipit’, ’Toto’, ’Stint’ och ’Topolino’. Tillsammans med kaukasisk förgätmigej ger de en fin, ljus känsla i slutet på mars månad. Efter dessa finns två vitrosa narcisser jag vill slå ett slag för, ’Katie Heath’ och ’Accent’.

7 knep som håller tulpanerna fina längre
1:17

Efter reklamen: 7 knep som håller tulpanerna fina längre

(1:17)

Slå på ljud

Om jag ska ge bort narcisser i present blir det ’Rapture’ som är helgul och ytterst elegant i sin enkla form.

Tulpaner är John Taylors favorit

Temple's Favorite är en stor och ståtlig tulpan.

Temple's Favourite är en stor och ståtlig tulpan.

Foto: John Taylor

Tulpaner är mina favoriter och jag väljer tre orangefärgade, ’Cash’, ’Request’ och ’Daydream’ som sätts nära nejlikrot och vanlig förgätmigej som blommar samtidigt. Vår svartmålade kolonistuga skriker efter rött så ’Pallada’ och ’Kingsblood’ sätts framför fasaden.

Som present blir det sidolökar av orangefärgade ’Temple’s Favourite’ som har den största tulpanblomma jag någonsin sett.

Att plantera perenner som tar över efter lökarna är viktigt, men de får inte bli för höga för tidigt. Lökens blad måste nämligen få tillräckligt med sol för att skapa sidolökar till nästa år.

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Ska man gräva upp tulpaner eller inte?

Klipp bort tulpanernas blomstjälkar efter blomning så att bladen skickar all energi till lökarna istället för fröproduktion. Måste man gräva upp sina tulpaner? Förr gjorde man så för att försäkra sig om att de inte möglade under fuktiga somrar. Mitt första jobb i trädgården med farsan var när jag som femåring fick bära lådan med små lökar in i källaren. Detta var på 60-talet.

Rembrandttulpanen ’Insulinde’ är guld värd.

Rembrandttulpanen ’Insulinde’ är guld värd.

Foto: Shutterstock/TT

Sätter man lökarna soligt och väldränerat får man inga problem och numera är det ingen som gräver upp sina tulpanlökar. För mig finns det dock ett undantag: en Rembrandttulpan som heter ’Insulinde’.

Den förädlades 1916 och har strimmor av violett på en gräddgul bakgrund. Jag fick en lök 2020 som blommade i våras. Den grävde jag upp och förvarade torrt under sommaren. Den gav två sidolökar som är guld värda!

Varför håller jag på? För att det är vackert och roligt. Jag tar morgonkaffet i soffan och har en vacker tulpan från 1916 i en vas på fönsterbrädan. Kan det vara bättre?

Så tar John Taylor hand om små fröplantor

Nu upptäcker man små fröplantor överallt. Förgätmigej, styvmorsviol och fingerborgsblommor. Jag vattnar dem och flyttar dem sedan dit där de behövs nästa år. Gratis plantor är bra.

Brist på vissa tulpaner får John Taylor att tänka om

Hoppades ersätta tulpanen ’La Belle Epoque’ med ’Copper Edge’ men den är också slutsåld. Sorter i de populära brända färgtonerna går inte att få tag på… Satsar istället på de gulvita ’Budlight’ och ’Sweetheart’.

John Taylor är trädgårdsmästare, känd från tv och konstnärlig ledare för Den stora trädgårdsfesten vid Sofiero slott och slottsträdgård. Varje månad skriver han sin krönika Följa John i Allers Trädgård och på allas.se

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här