Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdOdla sparrisOdla på balkong

John Taylor: Växterna jag inte vill vara utan

15 sep, 2022 
John Taylor
John Taylor.
John Taylor älskar växter till den milda grad att han blir smått beroende av vissa. Här berättar han om en av dem, en växt som kanske är lite av en doldis och som har en doft av mynta, citron och kamfer.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vissa växter har jag alltid varit lite kär i. Tulpaner, rosor, nejlikor och potatis kan jag ha nämnt tidigare, men faktum är att i princip alla växter har betydelse för mig beroende på sammanhanget.

Starkdoftande kortväxta örter med något gråaktiga eller silvriga blad som timjan, rosmarin, kryddsalvia och helgonört har jag alltid tyckt om att odla. Ibland i örtagården, ibland som låg häck och ibland som solitärer i en perennrabatt. Många av dessa växter har historiskt används i hushållet som kryddor, te, medicin eller i klädskåpen där doften avskräcker mal. Malört är kanske den mest kända i sammanhanget, men den odlar jag sällan eftersom den sprider sig med frö mer än jag kan acceptera. Dessutom blir malört stor och yvig med en asymmetri jag har lite svårt med.

Se även: På besök i trädgårdsmästaren John Taylors kolonilottBrand logo
Se även: På besök i trädgårdsmästaren John Taylors kolonilott

Liknar dill en aning till utseendet

Däremot finns en släkting till malört som jag fullständigt älskar – nämligen åbrodd, Artemisia abrotanum. Den har vedartade stjälkar med smala grågröna blad som vid en hastig blick liknar dill men vid närmare observation mer påminner om ett barrträd. De små gula blommorna syns sällan i åbroddens bladverk under sensommaren.

Formklipp eller låt den växa fritt – åbrodd är en vacker, härdig och användbar trädgårdsväxt.

Som de flesta i Artemisia-släktet har åbrodd en mycket stark doft som jag tycker påminner om en blandning av citron, mynta och kamfer. Jag läste att den sägs ha en uppiggande effekt och för några år sedan, efter långa dagar i trädgården, blev jag nästan beroende av att trycka ihop några blad och dra in den starka doften. Jag gör det inte lika ofta nuförtiden och minns inte om jag blev piggare – men jag tycker om doften även nu.

Annons

Kan fungera som häck

Åbrodd gör inte jättemycket väsen av sig men har en vackert rundad form som lätt kan klippas till en häck. I kallare trakter funkar det utmärkt som en ersättare till buxbom som låg formgivande häck. Dock får den klippas oftare för att behålla sina raka sidor. Den trivs i sol och något torr jord, de jag har behövde en bevattning vid plantering och inget därefter.

Lättodlad och tålig växt

Åbrodden är lättodlad från frö eller sticklingar och tål såväl klippning som försummelse. Som alla gråaktiga eller silvriga växter har den en lugnande effekt i en rabatt – jag själv har den som kantväxt framför rosor och tillsammans med ljust gula röllekan ’Credo’.”

Annons